Πρόκειται για μια τοπική συνταγή λαχταριστής λαπατόπιτας στον ξυλόφουρνο με τραγανό φύλλο από τα χέρια της κυρίας Σοφίας, μια πεντανόστιμη πίτα που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.
Στα χωριά της Παλαίρου, αλλά και σε άλλα μέρη του νομού Αιτωλοακαρνανίας, η λαπατόπιτα από άγρια χόρτα τα λάπατα (ή λάπαθα) και άλλα εκλεκτά, ντόπια υλικά.
Με τη βοήθεια του Σηφη Μοίρα, στο Στενό Πολωνίας, καταγράφεται βήμα βήμα η παρασκευή της τοπικής λαπατόπιτας που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και αφυπνίζει μνήμες των παιδικών μας χρόνων.
Η απλότητα αυτού του εδέσματος είναι που το καθιστά τόσο δημοφιλές και αγαπητό στις νοικοκυρές, ενώ η πλούσια αλλά συνάμα ανάλαφρη γεύση δοξάζεται σε όλη την Ελλάδα, με τις όποιες ντόπιες παραλλαγές.
Υλικά:
Λάπατα, άγρια χόρτα
Σπανάκι
Τραχανάς (1/2 φλυτζάνι)
Τυρί (300γρ.)
Άνηθος (1 ματσάκι)
Κρεμμύδια (1 ματσάκι)
Σκόρδο
Ελαιόλαδο (1 φλυτζάνι)
Αλεύρι (500γρ)
Αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού)
Εκτέλεση:
Πλένουμε αρκετά καλά τα χόρτα. Τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο Μαξ τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνουν όλα ένα μείγμα.
Στη συνέχεια λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μεσαίο ταψί και απλώνουμε 1 φύλλο αλευρωμένο και λαδωμένο. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και βάζουμε από πάνω άλλο 1 φύλλο, λαδωμένο και αλευρωμένο και αυτό.
Το βάζουμε στη φωτιά και περιμένουμε περίπου μια ώρα έως ότου πάρει κρούστα το φύλλο.
Καλή σας όρεξη!