Loading...

Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αιτωλοακαρνανία


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ένα πέπλο σκόνης έχει καλύψει την Αιτωλοακαρνανία, όπου η ατμόσφαιρα έχει γίνει αποπνικτική, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας και των θυελλωδών νοτιάδων, που έφεραν μεγάλες ποσότητες σκόνης από τη Σαχάρα.

Στο Μεσολόγγι η σκόνη… εξαφάνισε τη Βαράσοβα, το βουνό της Ναυπακτίας που καθρεπτίζεται στη λιμνοθάλασσα, όπως επίσης στο Αγρίνιο το σκηνικό θυμίζει… Σαχάρα, αλλά και στην Αμφιλοχία όπου παρατηρήθηκαν λασποβροχές.

Υποχωρεί αύριο η αφρικανική σκόνη

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί από την ατμόσφαιρα από το πρωί της Τετάρτης (24.4.2024) και μέχρι το μεσημέρι θα έχει μειωθεί σημαντικά.

Οδηγίες από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για προστασία από την αφρικανική σκόνη

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας της Δημοσίας Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη το καιρικό φαινόμενο της “Αφρικανικής σκόνης” που έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα της περιοχής, σας ενημερώνει:

H “Αφρικανική σκόνη” αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, κατά το οποίο σωματίδια σκόνης από την επιφάνεια περιοχών της Βόρεια Αφρικής με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα και μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Άσθμα, ΧΑΠ, βρογχίτιδα κ.α.), αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, δερματίτιδες κ.α.) καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και να δημιουργήσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Τα άτομα που είναι περισσότερο ευάλωτα στην έκθεση της “Αφρικανικής σκόνης” είναι τα βρέφη, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με χρόνιες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ως εκ τούτου συστήνεται, ειδικά για τα πιο ευάλωτα άτομα:

  • Περιορισμός των δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού όσο το φαινόμενο παραμένει έντονο (να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, χειρονακτικές εργασίες και η εξωτερική άθληση τι ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης).
  • Ερμητικό κλείσιμο στα παράθυρα και τις θύρες ( π.χ. τοποθέτηση χαλιών στις εισόδους) του σπιτιού με σκοπό τον περιορισμό της εισόδου της σκόνης.
  • Προστασία των ματιών, της μύτης και του στόματος (π.χ. χρήση μάσκας)
  • Εξασφάλιση της απαραίτητης ενυδάτωσης, κυρίως με την επαρκή κατανάλωση νερού.
  • Τακτική ενημέρωση για την τρέχουσα ποιότητα του αέρα στην περιοχή.
  • Αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης ή και επιδείνωσης κλινικών συμπτωμάτων όπως, βήχας, δύσπνοια, φαγούρα κ.α.

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε., Άννα Μαστοράκου, με αφορμή το φαινόμενο, δήλωσε: «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Σε οποιοδήποτε συμβάν δυσφορίας, δύσπνοιας και επίμονου βήχα, να απευθυνθούν άμεσα σε δομές υγείας ή να συμβουλευτούν τους θεράποντες ιατρούς. Είναι σημαντικό οι πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα σωματιδίων στην ατμόσφαιρα».

 
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!