Loading...

Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι εθελοντές καθαρίζοντας τις όχθες της Λίμνης Τριχωνίδας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη περιβαλλοντική δράση στις όχθες της Λίμνης Τριχωνίδας με τη συμμετοχή εθελοντών από τοπικούς φορείς και ενεργούς πολίτες από όλο το νομό Αιτωλοακαρνανίας, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Εταιρίας Οικοτουρισμού και με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων.

Η εθελοντική δράση καθαρισμού ξεκίνησε το απόγευμα στις 5:00 μ.μ.στο πλαίσιο του Έργου «Φύλακες της Φύσης: Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών» με στόχο την ευαισθητοποίηση της πολιτείας σχετικά με την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων στον σημαντικό οικότοπο της Λίμνης, η οποία εντάσσεται στο ΔίκτυοNATURA 2000.

Hπεριβαλλοντική δράση ξεκίνησε από το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕΠΕΤΡΙ) το οποίο κατ’ εξαίρεση άνοιξε για τους εθελοντές ώστε να επισκεφτούν τα εκθέματα και να γνωρίσουν την ιστορία του, και επεκτάθηκε στην περιοχή Παντάνασσα.  Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι εθελοντές συγκέντρωσαν 85 σακούλες απορριμμάτων και πολλά μεγάλα αντικείμενα. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 90.000 λίτρα σκουπιδιών, τα οποία περιλάμβαναν πολλά ετερόκλητα αντικείμενα, όπως πλαστικά κάθε μορφής, παλιά παπούτσια και παιγνίδια, μεταλλικά  εξαρτήματα, συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων, χαρτιά, ολόκληρες σακούλες σκουπιδιών, αλουμινένιες συσκευασίες αναψυκτικών, ελαστικά αυτοκινήτων, σπασμένες καρέκλες, κ.ά.

Η δράση αυτή είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο του Έργου Φύλακες της Φύσης, αποτελώντας πρότυπο υπερτοπικής συνεργασίας φορέων και οργανώσεων από διαφορετικά σημεία του Νομού, αποδεικνύοντας τη δύναμη της Κοινωνίας των Πολιτών. Στη δράση συμμετείχαν πάνω από 50 εθελοντές από το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου και τους τοπικούς φορείς/ομάδες πολιτών:(αλφαβητικά) «ActNow – Παρέμβαση Τώρα, Αγρίνιο», «AcheloosGrowUp», «Ε.Π.Π.Ι-ΔΡΟΥΜΕ», «ΙΔΕΑΠ Θέρμου», «MessolonghibyLocals», «Κίνηση Πολιτών ΔΡΩ για την Αιτωλοακαρνανία», «Ορειβατικός Χιονοδρομικός Σύλλογος Μεσολογγίου Η Βαράσοβα» και «SaveYourHood Αγρίνιο», «Φίλοι του Πολιτισμού και της Φύσης Οινιαδών». Ο Φορέας Διαχείρισης συγκέντρωσε και απομάκρυνε τα σκουπίδια με δυο οχήματα του.

Το έργο «Φύλακες της Φύσης: Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρία Οικοτουρισμού (ΕΛ.ΕΤ.ΟΙΚ.). Το πρόγραμμα Activecitizensfund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEAGrants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Activecitizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Για περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!