Σεπτέμβριος 2024… Κατά την είσοδο στον Δήμο Μεσολογγίου (πρώην Δήμος Οινιάδων) στα νοτιοδυτικά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ο εκάστοτε επισκέπτης, πολίτης ή ταξιδιώτης που περνά έρχεται αντιμέτωπος με πληθώρα απορριμμάτων κατά μήκος του δρόμου. Το τοπίο περιβάλλεται από το περίφημο Βελανιδόδασος Ξηρομέρου, το μεγαλύτερο δάσος σε έκταση ήμερης βελανιδιάς στην περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, η πινακίδα που είναι τοποθετημένη στο σημείο «σηκώνει» μεγάλο πολιτιστικό βάρος, καθώς αναγράφει «Δήμος Οινιάδων» και ως γνωστόν, ο Δήμος έφερε το όνομά του από την αρχαία πόλη των Οινιάδων με πλούσιο πολιτισμικό και ιστορικό ενδιαφέρον.
Αδιαμφισβήτητα, η περιοχή αυτή συνδυάζει το φυσικό κάλλος με την σημαντική ιστορική υπόσταση. Ωστόσο, η χαώδης ύπαρξη των απορριμμάτων δημιουργεί ένα οξύμωρο σχήμα. Η διατήρηση και η ανάδειξη του ΧΘΕΣ επιτάσσει πράξεις σεβασμού στο ΣΗΜΕΡΑ. Με άλλα λόγια, για να διατηρηθεί το υπέροχο Βελανιδόδασος που αποτελεί πηγή οξυγόνου και καταφύγιο πολλών ζώων, αλλά και για να διατηρήσει ο Δήμος την ιστορική αξία του τόπου αυτού χρειάζεται από τον κάθε έναν μας ατομική προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.
Σαφέστατα αποτελεί ζήτημα παιδείας, αλλά ας πάψουμε να επιρρίπτουμε τις ευθύνες μας αλλού. Ώρα να ανεβούμε ένα σκαλοπάτι στη σκάλα της ευσυνειδησίας σε ατομικό και κατ’ επέκταση σε συλλογικό επίπεδο. Η ανεξέλεγκτη αποβολή απορριμμάτων υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, ρυπαίνει τον αέρα, το νερό και το έδαφος και αποτελεί απειλή για την επιβίωση πολλών φυτών και ζώων.
Σε περίπτωση που κρίνονται ανεπαρκείς οι υποδομές για τη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών, οι τοπικές διοικήσεις θα πρέπει να μεριμνήσουν για την επίλυση του προβλήματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο κάθε ένας ως μονάδα συνίσταται να πράξει έλλογα με σεβασμό και σύνεση στο φυσικό περιβάλλον, στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και απέναντι στις επόμενες γενιές.
Μια αντιπρόταση εν όψη αυτού του θεάματος αποτελεί η ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής και η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Αφετηρία θα μπορούσε να αποτελέσει η σηματοδότηση, ο καθαρισμός και η προβολή ενός νέου πεζοπορικού μονοπατιού (πχ. Μπαμπίνη-Σκουρτού-Χρυσοβίτσα-Αγράμπελα-Βλιζιανά-Στρογγυλοβούνι-Πεντάλοφος), καθώς και διάφορες άλλες δράσεις.
Συνεπώς, οι συνθήκες που δημιουργούμε στην καθημερινότητά μας και στις οποίες επιλέγουμε να δραστηριοποιούμαστε διαμορφώνουν τα σημερινά δεδομένα, διότι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είμαστε ΕΜΕΙΣ. Ας μην το ξεχνάμε λοιπόν και ας αρχίσουμε την ανιδιοτελή δράση για τον τόπο που αγαπάμε…
Γαρυφαλλιά Οικονόμου
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης