Loading...

Προτάσεις για την άνθιση της Μελισσοκομίας στο Δήμο Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το 2021 ως Νομός κατείχαμε την 3η θέση πανελληνίως σε έκταση εσπεριδοειδών (51.262 στρ) και παραγωγή (53.171 τόνους), μετά την Αργολίδα (96.080 στρ και 286.407 τόνους), τη Λακωνία (79.995 στρ και 341.073 τόνους), με κύριες καλλιέργειες Λεμόνια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια. Μεγάλο τμήμα αυτών βρίσκεται στην Παραχελωίτιδα (Κατοχή, Νεοχώρι, Γουριά, Μάστρο, Λεσίνι, Πεντάλοφο). Αποτελούν για τους μελισσοκόμους την πρώτη πηγή συλλογής νέκταρος που θα δώσει και τον πρώτο τρύγο της χρονιάς σε μέλι εσπεριδοειδών.

Με βάση την Απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας του 2021 της ΕΛΣΤΑΤ, 12 χρόνια μετά την απογραφή του 2009, ο αριθμός των κυψελών αυξήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος 8,4%, όταν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπήρξε μείωση 13,1% και στην Περιφέρεια Ηπείρου 21,6%.

Η Αιτωλοακαρνανία την περίοδο 2004-2009 παρουσίασε σημαντική αύξηση στην παραγωγή μελιού, από 488,55 στους 981,73 τόνους, λαμβάνοντας την 3η θέση μετά το Ν. Χαλκιδικής (2.072,44 tn) και το Ν. Ηρακλείου (1328,18 tn). Μεγάλο μελισσοκομικό ενδιαφέρον υπάρχει για την περιοχή Μεσολογγίου. Αρκετοί είναι οι μελισσοκόμοι που έρχονται από πολλές περιοχές της χώρας για να ξεχειμωνιάσουν τα μελίσσια τους και να εκμεταλλευτούν την ανθοφορία των εσπεριδοειδών.

Από την ενασχόλησή μου με τη μελισσοκομία – ως φοιτητής Γεωπονίας στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, ως Διδάκτωρ Μελισσοκομίας, ως εκπαιδευτής σεμιναρίων μελισσοκομίας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – διαπίστωσα την αξία της περιοχής μας, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Ήπιοι χειμώνες, συνεχείς ανθοφορίες μικρών φυτών με μελισσοκομικό ενδιαφέρον το χειμώνα (οξαλίδα, αγριορίγανη), παρουσία νερού στον Αχελώο και στους παραποτάμους του, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για εγκατάσταση μελισσιών, για ξεχειμώνιασμα, ώστε να υπάρχουν οι λιγότερες απώλειες λόγω θανάτου των μελισσών από κρύο και έλλειψη τροφής.

Ο Δήμος Μεσολογγίου διαθέτει 655 στρ. στην Κατοχή και 1490,50 στρ. στο Νεοχώρι, τα οποία απέχουν περίπου 11 Km από τις κοινότητες και στα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις κυψέλες όσων μελισσοκόμων επιθυμούν να φέρουν τα μελίσσια τους και από άλλους νομούς, για ξεχειμώνιασμα ή/και εγκατάσταση όλο τον χρόνο. Οι ανθοφορίες της περιοχής επιτρέπουν εκτός από τον τρύγο των εσπεριδοειδών, να δώσουν και τρύγο από θυμάρι, λυγαριά, τριφύλλι, βαμβάκι, ενώ οι χαρουπιές τον Οκτώβρη προσφέρουν με τη γύρη και το νέκταρ τους το απαραίτητο λιπόσωμα στις μέλισσες για την επιβίωση τον χειμώνα.

Αυτή η γωνιά της Ελλάδος είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που περιμένει να αναγνωριστεί η αξία του. Άλλωστε το Αρχαίο Θέατρο και Αρχαίο Ναυπηγείο στις Οινιάδες μαρτυρούν την αναγνωρισμένη αξία της περιοχής. Επιδιώκουμε να αξιοποιηθεί κάθε σπιθαμή της προς όφελος μελισσοκόμων και παραγωγών γενικότερα, καθώς το μεγαλύτερο αγαθό που μας προσφέρει η μέλισσα είναι η επικονίαση των ανθέων. Το μέγεθος και η ποιότητα των καρπών, τα ποσοστά καρπόδεσης, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες όπως η φετινή άνοιξη των πολλών βροχών, εξαρτώνται άμεσα από τη μέλισσα και άλλους σημαντικούς άγριους επικοντιστές της περιοχής (Βομβίνοι, μοναχικές μέλισσες, σφήκες, συρφίδες και άλλα 2500 είδη που ζουν στην Ευρώπη).

Επίσης στοχεύουμε στη δημιουργία Μελισσοκομικού Πάρκου σε συνέργεια με τη Γεωπονική Σχολή, που θα αποτελέσει πόλο έλξης και εκπαίδευσης μικρών και μεγάλων. Δυστυχώς λιγοστοί μαθητές ξεχωρίζουν τη μέλισσα από τη σφήκα… Ιδίως όταν διηγούνται ιστορίες με κάποιο κέντρισμα που δέχθηκαν στο παρελθόν. Δέντρα μελισσοκομικού ενδιαφέροντος, αρωματικά φυτά, κυψέλες, ήτοι τα εργαλεία του μελισσοκόμου για την παραγωγή μελιού, είναι μερικά από τα στάδια γνωριμίας με αυτό το θαυμαστό κόσμο. Το αποκορύφωμα όμως είναι η γνωριμία με τα υπόλοιπα «φάρμακα» παραγόμενα από μελίσσι. Κερί, Γύρη, Πρόπολη, Βασιλικός Πολτός, Δηλητήριο, τα οποία είναι δυστυχώς άγνωστα στους πολλούς. Για παράδειγμα, ποιος γνωρίζει τις θαυμαστές ιδιότητες της πρόπολης στα δερματικά σπυράκια;

Επομένως ένα Μελισσοκομικό Πάρκο στο χώρο του Πανεπιστημίου, θα αποτελέσει πόλο έλξης και επισκεψιμότητας και είναι εφικτό να δημιουργηθεί!

Ξώνης Κωνσταντίνος

Γεωπόνος, Διδάκτωρ Μελισσοκομίας, Εκπαιδευτικός

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ

Επικεφαλής υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!