Μια σημαντική διάκριση πέτυχε η Ελληνίδα Τόνια Αράχωβα με καταγωγή από το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, καθώς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 189 χώρες στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών (IFLA).
«Είναι μια ιστορική στιγμή γιατί μέχρι τώρα είχαμε ως προέδρους εκπροσώπους μεγάλων χωρών όπως είναι οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία» δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Αράχωβα, η οποία έχει μια παρουσία είκοσι ετών στη Διεθνή Ένωση Βιβλιοθηκών.
«Η Παγκόσμια Ένωση Βιβλιοθηκών εκπροσωπεί τις βιβλιοθήκες από 189 κράτη. Έχουμε κάθε δύο χρόνια τις εκλογές και είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται μια Ελληνίδα, αλλά και μια εκπρόσωπος από την ευρύτερη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη μάχη με μια πολύπλοκη διαδικασία. Έχω τη χαρά και τιμή να έχω προταθεί ως 146 κράτη – που είναι το ρεκόρ-στη διοργάνωση, οπότε αυτό μου έδωσε ιδιαίτερο θάρρος. Ξεκίνησα ως ένας Δαυίδ απέναντι σε δύο Γολιάθ και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Συγκέντρωσα τις διπλάσιες ψήφους από τη δεύτερη συνυποψήφια που ήταν Αμερικανίδα. Ήταν το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, ιδιαίτερα την περίοδο του κορονοϊού».
Στόχος της κ. Αράχωβα είναι πλέον η ενίσχυση της παρουσίας της Παγκόσμιας Ένωσης Βιβλιοθηκών, οι συνεργασίες και η ενδυνάμωση των βιβλιοθηκών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Γιατί όπως υποστηρίζει η ίδια: «Μη ξεχνάμε ότι οι βιβλιοθήκες εκτός από φορέας πολιτισμού είναι και φορέας οικονομικής ανάπτυξης».
Ποια είναι η Τόνια (Αντωνία) Αράχωβα
Η Τόνια Αράχωνα έχει τελέσει από τον Ιούνιο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2014 Λειτουργική Γενική Διευθύντρια στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος της οποίας είμαι στέλεχος από το 1995. Έχει πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας από το ΕΚΠΑ, ΜΡΑ (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική) από τα Τμήματα Οικονομικών Σπουδών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μs (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ με κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία) από το ΕΚΠΑ με διπλωματική εργασία στην πολιτιστική διπλωματία, τα social media και τις αμερικανικές προεδρικές βιβλιοθήκες. Η Διδακτορική της διατριβή έχει ως θέμα “Στρατηγικές για την Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.