Loading...

Επένδυση 500 εκατ. ευρώ στη μαρίνα του Αστακού – Το big project


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η ανάπτυξη της μαρίνας του Αστακού από Eλληνες και Άραβες επιχειρηματίες, με στόχο να καταστεί η μεγαλύτερη της Μεσογείου, το project της Microsoft στο Λαύριο, η πρόθεση της αμερικανικής HIG να τοποθετηθεί στα logistics και οι διαπραγματεύσεις του CVC για την απόκτηση της Κολιός, αλλά και άλλων εταιρειών του κλάδου των τροφίμων, είναι τέσσερις μόνο από τις επενδύσεις, ύψους 2 δισ. ευρώ, που κυοφορούνται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, προσδίδοντας υπεραξία στην ελληνική οικονομία.

Των Ε. Οικονομάκη & Σ. Σταυροπιερράκου

Παράλληλα, 20 επενδυτικά projects πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο, κατά την οποία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις των επιπτώσεων της πανδημίας, δρομολογούνται από Ελληνες και ξένους επενδυτές, οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία για να τοποθετηθούν στους πλέον αναπτυξιακούς κλάδους της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Τουρισμός, logistics, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και νέες τεχνολογίες αποτελούν τους ιδιαίτερα… προσφιλείς για τους επενδυτές τομείς της ελληνικής οικονομίας. Το στίγμα του επενδυτικού κρεσέντο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας έδωσε από το βήμα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υφυπουργός Εξωτερικών, Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση προάγει ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ στις διεθνείς αγορές και επενδύει σημαντικά στην οικονομική διπλωματία. «Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει η εικόνα της χώρας: το πώς βλέπουμε εμείς την Ελλάδα, αλλά και το πώς βλέπουν οι ξένοι την πατρίδα μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Φραγκογιάννης.

Η μαρίνα του Αστακού

Σε τροχιά ανάπτυξης μπαίνει η δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) μαρίνες της Μεσογείου, εκείνη του Αστακού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, Έλληνες και Άραβες επιχειρηματίες έχουν αναλάβει την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου project που έχει παραμείνει για χρόνια στα χαρτιά, επενδύοντας περίπου 500 εκατ. ευρώ, με στόχο να τοποθετήσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του yachting. Οι διαδικασίες για την εκκίνηση του έργου, το οποίο αναμένεται να περάσει από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για να υπαχθεί στο γνωστό fast track, έχουν δρομολογηθεί, ωστόσο απαιτείται η άμεση διευθέτηση εκκρεμοτήτων προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Στόχος των συναρμόδιων υπουργείων είναι η άρση των αγκυλώσεων, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή ενός έργου που βρίσκεται σε διαδικασία έναρξης εδώ και περίπου 40 χρόνια. Άλλωστε, η δημιουργία μαρινών ανά την Ελλάδα είναι μία από τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, η οποία δίνει έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης του σχετικού θεσμικού πλαισίου όσον αφορά το μοντέλο διαχείρισης και τη χωροταξική μελέτη για την ανάπτυξη των μαρινών, καθώς «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αν υιοθετηθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική για την προώθηση των σχετικών επενδύσεων».

Συγκεκριμένα, βάσει του πλάνου του υπουργείου Τουρισμού, καταρτίζεται για πρώτη φορά εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με το οποίο χωροθετείται, αδειοδοτείται και παραχωρείται η χρήση μιας μαρίνας όσο και το μοντέλο διαχείρισης των μαρινών, με απώτερη επιδίωξη την απλοποίηση του νομικού πλαισίου και τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, κινήσεις που θα επιτρέψουν την προσέλκυση κατάλληλων επενδύσεων που θα αναδείξουν περαιτέρω τους τουριστικούς λιμένες.

Στο πλαίσιο αυτό, θα διατεθούν πόροι 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση έργων σε τουριστικούς λιμένες, είτε στο στάδιο της ωρίμανσής τους με την έκδοση των απαραίτητων μελετών και των σχετικών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων είτε στο στάδιο ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών, που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση αποβλήτων, την ηλεκτροκίνηση, την ψηφιοποίηση, την προβολή των υπηρεσιών τους, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας σε όλες τους τις εγκαταστάσεις. Η απλοποίηση των διαδικασιών θα καλλιεργήσει το έδαφος για τη δημιουργία ενός δικτύου μαρινών με πλήρεις υπηρεσίες, που θα καταστήσει τη χώρα πιο ελκυστική τόσο για τους επισκέπτες του θαλάσσιου τουρισμού όσο και για τους ίδιους τους επενδυτές.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews.







Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!