Loading...

Παγκράτιον: Η δημοφιλής αρχαία Ελληνική πολεμική τέχνη-άθλημα που ξεκίνησε από την Ακαρνανία


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το Παγκράτιον ήταν Ολυμπιακό αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, ένας συνδυασμός πάλης, λακτισμάτων και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες. Το άθλημα αυτό, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και πολεμική τέχνη, εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ. στην 33η Ολυμπιάδα. Ήταν θεαματικό και δημοφιλές , αλλά και επικίνδυνο, αφού είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές ως και το θάνατο του ενός των αντιπάλων.

Του Λίνου Υφαντή

Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι το άθλημα αυτό ξεκίνησε από την Ακαρνανία. Το μαρτυρά μία από τις πιο αξιόπιστες πηγές της αρχαιότητας και συγκεκριμένα ο μέγας φιλόσοφος Αριστοτέλης. Συγκεκριμένα στον σχολιαστή του Πίνδαρου (Νεμ.3,27) αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Αριστοτέλη το αγώνισμα του παγκρατίου έγινε «έντεχνο», από παλαιότερη μορφή που είχε, και διαμορφωτής αυτού θεωρείται ο Λεύκαρος ο Ακαρνάνας!
«…ο Δε Λεύκαρον φησι τον Ακαρνάνα πρώτον έντεχνον το παγκράτιον ποιήσαι». Από την εποχή του Λεύκαρου του Ακαρνάνα λοιπόν η περιοχή απέκτησε παράδοση στο συγκεκριμένο άθλημα, το οποίο έγινε διμοφιλής στην περιοχή. Εϊχε μάλιστα και Ολυμπιονίκη από την αρχαία Στράτο. Αναφέρει ο Παυσανίας στα “Ηλιακά:”

«Παγκρατιαστοῦ δὲ ἀνδρὸς τὸν μὲν ἀνδριάντα εἰργάσατο Λύσιππος: ὁ δὲ ἀνὴρ οὗτος ἀνείλετο ἐπὶ παγκρατίῳ νίκην τῶν ἄλλων τε Ἀκαρνάνων καὶ τῶν ἐξ αὐτῆς Στράτου πρῶτος Ξενάρκης τε ἐκαλεῖτο Φιλανδρίδου. Λακεδαιμόνιοι δὲ ἄρα μετὰ τὴν ἐπιστρατείαν τοῦ Μήδου διετέθησαν πάντων φιλοτιμότατα Ἑλλήνων πρὸς ἵππων τροφάς. χωρὶς γὰρ ἢ ὅσους αὐτῶν κατέλεξα ἤδη, τοσοίδε ἄλλοι τῶν ἐκ Σπάρτης ἱπποτρόφων μετὰ τὴν εἰκόνα ἀνάκεινται τοῦ Ἀκαρνᾶνος ἀθλητοῦ, Ξενάρκης καὶ Λυκῖνος Ἀρκεσίλαός τε καὶ ὁ παῖς τοῦ Ἀρκεσιλάου Λίχας».

Το σημείο αυτό σε μετάφραση (Εκδόσεις «Κάκτος»):

«Υπάρχει ο ανδριάντας ενός παγκρατιαστή, έργο του Λυσίππου. ‘Ήταν ο πρώτος Ακαρνάνας και ο πρώτος από τη Στράτο που νίκησε στο Παγκράτιο. Τον έλεγαν Ξενάρκη και ήταν γιος τον Φιλανδρίδη. Μετά την εισβολή των Μήδων, οι Λακεδαιμόνιοι άρχισαν να εκτρέφουν άλογα με πολύ μεγαλύτερο ζήλο απ’ όλους τούς ‘Έλληνες. Εκτός απ,’ αυτούς που ήδη ανέφερα, υπάρχουν κι άλλοι ανδριάντες Σπαρτιατών εκτροφέων αλόγων, που είναι στημένοι μετά τον Ακαρνάνα αθλητή, του Ξενάρκη, του Λυκίνου, του Αρκεσιλάου και του γιού του Αρκεσιλάου , του Λίχα…».

Έτσι λοιπόν ο Λεύκαρος ο Ακαρνάνας θεωρείτε ως ο ιδρυτής του Παγκρατίου για τον οποίο δυστυχώς δε διασώθησαν περισσότερες πληροφορίες. Σημασία έχει ότι η Ακαρνανία και το σημερινό Ξηρόμερο θα πρέπει να θεωρείται ως ο τόπος αναφοράς για το άθλημα αυτό.

 


Δημοσίευση: www.agrinionews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!