Loading...

Το Αγγελόκαστρο τίμησε με υπερηφάνεια τα 200 χρόνια Λευτεριάς στο Βυζαντινό Κάστρο


Μοιραστείτε το άρθρο...

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Διεθνής Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδας, ο Δήμος Αγρινίου και η Κοινότητα Αγγελοκάστρου, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στο Βυζαντινό Κάστρο του Αγγελοκάστρου, στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με θέμα: «200 χρόνια Λευτεριάς, στο Κάστρο των Αγγέλων».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στον εμπνευστή και γενικό συντονιστή της διοργάνωσης της εκδήλωσης, μέλος της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου, Ιωάννη Μήλα καθώς και στο συντονιστή εκπαιδευτικό Θεόδωρο Τσιλίκα.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:
• Η Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος.
• Ο Ευθύμιος Αδάμης, Φιλόλογος – Αρχαιολόγος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλ/νίας.
• Ο Αιδεσιμολογιότατος π. Δημήτριος Πατσιαλός.
• Ο Γιάννης Μακρής, Πρόεδρος της Αδελφότητας των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Αγρίνιου Γεώργιος Παπαναστασίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγγελοκάστρου Παναγιώτης Κοτούμπας, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου Μαρίνα Κασσαβέτη, ως εκπρόσωπος της Βουλής ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης , ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης και η Αντιδήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Μέμη Γούργαρη – Θεοδωράκη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση της Μάχης της Νήσου Λάμπρας, που έλαβε χώρα στον ποταμό Δίμηκο Αγγελοκάστρου, με ταυτόχρονη παρουσίαση και περιγραφή της από τον πρόεδρο της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου Γιάννη Μακρή, την οποία οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν από το ύψωμα του Βυζαντινού Κάστρου.

Στην εκδήλωση ξεδιπλώθηκε η ιστορία που συνέδεσε τον τόπο και τους ανθρώπους του με τους αγώνες, δόθηκε η δυνατότητα στους επισκέπτες να μάθουν πολλά ιστορικά γεγονότα της εποχής, να γνωρίσουν τη μεγάλη συμμετοχή του Αγγελοκάστρου και της ευρύτερης περιοχής στην Επανάσταση του ΄21 και να θαυμάσουν από το υπέροχο σημείο διεξαγωγής της εκδήλωσης την εκπληκτική θέα στον κάμπο του Αχελώου.

Ταυτόχρονα, από όλους τους παρευρισκομένους έγινε αντιληπτή η αναγκαιότητα άμεσης αξιοποίησης του ιδιαίτερου σημείου του Βυζαντινού Κάστρου και κυρίως της ανάδειξης της τεράστιας αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας της περιοχής του Αγγελοκάστρου, μέσω της διενέργειας σύγχρονης αρχαιολογικής έρευνας και ανασκαφής, για την εκ νέου αποκάλυψη πολύτιμων αρχαιολογικών ευρημάτων της Αρχαίας Κωνώπης – Αρσινόης , αλλά και των Βυζαντινής περιόδου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται, στην Ορχήστρα Δημοτικών Τραγουδιών SibeMόρια για την ευγενική της συμμετοχή, στην Φιλόλογο Ιστορικό Δέσποινα Τσελεπίδου – Μήλα στους συντελεστές του δρώμενου: αλιείς Αγγελοκάστρου (Σ. Τσιλίκα, Σ. Σαντοριναίο, Α. Δημάκη, Δ. Τσίντζηρα, Σ. Βασιλακόπουλο, Κ. Κολομπάτσο) στους κυνηγούς Αγγελοκάστρου (Π.Δημάκη, Ι. Δημάκη, Ε. Καραλή, Κ. Αλεξάκη, Κ. Τσικρίκα) στους Χ. Μπέτσικα, Δ. Νικολόπουλο Π. Μπούρο, Σ. Καρβέλα , Σ. Παπαδόπουλο, στον Όμιλο διαφύλαξης και αναβίωσης της ιστορίας του Αιτωλικού “ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ”, στο Χορευτικό Τμήμα Γυναικών Αγγελοκάστρου, στον Θεατρολόγο Ιωάννη Ντίνο, στον Νικόλαο Σώκο, στην αρχαιολόγο Λίνα Μακραδήμα , στον αρχαιολόγο Γιώργο Σταμάτη , στους φύλακες αρχαιοτήτων της περιοχής, για την ευγενική συμμετοχή τους και στον Ιωάννη Γκιάτα για την υποστήριξη και προβολή της εκδήλωσης.

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!