Loading...

Κοπιάστε στη Γαβαλού Μακρυνείας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η λίμνη, το βουνό, τα μοναστήρια, οι τοπικές νοστιμιές και η φιλοξενία είναι τα σήματα κατατεθέντα του πανέμορφου χωριού…


Η Γαβαλού που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Μακρυνείας απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο και είναι σφηνωμένη ανάμεσα στην γοητευτική λίμνη Τριχωνίδα και στο εντυπωσιακό όρος Αράκυνθος.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή έχει περίπου 890 μόνιμους κατοίκους με το χωριό να είναι κατ’ εξοχήν ένα καπνοχώρι που ήκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα και ιδιαιτέρως μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ένας πόλεμος που στοίχισε στην Γαβαλού η οποία απώλεσε σημαντικό μέρος 
του πληθυσμού της, όπως επίσης σημαντικό μέρος την εγκατέλειψε κατά την μεταναστευτική περίοδο 1950 και μετέπειτα προς χώρες όπως Αυστραλία, ΗΠΑ, Γερμανία.

Ένα δεύτερο κύμα φυγής προς την Αθήνα τα τελευταία χρόνια ερήμωσε εντελώς το χωριό που, πλέον, οι “πιστοί” του στρατιώτες ζουν από την καλλιέργεια του κάμπου, την κτηνοτροφία, αλλά και από την απορρόφηση εργατικού δυναμικού στο Αγρίνιο και διάφορα άλλα κεφαλοχώρια. Όσοι έμειναν πίσω, φροντίζουν να κρατούν την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα που βρήκαν από τους προγόνους τους. 


Οι κάτοικοι της Γαβαλού είναι φιλόξενοι, δημιουργικοί, δημιουργούν πολλές εκδηλώσεις και διατηρούν ένα από τα πιο νοικοκυρεμένα χωριά της Μακρυνείας. 


Αξιοθέατα

Η Γαβαλού διαθέτει εντυπωσιακά αξιοθέατα που σίγουρα πρέπει κάποιος να επισκεφθεί. Από αρχαιολογικούς χώρους μέχρι κτίρια του περασμένου αιώνα θα σας ξετρελάνουν με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να πάτε στο αρχαίο Ασκληπιείο (ένα από τα τρία που υπάρχουν στην Ελλάδα) το οποίο και βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον δρόμο.

Έπειτα, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος του Λιθοβουνίου, με ίχνη ακρόπολης στο λόφο του Προφήτη Hλία και με μυκηναϊκό τάφο και κιβωτιόσχημους τάφους 5ου-3ου αι. π.X. (σημαντικά είναι τα ευρήματα των τάφων) που καθηλώνουν τον επισκέπτη.

Μετά, μπορείτε να επισκεφθείτε το μέρος των τειχών της αρχαίας πόλης πολιτιστικής πρωτεύουσας του κοινού των Αιτωλών, Τριχώνιο, που σώζεται στο Παλιόκαστρο, μια πόλη που κτίστηκε κατά την βυζαντινή περίοδο στις πρόποδες του όρους Αρακύνθου. Τέλος, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο καπνεργοστάσιο της οικογένειας Παπαγιανόπουλου που χτίστηκε τον τελευταίο αιώνα, καθώς και το πετρόχτιστο αριστούργημα, το Γυμνάσιο Γαβαλούς.

Θρησκευτικός Τουρισμός
 

Το Ιστορικό Μοναστήρι της Κατερινούς (Γεννέσεως της Θεοτόκου) βρίσκεται στην βορεινή πλαγιά του Αρακύνθου, μέσα σε πυκνόφυτη περιοχή, τρία χιλιόμετρα νότια από το χωριό Γαβαλού, στην περιοχή Μακρυνεία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγία και συνδέεται με ουράνια αποκάλυψη.

Η ονομασία Κατερινού δηλώνει τοπωνυμία, παράδοση αναφέρει ότι κάποια βοσκοπούλα ονόματι Κατερίνα που ζούσε εκεί στα χρόνια της σκλαβιάς, έβλεπε την Παναγία και άκουγε θεϊκή φωνή που της έλεγε να χτίσει το μοναστήρι, να βοηθήσει τους σκλαβωμένους και να αγωνιστεί για το λυτρωμό του γένους. Η Κατερίνα στο σημείο που έβλεπε την Παναγία έκτισε εικονοστάσι, αργότερα περί το 1100 στο ίδιο σημείο ανοικοδομήθηκε το μοναστήρι. Δυστυχώς για τους πρώτους αιώνες του Μοναστηριού δεν υπάρχουν πληροφορίες.


Το μοναστήρι εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα Γεννεσίου της Θεοτόκου. Όλοι οι Μακρύνειοι αλλά και κάτοικοι γειτονικών περιοχών κατά το διήμερο της πανηγύρεως προστρέχουν να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας άλλοι διανύοντας την απόσταση από Γαβαλού με τα πόδια και άλλοι με ζώα για να ζητήσουν την βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου και να πάρουν την χάρη της. Επί οκταήμερου από 8 έως 15 Σεπτέμβρη κάθε χρόνο προς τιμή της Παναγίας στο χωριό Γαβαλού πραγματοποιείται εμποροπανήγυρις.

Σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο και ενεργό, διακονείται από την μοναχή Πορφυρία και μια δόκιμη. Με απερίγραπτο ζήλο οι δυο τους και με την αμέριστη υποστήριξη των χωριανών της περιοχής υπηρετούν την Παναγία. Ταπεινά διατηρούν την άσβηστη Ορθόδοξη πίστη, διαφυλάττουν τους ανεκτίμητους θησαυρούς του πνεύματος, ενδυναμώνουν ψυχικά τον πιστό που προστρέχει εκεί για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής.

Εν συνεχεία, μπορείτε να πάτε στο μοναστηράκι της Ζωοδόχου Πηγής «απρόσιτο» μοναστηράκι της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο τοπίο.


Μετά από εκεί, δεν έχετε παρά να ανηφορίσετε για το «Κελί» που δεσπόζει στην κορυφή της οροσειράς Αρακύνθου σε μια δύσκολη διαδρομή των εννέα χωμάτινων χιλιομέτρων που θα σε φέρει από τη Γαβαλού μέχρι τη μονή. Αν μάλιστα έχει βρέξει, ο δρόμος σε πολλά σημεία ίσως είναι επικίνδυνος λόγω της διάβρωσης.


Φύση

Δίπλα από τη Γαβαλού, η λίμνη Τριχωνίδα καμαρωτή καμαρωτή μαγεύει όποιον βρεθεί στο διάβα της. Η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας και γενικά της Ελλάδας, έχει επιφάνεια 97 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίμετρο 51 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 58 μέτρα. Οφείλει πιθανώς την ονομασία της στην αρχαία αιτωλική πόλη Tριχόνειον. 

H Tριχωνίδα έχει μεγάλη αισθητική, οικολογική και αλιευτική αξία. Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπανίων ή απειλουμένων φυτικών και ζωικών ειδών.


Αν σας αρέσουν τα ύψη, ο Αράκυνθος αποτελεί ένα σπουδαίο βουνό με τρομερή θέα. Ενδείκνυται για πεζοπορία, παρατήρηση πτηνών ή φυτών, αλλά και για επίσκεψη σε διάφορα μοναστήρια. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ
 
Δράσεις


Στη Γαβαλού μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού που εστιάζουν στην παραδοσιακή μουσική και στο πατροπαράδοτο τρόπο ζωής στην επαρχία. Αν είστε τυχεροί και η επίσκεψή σας συνδυαστεί με ένα πανηγύρι ή μια εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου τότε θα φύγετε με την καλύτερη ανάμνηση.


Αν ψάχνετε για κάτι το ιδιαίτερο, τότε αυτό είναι το Rancho Alone-Rider, αφού αυτός ο χώρος διαθέτει εκπαιδευμένα άλογα έτσι ώστε να απολαύσετε μια μοναδική ιππασία.


Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνετε τουλάχιστον δυο μέρες στην Γαβαλού και να μην χαραχθεί για πάντα στην μνήμη σας και κατ’ επέκταση στην καρδιά σας…


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Από Αγρίνιο: 22 χλμ.

Χρόνος διαδρομής: 28 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Πληροφορίες: Σωτήρης Μεραντζής
 







Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!