Loading...

«Πρασίνισε» η λιμνοθάλασσα στο Αιτωλικό – Στις μακέτες παραμένουν τα έργα 21,4 εκατομμυρίων ευρώ!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η κοινωνία και οι αλιείς του Αιτωλικού που για μια ακόμη χρονιά έρχονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο του ευτροφισμού στη λιμνοθάλασσα, όπου δημιουργείται μια αποκρουστική εικόνα ενός φυσικού χλοοτάπητα που σκεπάζει τα νερά, αλλά και που ταυτόχρονα αποτελεί μια υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους του «νησιού».

Το «απέραντο πράσινο» ατενίζουν όσοι περνούν αυτές τις μέρες από το Αιτωλικό, με το γνωστό φαινόμενο του ευτροφισμού να κάνει μια ακόμη φορά την εμφάνισή του υπενθυμίζοντας ότι 30 και πλέον χρόνια δεν έχει δοθεί καμία λύση από την Πολιτεία.

Πρόκειται για ένα έργο απαίτησης όλης της τοπικής κοινωνίας, του οποίου οι μελέτες ξεκίνησαν το 2015 από τον Φορέα Διαχείρισης, ήταν ώριμες και αδειοδοτημένες από το 2016 και εντάχθηκε με παρεμβάσεις ύψους 21,4 εκατομμυρίων ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας ξεκίνησαν το 2021. Μετά τις εξαγγελίες του τότε Υπουργού Σπήλιου Λιβανού παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις  για την τελική υπογραφή της σύμβασης με ένα σημαντικό έργο για την κοινωνία να μένει στις μακέτες!

Σε ότι αφορά το θέμα του ευτροφισμού, υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου «Το Αιτωλικό» σε επίσημη καταγγελία του ανέφερε ότι η περιοχή της ανατολικής Νίδοβας, χαρακτηρίζεται από την ελάχιστη ως ανύπαρκτη κίνηση υδάτων (εσωτερική μετακίνηση) ή θαλάσσιων ρευμάτων, λόγω της συσσωρευμένης οργανικής και ανόργανης ύλης που έχει εναποτεθεί στις καμάρες των ανατολικών γεφυριών της πόλης του Αιτωλικού, εξαιτίας της αδιάλειπτης παροχής θρεπτικών χημικών στοιχείων, από τα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού Αιτωλικού και των υπολειμμάτων των νεκρών ζωικών οργανισμών.

Στο έργο με τις παρεμβάσεις για την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και διάσωσης του υδροβιότοπου, συστηματοποιήθηκαν από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών (Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών έργων) και διαμορφώθηκε ένα πακέτο έργων προϋπολογισμού 19.800.000 € («Συμπληρωματικά Έργα αναβάθμισης Υδατικών Οικοσυστημάτων Ν.Δ. Αιτωλ/νίας») με στόχο τη βελτιστοποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και τη μείωση του ρυπαντικού φορτίου. Δηλαδή, παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν την καλύτερη κυκλοφορία του θαλασσινού νερού και κατά συνέπεια, την ταυτόχρονη εξάλειψη των φαινομένων της έλλειψης οξυγόνου και του ευτροφισμού.

Προβλέπονται βασικές τεχνικές παρεμβάσεις όπως άρση αναχωμάτων, καθαρισμοί υφαλαυλάκων, καλύτερη διαχείριση της ποσότητας γλυκού νερού που απορρέει στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, επισκευές βλαβών υπαρχουσών υποδομών, απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός, άρση παλιών ιχθυοφραγμών και τοποθέτηση νέων, επαναπλημμυρισμός περιοχών του Δέλτα Αχελώου για τη δημιουργία υγροτοπικής λίμνης.

Διαβάστε σχετικά:

To απέραντο… πράσινο στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού!

Κραυγή αγωνίας για τη λιμνοθάλασσα στο Αιτωλικό

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες:

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!