Loading...

Απογραφή 2021: Η Αιτωλοακαρνανία εκπέμπει SOS


Μοιραστείτε το άρθρο...

Τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν: ΗΑιτωλοακαρνανία εμφανίζει σοβαρότατη μείωση πληθυσμού που ανέρχεται στο 9%, πολύ υψηλότερη από το γενικό αποτέλεσμα της χώρας.(μείωση 3,55%).

Γράφει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης

τ. Γενικός Γραμματέας  Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Έχουμε χρέος να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση και να ανακόψουμε τη δυναμική της φθοράς. Η λύση δεν είναι αποσπασματικές παρεμβάσεις αλλά χρειάζεται πολύπλευρο σχέδιο ανάταξης που θα οδηγήσει στην επάνοδο του πληθυσμού και στην αναγέννηση του νομού μας.Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά. Υπάρχουν όμως τρεις άξονες άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους που πρέπει να αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα του σχεδίου ανάταξης της Αιτωλοακαρνανίας: Οικονομία, υποδομές, κοινωνικό κράτος.

  • Οικονομική πρόοδος χωρίς αναθέρμανση της αγροτικής οικονομίας δεν νοείται. Απαιτείται ουσιαστική στήριξη στους παραγωγούς με μείωση του κόστους παραγωγής και παροχή αρωγής με κάθε τρόπο ώστε ο πρωτογενής τομέας να αναζωογονηθεί. Επιπλέον, η προσέλκυση επενδύσεων κάθε είδους πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Η διασύνδεση με την αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, οι παραγωγικές επιχειρήσεις κάθε είδους μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν ώστε να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό κύμα που θα αγκαλιάσει το σύνολο του νομού και του πληθυσμού.
  • Η ενίσχυση των υποδομών και η προστασία του περιβάλλοντος (που αποτελεί στοιχείο της προστιθέμενης αξίας ούτως ή άλλως) επίσης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
  • Το κοινωνικό κράτος χρειάζεταιεπειγόντως σημαντική ενίσχυση. Οι δομές υγείας (Νοσοκομεία, κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία) πρέπειναστηριχθούν όπως και οι δομές της κοινωνικής προστασίας και τα δίκτυα της παιδείας όλων των βαθμίδων. Η οικογένεια χρειάζεται στήριξη και δικαιούται τις υπηρεσίες που θα πρέπει να είναι αυτονόητες για τα νοικοκυριά όλης της χώρας, αστικών και μη περιοχών.Το ίδιο φυσικά και οι νέοι και η Τρίτη ηλικία.

Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις και κινήσεις που πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή όλων. Κυρίως χρειάζεται όραμα, συνολικό σχέδιο,  και πολιτική βούληση για την εφαρμογή του.Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που εκ των πραγμάτων διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στα ανωτέρω,  πρέπει  να ενισχυθεί και με τη μεταφορά πόρων αντίστοιχων με τις αρμοδιότητες που της ανατίθενται.

Ανάπτυξη χωρίς ανθρώπους δεν έχει νόημα. Η Αιτωλοακαρνανία εκπέμπειSOS, και οφείλουμε όλοι να το λάβουμε απαντώντας κατάλληλα. Απαιτείται  επειγόντως  αλλαγή πορείας ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να παραμένουν στον τόπο μας,να δημιουργούν, να κάνουν οικογένεια, να προοδεύουν.

 Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!