
Οι δυο αυτές υψηλού συμβολισμού κινήσεις από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και από το Υπουργείο Πολιτισμού κέρδισαν τις εντυπώσεις εν όψει των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου – «Περί ανέμων και υδάτων» και χωρίς αποτύπωμα οι προαναγγελίες της Δημοτικής Αρχής.
Με την έναρξη του Επετειακού Κύκλου για την 200η Επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, στο κτίριο της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα, οι δυο αυτές προαναγγελίες προκάλεσαν αίσθηση στην τοπική κοινωνία που αναμένει με ανυπομονησία την υποδοχή δυο μεγάλων συμβόλων τόσο για την Ορθοδοξία, όσο και την Ιστορία της Ιεράς Πόλεως.
Από πλευράς Δήμου και Δημάρχου, κάποιες προαναγγελίες για το τείχος του Μεσολογγίου και κάποιες αοριστολογίες περί Ίδρυσης Μουσείου της Ελληνικής Επανάστασης στο παλιό Νοσοκομείο και ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος, πέρασαν απαρατήρητες έως αδιάφορες, καθώς δεν παρουσιάστηκε κάτι χειροπιαστό με χρονοδιάγραμμα. Ουσιαστικά, η Δημοτική Αρχή δεν παρουσίασε κάτι που θα αφήσει ιστορικό αποτύπωμα στην Πόλη, παρά μόνο θα προσπαθήσει να στήσει ένα επετειακό πρόγραμμα εκδηλώσεων με αποκορύφωμα αυτών βέβαια την υποδοχή της εικόνας «Άξιον Εστί» και του πίνακα του Ντελακρουά.
Στο παλιό κτίριο της Βουλής, ο πιο «διαβασμένος» από όλους ήταν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός ο οποίος με τον μεστό και ουσιαστικό λόγο του παρουσίασε επιγραμματικά σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και δράσεων:
– Την Τετάρτη (4η) Ιανουαρίου 2026 την Εναρκτήρια Εκδήλωση της παρουσίασης του Επετειακού Προγράμματος.
– Την εκτύπωση επετειακών εκδόσεων, όπως το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως, το κατηχητικό βοήθημα και το επετειακό πρόγραμμα με τις ετήσιες εκδηλώσεις με τίτλο: ‘’ Το Μεσολόγγι γιορτάζει ’’.
– Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, θα διοργανώσει επιστημονικό συνέδριο για την Επέτειο των διακοσίων (200) ετών καθώς και μαθητικό διαγωνισμό, που θα λάβουν χώρα στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
– Το Υπουργείο Παιδείας και τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά το διδακτικό έτος 2025-2026, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί, επετειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο : ‘’ Το καράβι της Λευτεριάς’’, με την συμμετοχή δημοτικών και γυμνασίων σχολείων του Νομού της Αιτωλοακαρνανίας.
– Τον Μάιο του 2026, τη διοργάνωση της κεντρικής εκδήλωσης του επετειακού έτους. Ένα ορατόριο, μια λαϊκή όπερα, σε μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη, πάνω στους δρόμους της παράδοσης, ένα πρωτότυπο έργο που γράφεται για το Μεσολόγγι. Σε στίχους της καταξιωμένης στιχουργού κυρίας Λίνας Δημοπούλου, με τραγούδια που θα ερμηνεύσουν η Άλκιστης Πρωτοψάλτη και ο Μάριος Φραγκούλης με συνοδεία χορωδιών και με την συμμετοχή καταξιωμένων ηθοποιών και μουσικών και με την καθοδήγηση και σκηνοθεσία της κυρίας Μιμής Ντενίση.
Άξιον εστί και Ντελακρουά στην Ιερά Πόλη
Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ενημέρωσε ότι η τακτική Διπλή Σύναξη της Ιεράς Επιστασίας Αγίου Όρους, που συγκλήθηκε την Δευτέρα 5 Μαΐου 2025, ενέκρινε το αίτημα για την μεταφορά της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, του «Άξιον Εστί» στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Η μεταφορά της Ιεράς Εικόνος αποτέλεσε αίτημα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού προς την Ιερά Κοινότητα του Άθω για να λαμπρύνει με την παρουσία Της τις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της κορυφαίας επετείου των 200 ετών (1826 – 2026) από την ηρωική Έξοδο της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου.
Η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε την μεταφορά της Ιεράς Εικόνος του «Άξιον Εστί» τον Μάιο του ερχομένου επετειακού έτους 2026 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Σε ότι αφορά τον αυθεντικό πίνακα του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», την είδηση προανήγγειλε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιάσων Φωτήλας, κατά τη διάρκεια λαμπρής εκδήλωσης στην Παλαιά Βουλή, ανακοινώνοντας επισήμως ότι θα εκτεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2026, στην πόλη-σύμβολο της Ελευθερίας το Μεσολόγγι .
Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πίνακες του 19ου αιώνα, με βαθύ συμβολισμό για τον Ελληνισμό και την Επανάσταση του 1821. Η Ελλάδα προσωποποιείται γονατισμένη επάνω στα ερείπια, με φόντο την αυτοθυσία του Μεσολογγίου – μια εικόνα που άγγιξε και ενέπνευσε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα από τον Δήμο και τους συνεργαζόμενους φορείς. Ήδη, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός που θα αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μνήμη όσων το ζήσουν.
Δείτε την Εκδήλωση Έναρξης Επετειακού Κύκλου της Διακοσιοστής Επετείου της Εξόδου Μεσολογγίου: