Loading...

Ξεκίνησε το μεγάλο έργο ανακατασκευής του ανοιχτού θεάτρου Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το εμβληματικό έργο ανάπλασης του Ανοιχτού Θεάτρου Ι.Π. Μεσολογγίου ήδη βρίσκεται σε σημείο εκκίνησης. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 4 Μαΐου 2022, παρουσία του Δημάρχου, Κώστα Λύρου ο οποίος φανερά ικανοποιημένος δήλωσε σχετικά «Είναι μια εξέλιξη που έρχεται ως επιβράβευση των προσπαθειών μας εδώ και πολλούς μήνες, προκειμένου ο Δήμος μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο χώρο πολιτισμού. Σε ελάχιστο χρόνο, με πρωτόγνωρους ρυθμούς για τα γραφειοκρατικά δεδομένα αλλά και λόγω της πανδημίας,βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο έναρξης των εργασιών».

Σήμερα, πρώτη ημέρα των εργασιών οι μπουλντόζες μπήκαν στο χώρο και ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις και οι απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του έργου, που αφορά τη διαμόρφωση και βελτίωση του θεάτρου αλλά και του περιβάλλοντος χώρου πρασίνου, ώστε να ενισχυθεί συνολικά η εικόνα στο «Δασάκι» που αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και τόπο συνάντησης για τους Μεσολογγίτες.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η παρέμβαση προβλέπει την πλήρη ανακατασκευή του θεάτρου και την αύξηση της χωρητικότητάς του ενώ παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και στον περιβάλλοντα χώρο. Πιο αναλυτικά θα κατασκευαστεί νέο τμήμα κερκίδων ώστε η συνολική χωρητικότητα να ανέλθει σε 750 άτομα από 500 που είναι σήμερα.

Για την ολοκλήρωση της φάσης της ανάπλασης έχουν σχεδιαστεί να κατασκευαστούν:

– Ένα ενιαίο κτιριακό συγκρότημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του θεάτρου και θα περιλαμβάνει Εκδοτήρια εισιτηρίων, Εντευκτήριο – Κυλικείο, καμαρίνια για τους ηθοποιούς, τουαλέτες για το κοινό και διαφορετικές τουαλέτες για τους ηθοποιούς,

-κατασκευή επιπλέον σειρών κερκίδων για τη διεύρυνση της χωρητικότητας

– κατασκευή νέας πτέρυγας με επιπλέον κερκίδες στα ανατολικά των υπαρχόντων και αποθηκευτικό χώρο κάτω από αυτές,

– μικρό κτίριο στο δυτικό τμήμα των κερκίδων που θα καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού των σκηνικών και ηλεκτρολογικής υποστήριξης αυτών και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρος για τη μηχανή προβολής κινηματογράφου

– διαμόρφωση και κατασκευή σκηνής με τη κατασκευή κοίλου τοίχου με ανοίγματα για την είσοδο των ηθοποιών στο χώρο της ορχήστρας.

Η τοποθέτηση των κτιρίων στο χώρο και το σχήμα της κάτοψης του θεάτρου έγινε με γνώμονα τις θεάσεις του φυσικού περιβάλλοντος (Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου) και κυρίως τη θέα προς το νότο, με κύριο μέλημα να μη διαταραχθεί η υπάρχουσα κατάσταση του πρασίνου διατηρώντας όλα τα δένδρα (ευκάλυπτους) που ήταν ήδη φυτεμένα. Γύρω από το Θέατρο θα φυτευτούν νέα δένδρα και λουλούδια.

Η σημασία διατήρησης της υπάρχουσας όψης πρασίνου της περιοχής, που άλλωστε της δίνει και το τοπωνύμιο «Δασάκι» κρίθηκε σημαντική και κατά το σχεδιασμό θα διατηρηθούν τα δέντρα των ευκαλύπτων που υπάρχουν στην περιοχή. Μόνη εξαίρεση στο παραπάνω αποτελούν λιγοστά δέντρα περιμετρικά του θερινού Θεάτρου, που για λόγους στατικότητας θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν από δέντρα των οποίων το ριζικό σύστημα δεν δημιουργεί προβλήματα στατικότητας.

Ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα να εξυπηρετεί και τις ανάγκες ατόμων ΑΜΕΑ, επομένως θα υπάρχουν θέσεις στις κερκίδες και ειδικά κατασκευασμένες τουαλέτες στο κτιριακό συγκρότημα του θεάτρου, ράμπες για την εύκολη προσέγγιση του χώρου από άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο και ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας στα πλακόστρωτα για άτομα με προβλήματα όρασης.

Η διαμόρφωση και βελτίωση του χώρου ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών στις υπάρχουσες υποδομές.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Ι.Π. Μεσολογγίου





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!