Loading...

Σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας φέρνει η έλλειψη εργατών γης


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μια σημαντική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά τη συγκομιδή των προϊόντων στο νομό μας.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :
Παραγωγοί από όλη την Ελλάδα και αγροτικοί φορείς εκφράζουν το τελευταίο διάστημα την έντονη ανησυχία τους για τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης. Ακόμα και οι καθημερινές αγροτικές εργασίες καθίσταται ανέφικτο να διεκπεραιωθούν. Ο αντίκτυπος στην κοινωνική και οικονομική ζωή χιλιάδων αγροτών είναι τεράστιος, με τους αγρότες να μάχονται καθημερινά για την προσωπική και επαγγελματική τους επιβίωση.
Στην Αιτωλοακαρνανία το πρόβλημα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και αναμένεται να ενταθεί το φθινόπωρο, κατά τη συγκομιδή της ελιάς, με την παραγωγή τη φετινή χρονιά να αναμένεται μάλιστα αυξημένη. Ήδη οι ελαιοπαραγωγοί αδυνατούν να βρουν διαθέσιμους εργάτες και οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Η Κυβέρνηση έως και σήμερα, αντί να σταθεί αρωγός απέναντι στις ανάγκες των παραγωγών, επιμένει σε ένα θεσμικό πλαίσιο που καθιστά δύσκολη και γραφειοκρατική την μετάκληση εργατών, την προσέλκυση και απασχόλησή τους στη χώρα μας. Η νόμιμη παροχή εργασίας και η νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας συναντούν διαρκή εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας.
Στον αντίποδα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει ένα πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο με πληρέστερα εργασιακά δικαιώματα και συχνά με καλύτερες αποδοχές για τους εργάτες γης, πλαίσιο που αποδεικνύεται πολύ πιο ελκυστικό για τους εργάτες γης, οι οποίοι επιλέγουν πλέον πχ την Ιταλία ή την Ισπανία για να εργαστούν.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, εν μέσω των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως η έξαρση των τιμών στα αγροεφόδια, η πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, το αυξημένο ενεργειακό κόστος στην παραγωγή, έχουν ανάγκη την άμεση στήριξη της πολιτείας.
Η έλλειψη εργατών γης εξελίσσεται σε πρόβλημα απρόβλεπτων διαστάσεων και τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να προβούν άμεσα σε ενέργειες ώστε οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση σε πολύτιμα εργατικό δυναμικό.
Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της αυξανόμενης έλλειψης εργατών γης; Πώς θα διευκολυνθεί η μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες και η συνακόλουθη νόμιμη απασχόλησή τους στην Ελλάδα, η οποία σήμερα συναντά τεράστια εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας;
2) Με ποια μέτρα θα στηριχθούν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στη συγκομιδή των προϊόντων τους, ιδίως δε το φθινόπωρο κατά τη συγκομιδή των ελιών;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!