Loading...

Παναγιώτης Κοντός: Από τη Γουριά Μεσολογγίου στις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας του ΕΚΠΑ


Μοιραστείτε το άρθρο...

Οραματιστής, ακούραστος και δυναμικός, ο Παναγιώτης Κοντός με καταγωγή από τη Γουριά Μεσολογγίου διακρίθηκε για την πλούσια και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του στο ΕΚΠΑ και την Ανώτατη Eκπαίδευση γενικότερα, αλλά και την αγάπη του για την Αιτωλοακαρνανία.

Ο Παναγιώτης Κοντός άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη ως Αναπληρωτής Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής και επί σειρά ετών Προϊσταμένου Γραμματείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προσφέροντας πολύτιμη αρωγή και σε διοικητικά θέματα, από πολλές θέσεις. Παράλληλα, διακρίθηκε για την σπουδαία επιστημονική και ερευνητική προσφορά του.

Γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αιτωλικού και ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Η.Π.Α.) στη Θεωρητική Γλωσσολογία (Φωνητική, Φωνολογία, Μορφολογία, Σύνταξη, Σημασιολογία και Διαλεκτολογία).

Ήταν Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής είναι «Φωνολογική Ανάλυση του Αιτωλικού Ιδιώματος». Με απόφαση της Φιλοσοφικής Σχολής διορίστηκε βοηθός (1966) και εν συνεχεία με ομόφωνες αποφάσεις αντίστοιχων εκλεκτορικών σωμάτων εκλέχθηκε Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας (Τομέας Γλωσσολογίας).

Εισήγαγε και δίδαξε πρώτος κοινωνιογλωσσολογία

Δίδαξε δέκα διαφορετικά αντικείμενα στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και στα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Έχει διδάξει επίσης σε πολλά πολλά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και ήταν συνιδρυτής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας που είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στη χώρα μας.

Είναι ο πρώτος που έχει εισαγάγει και διδάξει το σημαντικό γνωστικό αντικείμενο της κοινωνιογλωσσολογίας. Έχει επίσης επιβλέψει ως μέλος τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών ή επιτροπών κρίσεως 26 διδακτορικές διατριβές και ήταν επιστημονικός υπεύθυνος πολλών διπλωματικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών.

Έχει συγγράψει ή έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών βιβλίων και δεκάδων άρθρων και διδακτικών εγχειριδίων που αναφέρονται κυρίως στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας και στη Νεοελληνική Διαλεκτολογία. Είναι από τους ιδρυτές της εκδοτικής σειράς βιβλίων του Πανεπιστημίου για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας.

Σημαντική, ως καθοριστική, ήταν η συμβολή του Παναγιώτη Κοντού σε σειρά μεγάλων έργων της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ (κτήριο Φιλοσοφικής, εστιατόριο, Παιδικός Σταθμός, ανάπτυξη πρασίνου, Διδασκαλείο της Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαιολογικό Πάρκο, Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής κ.ά.).

Οι Πρυτανικές Αρχές, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τα μέλη της Συγκλήτου, καθώς και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζουν βαθιά οδύνη για την απώλεια του Παναγιώτη Κοντού και τα θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του, Επίτιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, και στον γιο τους, Ιωάννη Κοντό.

Μεγάλη αγάπη για την Αιτωλοακαρνανία

Ο Παναγιώτης Κοντός δεν έπαυσε να αγωνίζεται για την γενέτειρά του, καθώς και με κάθε τρόπο προσπαθούσε να βοηθά συντοπίτες του, αλλά και να συμμετέχει ενεργά στις δράσεις. Ήταν «παρών» διαχρονικά σε εκδηλώσεις συλλόγων, φορέων, αρχών.

Αγωνίσθηκε για το αυτόνομο πανεπιστήμιο του Αγρινίου και μάλιστα τον Μάρτιο του 2009 ορίσθηκε-από τον τότε υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο- πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Το αυτόνομο πανεπιστήμιο δεν μακροημέρευσε με τον ίδιο ωστόσο να ζητά απ’ολους αγώνα για να αποτραπεί η κατάργηση του.

Τα τελευταία χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) διοργανώνοντας ημερίδες και παρουσιάσεις συγγραφικών έργων. Συνέχισε τις δωρεές στο Γυμνάσιο Γουριάς τόσο εμπλουτίζοντας με βιβλία τη βιβλιοθήκη του Σχολείου, όσο και δίνοντας χρηματικά βραβεία στους πρωτεύσαντες μαθητές η στη μνήμη του πατέρα του Ι. Κοντού.

Ο Παναγιώτης Κοντος απεβίωσε στις 28 Μαρτίου 2024.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!