Loading...

«Μοιρολόι» και «θρήνος» για τον ναό του Στρατίου Διός και στη Σελίδα «Αθηνολόγιο»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μετά τις “γραφικές”  παρεμβάσεις  ντόπιων  για την απαξίωση και κακοποίηση του μνημείου της επιβλητικής Αυλόπορτας στο χωριό της Παλαιομάνινας, πρόσφατα επισκέφθηκε τα ερείπια   του ναού στη μεγάλη ακαρνανική αρχαία πόλη η Σελίδα  “Αθηνολόγιο” παρουσιάζοντας μιαν εικόνα “γροθιά στο στομάχι”

Του Γιώργου Π. Μπαμπάνη

Μάλιστα! Τώρα  ήρθε στην περιοχή μας  όχι ένας  ντόπιος επίσημος που  με παρεμβάσεις τάχα με το σύνθημα “σκουπίστε, καθαρίστε, τελειώστε”  και με … “καδρόνια”  προσπαθεί τάχα να δημιουργήσει εντυπώσεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς , η οποία τουλάχιστον στην Ακαρνανία αποτυπώνεται με την τραγική κατάσταση που μονίμως επικρατεί στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους της. Τώρα επισκέφθηκε  για μιαν ακόμα φορά την περιοχή μας και συγκεκριμένα τον ναό του Στρατίου Διός στο χωριό Στράτος ο διαχειριστής της Σελίδας “Αθηνολόγιο”  Κωνσταντίνος Τάλως , ο οποίος, δείχνοντας  τον σεβασμό του στα ιερά ερείπιά του,  που είναι διασκορπισμένα στον χώρο και τον θαυμασμό του, ζήτησε κι εκείνος, ως “γραφικός”,  επίμονα και ανυποχώρητα, την…αναστήλωση του Ναού !

Δηλαδή, δεν έκανε τίποτε άλλο από να θυμίζει, όπως και ο Παλαιομανιώτης δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Στεργίου, αυτά που έχει προτείνει ο επικεφαλής των ανασκαφών στην Παλαιομάνινα  καθηγητής  Βασίλης Λαμπρινουδάκης  στο 6ο  Αρχαιολογικό Συνέδριο  (αλήθεια για ποιόν σκοπό διοργανώνονται αυτά τα βαρύγδουπα επιστημονικά  συνέδρια;) για την ανάδειξη και την προστασία των μνημείων στην αρχαία πόλη  του χωριού και  την ευρύτερη περιοχή. Κι όμως, η εντυπωσιακή “Αυλόπορτα” είναι ακόμα με “καδρόνια” επί 25 χρόνια, ενώ ο εμβληματικός πύργος στην ακρόπολη είναι υπό κατάρρευση.

Στον Ναό βιώνεις ένα θαύμα

Ο Κωστής Τάλως στη σελίδα του αναφέρει, ως αρχαϊκό μοιρολόι, ως θρήνο αρχαίας τραγωδίας, τα εξής: 

«Στον ναό του Στρατίου Διός, όταν η ενέργεια ενός τόπου σε ξεπερνά και θέλει να σε κρατήσει εκεί.

 Πιστεύεις στα θαύματα; Για μένα θαύμα είναι εκείνο το συναίσθημα που σαν αερικό τριγυρνάει στην καταχνιά του χειμώνα, το εισπνέεις άθελά σου και όλα μέσα σου κοχλάζουν και γίνονται ιδεατά και εξειδανικευμένα. Λήθη σε όσα θέλεις να ξεχαστούν, μνημόσυνη σε όσα πρέπει να θυμάσαι ακόμα και τα λάθη που βοήθησαν στην αναγέννηση σου. Όταν μπαίνεις στον ναό του Στρατίου Διός, βιώνεις ένα θαύμα, καταρχάς γιατί καταφέρνεις να λειτουργήσεις τη σύνθετη  χρονομηχανή σε έναν κόσμο που την ψάχνει σαν Άγιο Δισκοπότηρο για να αλλάξει όσα δεν μπόρεσε, για να λυτρωθεί από όσα του έταξε το πεπρωμένο. Να μπει στη μαύρη τρύπα που  βγάζει σε μια προστατευτική διάσταση μακρινή από τη δική μας, μια Εδέμ προστατευμένη από τους σύγχρονους ανέμους σαν φύλακας άγγελος. Εδώ βίωσα την πραγματική μου Πρωτοχρονιά, μύρισα τις Αλκυονίδες και πεθύμησα την Άνοιξη, ύμνησα όμως και τον Χειμώνα και τα ηλιοβασιλέματα του. Φέρθηκα εγωιστικά, ένιωσα ότι ο ξεχασμένος και παρατημένος αυτός ναός είναι δικός μου, ότι δεν θέλω να τον βρει κανένας άλλος. Αλλά πως να στερήσεις την ίαση, όταν την έχεις ανακαλύψει. Όταν φύγαν όλοι, ακούμπησα το μέτωπο μου στον σπόνδυλο ενός κίονα, άδειασα με τελετουργικό και γέμισα. Όταν πήγα να φύγω, έφυγε και ο Παυσανίας μαζί μου. Όταν πήγα να φύγω ήταν σαν να μου έλεγε ότι ανήκεις εδώ και αν φύγεις θα με έχεις πάντα στο μυαλό σου, θα με σκέφτεσαι μέχρι το επόμενο” ηλιοβασιλέμα, θα είναι Άνοιξη και η Περσεφόνη θα είναι στον μπαλκόνι της γης. »

Και συμπληρώνει: 

«Στο ζήτημα της αναστήλωσης του συγκλονιστικού ναού του Στρατίου Διός στην Αιτωλοακαρνανία, είμαστε ανυποχώρητοι. Όχι απλώς πιστεύουμε σε αυτήν την αναστήλωση, αλλά θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ένα μοχλό ανάπτυξης ολόκληρου του νόμου που είναι πάμπλουτος σε αρχαέες θέσεις, αλλά τόσο αδικημένος . Ό,τι και να γράψουμε, ό,τι και να πούμε, αν δεν έχεις δει αυτόν τον ναό, δεν μπορείς καν να αντιληφθείς το μέγεθος της ομορφιάς του, ούτε μπορείς να το διανοηθείς . Η σημερινή εικόνα όμως είναι  αποκαρδιωτική: Η είσοδος του ναού να ακουμπάει την υποτυπώδη περίφραξη, τα μέλη πεταμένα παντού ακόμα και μέσα στον Ελαιώνα που τον περιβάλλει. Μια εικόνα γροθιά στο στομάχι για ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας που αν λαμψει πάλι, θα λαμψουμε όλοι μαζί του. Δυστυχώς λεφτά υπάρχουν όχι όμως για τέτοιους θησαυρούς. *Στην παρούσα φάση δρομολογείται η αναστήλωση του θεάτρου της Αρχαίας Στράτου, έχει τεράστια σημασία να ξεκινήσει έστω ένας διάλογος και για το πιο σημαντικό μνημείο της σπουδαίας ακαρνικής πόλης»

Και ιδού το “θαύμα”  του Κωστή Τάλω! Η Εφορεία αρκείται στα  ένδεκα  έργα αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείων (τρία θέατρα, τέσσερα κάστρα, τέσσερα εκκλησιαστικά μνημεία), καθώς και με την πρόσφατη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, το οποίο είναι ένα στολίδι για την πόλη ξεχνώτας όμως ότι  η ιστορία της περιοχής είναι πολύ μεγαλύτερη για να μπορεί να επευφημείται για τα έργα που πραγματοποιεί. Διότι δεν δίνουν σημασία στη φράση του Ουδενός ανθρώπου δεινότερον. Κάτι το οποίο οι Έλληνες το είχαν έμφυτο και το έκαναν πράξη χτίζοντας αυτά τα οικοδομήματα που για εμάς τους Νεοέλληνες είναι…πέτρες! 







Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!