Loading...

Με υπερηφάνεια το Μεσολόγγι τίμησε στην Αθήνα τους πεσόντες των Πολιορκιών και της Εξόδου του Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Με μεγάλη επιτυχία και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την 197η Επέτειο της Ηρωϊκής Εξόδου των «Ελευθέρων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου.

Το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση  στο μνημείο του Τσολιά, στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών εις μνήμη των πεσόντων της Εξόδου.

Χαιρετισμούς απευθύναν  ο Γεώργιος Αντύπας, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών», Αντιστράτηγο ε.α, ο Νικόλαος Νούλας, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, ο Πρόεδροςτου Οργανισμού Λεοντείων Σχολών και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου Ιωάννης Τσώλος.

Ενώ η συμπατριώτισσά μας κα Ιωάννα Λαχανά, Δικηγόρος Αθηνών, παρέθεσε ομιλία με θέμα: «Αθανάσιος Ραζηκότσικας – Ο αδικημένος Ήρωας». Ακολούθησε Συναυλία από τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου κ. Σταύρου Μπερή.

Αντίστοιχα με μεγάλη προσέλευση κόσμου, επευφημίες και σε συγκινητικό κλίμα την Κυριακή 2 Απρίλιου 2023 στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης Αθηνών τελέστηκε, θεία λειτουργία και η Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων των Πολιορκιών και της Εξόδου των «Ελευθέρων Πολιορκημένων, παρουσία του Δημάρχου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου.

Ακολουθήσε Πομπή προς το Μνημείο του «Αγνώστου Στρατιώτη», με επικεφαλής την Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό  τη συνοδεία του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη–Συμιός», καθώς και μελών του Συλλόγου «Μεσολογγιτών Αττικής», με παραδοσιακές φορεσιές και άρματα.  Ενώ στη συνεχεία, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος ευχαρίστησε θερμά τον Προεδρο του Συλλογου Μεσολογγιτών Αττικής Γεώργιο Αντύπα, όλα τα μέλη και τους συμμετέχοντες οι οποίοι κρατούν ζωντανή την μακραίωνη ιστορία και παράδοση του Μεσολογγίου και δήλωσε σχετικά:

«Εδώ στην Αθήνα την πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους το Μεσολόγγι φέρνει σήμερα την τιμητική παρουσία του.Μπορεί εδώ να εδρεύει ο κυβερνητικός και διοικητικός μηχανισμός του κράτους όμως στο Μεσολόγγι κατοικεί η ψυχή του.

Εκεί φυλάσσονται οι ιεροί σκοποί του.Αυτοί στους οποίους οφείλουμε την ύπαρξη μας. Την οντότητα μας ως έθνος, ως χώρα, ως άνθρωποι.Έχουμε χρέος ιερό ποτέ μην το ξεχνούμε ! Τιμή και δόξα στο Μεσολόγγι!»

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ενώ τον πανηγυρικό εκφώνησε ο κ. Σεραφείμ Παπανικολάου Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!