Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» συνδιοργανώνει με το Μουσείο Φιλελληνισμού την εκδήλωση «Η παρακαταθήκη του Λόρδου Βύρωνα: το αποτύπωμα του κορυφαίου φιλέλληνα στην ιστορία και την τέχνη», με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από τον θάνατο του στο Μεσολόγγι, στις 19 Απριλίου του 1824.
Η Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος και κλασική φιλόλογος συνομιλεί με τον Ιωάννη Χουντή ντε Φάμπρι, σύμβουλο της Βουλής των Λόρδων, ιστορικό και συγγραφέα του βιβλίου “Ο ρομαντισμός στην εξουσία: Όψεις πολιτικής ιδεολογίας του Λόρδου Βύρωνα και η δράση του στην Ελληνική Επανάσταση” των εκδόσεων Αρμός, για τη σημασία του φιλέλληνα ως σύμβολο της ελληνοβρετανικής φιλίας, την πρακτική, υλική και συμβολική του συνεισφορά στην ευόδωση της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και τον πολιτικό Βύρωνα, την ιδεολογία του και τις αντιφάσεις της δράσης του στην Ελλάδα.
Στον χώρο της εκδήλωσης θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό αντικείμενα που απεικονίζουν ή σχετίζονται με τον Λόρδο Βύρωνα, υψηλής καλλιτεχνικής και συλλεκτικής αξίας, από την προσωπική συλλογή των συλλεκτών Μάκη Ρούσαλη και Νικόλαο Λύρο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 στις 19:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου 2024 και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, με την υποστήριξη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Τα βιογραφικά των ομιλητών:
H Βίκυ Φλέσσα είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασική Κατεύθυνση) και της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί 34 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Η εκπομπή της «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» στην ΕΡΤ είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση. Συμπληρώνει φέτος τον 23º χρόνο και έχουν φιλοξενηθεί σε αυτήν προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο. Με τον Καθηγητή Γλωσσολογίας Γεώργιο Μπαμπινιώτη επιμελούνται και παρουσιάζουν την γλωσσική εκπομπή «Σε προσκυνώ, γλώσσα» στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας, της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και της Ενώσεως Σμυρναίων.
Ο Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι είναι υπ. Διδάκτωρ της Ιστορίας των Ιδεών στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στην Σκωτία. Η έρευνα του εστιάζει στην πολιτική σκέψη του 18ου αιώνα και κυρίως του στοχαστή Edmund Burke. Είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας ενώ έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία και την Ιστορία. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά όπως τα The Byron Journal, The European Journal of the History of Economic Thought και το Journal of Eighteenth-Century Studies, ενώ έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε διεθνή συνέδρια. Επίσης, αρθρογραφεί συχνά στην διεθνή έκδοση των New York Times/ English Kathimerini για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις και ιστορικά ζητήματα. Το βιβλίο του για τον Λόρδο Βύρωνα “Ο Ρομαντισμός στην Εξουσία – Όψεις πολιτικής ιδεολογίας του Λόρδου Βύρωνα και η δράση του στην Ελληνική Επανάσταση” των εκδόσεων Αρμός, αποτελεί τον καρπό συστηματικής μελέτης στην Ελλάδα και την Βρετανία, εστιάζοντας σε ως σήμερα παραμελημένες πτυχές της δράσης και της ζωής του ποιητή.