Σε αμφιθεατρική θέση με θέα τον Αμβρακικό κόλπο και χτισμένο στους πρόποδες του όρους Μακρυνόρος, το Μενίδι δεν έχει τίποτα να ζηλεύει από οποιοδήποτε άλλο μέρος…
Το Μενίδι βρίσκεται στη βόρειοανατολική ακτή του Αμβρακικού κόλπου στους πρόποδες του όρους Μακρυνόρος, μόλις 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας και 37 χιλιόμετρα από την Αμφιλοχία.
Ο οικισμός του Μενιδίου δεν ξεπερνά τους 750 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός διπλασιάζεται αφού αποτελεί ένα όμορφο θέρετρο για τους ζεστούς μήνες. Κι αυτό διότι η παραλία του Μενιδίου είναι ιδανική για το καλοκαιρινό σας μπανάκι ή ακόμη και για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα στον Αμβρακικό.
Παραλία Μενιδίου
Η παραλία διαθέτει καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψαροταβέρνες που σερβίρουν φρέσκα θαλασσινά και φυσικά τη διάσημη γαρίδα ή γάμπαρη Αμβρακικού. Τους θερινούς μήνες, το Μενίδι, αποτελεί πόλο έλξης για ιστιοφόρα και σκάφη αναψυχής αν και δεν υπάρχει ακόμα μαρίνα για να τα φιλοξενήσει.
Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο βόρεια, έπειτα από περίπου ένα χιλιόμετρο, φτάνετε στους σημαντικούς υδροβιότοπους του Αμβρακικού κόλπου που προστατεύονται από αρκετές εθνικές και Ευρωπαϊκές συνθήκες. Περπατώντας πάνω σε λουρονησίδα μπορείτε να φτάσετε έως το παλιό λιμάνι της Κόπραινας και να θαυμάσετε το τοπίο των υδροβιότοπων με τους καλαμιώνες και τις λιμνοθάλασσες. Ακόμη εδώ μπορείτε να επιδοθείτε και σε παρατήρηση πουλιών (birdwatching), ειδικά τους χειμερινούς μήνες, αφού τον Αμβρακικό επιλέγουν εκατοντάδες σπάνια είδη πτηνών για να ξεχειμωνιάσουν.
Αν όμως δεν είστε του… νερού και ζητάτε μια απόδραση στο βουνό τότε μπορείτε να ανεβείτε το όρος Μακρυνόρος. Εκεί, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στα φυσικά μονοπάτια του με την οργιώδη βλάστησή του, ενώ στην κορυφή του (950 υψόμετρο) μπορείτε να μαγευτείτε από την πανοραμική θέα του τον Αμβρακικού κόλπου.
Αν είστε λάτρεις της αδρεναλίνης, στο βουνό Μακρυνόρος επίση, πρέπει να επισκεφθείτε την πίστα απογείωσης αλεξίπτωτου πλαγιάς που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για πτήσεις σχεδόν όλο το χρόνο με πολλούς αθλητές να επισκέπτονται το Μενίδι για να πετάξουν, αφού και η θέα από ψηλά ολόκληρου του Αμβρακικού και των υδροβιότοπων είναι απλά μοναδική. Βέβαια όσες φορές και να πετάξετε πάντα στη παραλία θα επιστρέφετε αφού είναι ο μόνος χώρος που μπορείτε να προσγειώσετε τα αλεξίπτωτά σας.
Τα πρώτα σημάδια ζωής ανακαλύπτουμε πριν από 4000 χρόνια και αυτό το μαρτυρούν τα υπολείμματα αρχαίων τειχών που βρίσκονται στο Παλιόκαστρο και στην Καστριώτισσα. Η περιοχή εντάσσεται, κατά την αρχαιότητα, στα όρια του Αμφιλοχικού Άργους και ανήκε στην Αιτωλική συμπολιτεία και συνόρευε με τους αρχαίους Αμβρακιώτες (σημερινοί Αρτινοί).
Από το 1449 η ευρύτερη περιοχή αποτέλεσε σαντζάκι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κατά την διάρκεια του Οθωμανικού ζυγού δραστηριοποιούνται αρματωλοί και κλέφτες, τα κατορθώματα των οποίων έχουν γίνει θρύλος. Η περιοχή δεν θα γνωρίσει στενά τον τουρκικό ζυγό εξαιτίας της ύπαρξης των κλεφταρματωλών. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης η ανάμειξη των κατοίκων του Βάλτου, σ’ αυτήν, ήταν ζωηρή. Η περιοχή του Βάλτου ήταν από τις πρώτες που κήρυξαν την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία. Ονομαστή θα μείνει η μάχη που διεξήχθη στα στενά του Μακρυνόρους, στη θέση Παλιοκούλια – Λαγκάδα (ονόματα αγωνιστών)
Από το 1831 η περιοχή ανήκει στο Ελληνικό κράτος και αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς κατοίκους γειτονικών χωριών που βρίσκονταν ακόμη υπό Τουρκική κατοχή. Έκτοτε οι δεσμοί αυτών των χωριών ισχυροποιήθηκαν και διαρκούν ως σήμερα. Όμως, σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή παρουσιάζεται χαρτογραφημένη σε διάφορους βενετσιάνικους χάρτες του 17ου αιώνα και αναφέρεται ως Minidi. Επιπλέον περιηγητές του 19ου αιώνα αναφέρουν το Μενίδι ως επίνειο της Άρτας.