Μια καταπληκτική παραδοσιακή πίτα νόστιμη με τραχανά και τσιγαρίδες, μας έφτιαξε η Ευτυχία Βενετίκου, η οποία κατάγεται απο την Κατούνα Ξηρομέρου. Πρόκειται για την σπεσιαλιτέ του Ξηρομέρου για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Διαδικασία
Πρώτα ανοίγουμε 4 φύλλα με τον πλάστη.
Κατόπιν μέσα στη κατσαρόλα με νερό που βράζει, ζεματάμε τον τραχανά.
Μόλις φουσκώσει ο τραχανάς ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε αυγά, τυρί, τσιγαρισμένο χοιρινό κρέας και λίπος χοιρινό (ξύγκι).
Αμέσως μετά στρώνουμε 2 φύλλα, ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
Απλώνουμε μέσα το μείγμα του τραχανά με τις τσιγαρίδες.
Σκεπάζουμε το ταψί και τον τραχανά με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, και ρίχνουμε λίπος χοιρινό (ξύγκι) στην επιφάνεια και τη βάζουμε στο φούρνο.
Την αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο την πίτα να ψηθεί για περίπου μια ώρα.
Η Τραχανόπιτα με τσιγαρίδες είναι κάτι το διαφορετικό, το ευωδιαστό και μοσχομυρίζει..
Καλή σας όρεξη!
Πηγή: agrampelonews.blogspot.com