Loading...

Το Φάσμα των… Χρωμάτων


Μοιραστείτε το άρθρο...

Τη δεύτερη μέρα του Απρίλη, τώρα που η άνοιξη καλά κρατεί και χρωματίζει τον κόσμο γύρω μας, αξίζει να θυμόμαστε πως κάποιοι άνθρωποι βλέπουν τριγύρω με τα δικά τους μοναδικά χρώματα. Ο λόγος για τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), για τα οποία η σημερινή ημέρα (και όλος ο Απρίλης στο σύνολό του) έχει θεσμοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Ημέρα Ευαισθητοποίησης παγκοσμίως, ήδη από το 2008.

Τι είναι όμως η εν λόγω διαταραχή; Πρόκειται για μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία τα άτομα που βρίσκονται σ’ αυτό το ευρύ της φάσμα παρουσιάζουν ελλείμματα  στην κοινωνική επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση σε πληθώρα πλαισίων καθώς και περιορισμένες, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, ενδιαφέροντα ή δραστηριότητες. Ο όρος «αυτισμός» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1911, από τον ψυχίατρο Eugen Bleuler, περιγράφοντας την κοινωνική και επικοινωνιακή δυσκολία των ατόμων αυτών με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να έχουμε κατά νου πως περίπου 1 στα 68 άτομα, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες είναι πιθανό να εμφανίσουν δυσκολίες που εμπίπτουν σε αυτό το φάσμα δυσκολιών.

Μιλάμε για φάσμα, καθώς, κάθε άτομο παρουσιάζει ξεχωριστές δυσκολίες που σχετίζονται με το πόσο λειτουργικό δύναται να είναι στη ζωή του και με το πόση υποστήριξη χρειάζεται. Ξεχωριστό τόσο, όσο και η εμπειρία όσων εξ ημών έχουν την ευλογία να συναναστρέφονται με άτομα με ΔΑΦ, ιδιαιτέρως με παιδιά. Παιδιά που βλέπουν διαφορετικά τον κόσμο από εμάς, διαφορετικά τους ανθρώπους γύρω τους, διαφορετικά τη ζωή. Μια ζωή που σίγουρα δεν είναι δημιουργημένη για εκείνους και έναν κόσμο έτοιμο να αποτραβηχτεί όταν τους συναντά.

Ας είναι η μέρα αυτή μια αφορμή να αγκαλιάσουμε αυτήν τη διαφορετικότητα, αυτά τα άτομα, αυτήν τη διαταραχή και την επόμενη φορά ας τα «αγκαλιάσουμε», σεβόμενοι τα δικά τους… χρώματα!

Γιώργος Καλαρύτης

Υπεύθυνος Εθελοντισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας

Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής M.Sc

 





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες:

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!