Την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022 η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Μεσολογγίου στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών 2022 συνδιοργάνωσαν με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκπαιδευτική δράση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης με τίτλο: “Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2022 στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού”.
Η δράση πραγματοποιήθηκε με τους εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΤ΄ τάξη) των Δημοτικών Σχολείων Αιτωλικού του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, στον υγρότοπο της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, στη θέση Ντολμάς.
Σκοπός της δράσης ήταν η ανάδειξη της αξίας της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού για την επιβίωση μεγάλων πληθυσμών και πλήθους ειδών μεταναστευτικών πουλιών αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών τους διαδρομών. Καθώς το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, Κάτω Ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και Νήσων Εχινάδων αποτελεί κομβικό σημείο διέλευσης για τεράστιους πληθυσμούς μεταναστευτικών πουλιών, η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών, ξεκινώντας από την αγάπη για τα πουλιά, ώστε να αναδείξουμε την αξία των τοπικών βιοτόπων που έχουν τόσο ανάγκη για την επιβίωσή τους.
Η εκπαιδευτική δράση ξεκίνησε με μια συμβολική απελευθέρωση αποθεραπευμένης γερακίνας (Buteo buteo) στο φυσικό της περιβάλλον. Η γερακίνα είχε βρεθεί τον Αύγουστο στη περιοχή της Κλεισούρας με θλάση στην αριστερή της φτερούγα και εστάλη από τη Μονάδα Διαχείρισης στο Κέντρο Περίθαλψης του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα προς περίθαλψη. Ακολούθησε ορνιθοπαρατήρηση με τηλεσκόπια των μεταναστευτικών πουλιών στο ζωτικό τους χώρο-τη λιμνοθάλασσα, εντοπισμός και ανάδειξη των προβλημάτων που υποβαθμίζουν το οικοσύστημα της περιοχής (βιολογικός καθαρισμός, επιχώσεις, σκουπίδια, παρεμπόδιση κυκλοφορίας του θαλασσινού νερού και απουσία θαλάσσιου ρεύματος, κλπ.), προσομοίωση του μεταναστευτικού ταξιδιού των πουλιών από τους μαθητές, δραματοποίηση πουλιών σε κίνδυνο και ελεύθερη συζήτηση για περιβαλλοντικά ζητήματα. Σε ετήσια βάση μόνο στις χώρες της Μεσογείου πάνω από 25 εκατομμύρια πουλιά (μεταναστευτικά και μη) θανατώνονται παράνομα. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, εκτιμώντας ότι θανατώνονται ή παγιδεύονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 700.000 πουλιά κάθε χρόνο.
Στους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην δράση διανεμήθηκαν το λεύκωμα της Μονάδας Διαχείρισης με τίτλο «Εχινάδες Νήσοι, από τον μύθο στην πραγματικότητα» στο οποίο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό της ορνιθοπανίδας των νήσων Εχινάδων και η εκπαιδευτική έκδοση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για παιδιά «Ο φίλος μας στο κλουβί;».
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Μεσολογγίου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό της ΑΝΙΜΑ που μερίμνησε για την περίθαλψη και την ασφαλή επιστροφή του πτηνού καθώς και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την πρόσκληση συμμετοχής μας στις φετινές εκδηλώσεις εορτασμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 100 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International.
Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα. Kύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους. Φέτος, η Γιορτή των Πουλιών κλείνει 30 χρόνια, που συμπίπτουν με τον εορτασμό των 40 χρόνων αδιάλειπτης δράσης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.”