Loading...

Η πρωταπριλιάτικη φάρσα το 1962 που έκανε τους Αγρινιώτες να ψάχνουν για χρυσό!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μια πρωταπριλιάτικη φάρσα που έμεινε στην ιστορία για την πόλη μας το Αγρίνιο διασώζει η εφημερίδα “Μαχητής” τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του και ο ιδρυτής εκδότης της Ανδρέας Κανής στο βιβλίο του “Απομνημονεύματα”.

Του Λίνου Υφαντή

Ήταν η φήμη για σπηλιά με χρυσό στο δάσος του Αγίου Χριστοφόρου που έβαλε όλους τους Αγρινιώτες να ψάχνουν εν έτει 1962.

Όλα ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησε η φήμη για “Συνταρακτικό γεγονός” και για “Βοσκό” που ανεκάλυψεν χρυσοφόρον σπήλαιον. Η Αιτωλοακαρνανία εσώθη”!

Συγκεκριμένα οι πρωταπριλιάτικες φήμες μιλούσαν για ένα βοσκό, ο οποίος ανακάλυψε σπήλαιο 1250μ βόρεια του Ιερού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου . Η περιγραφή με ευφάνταστο τρόπο παρουσίαζε τον βοσκό να μπαίνει σε αυτό λόγω βροχής. Εκεί ανακάλυψε ότι ο κοίλος βράχος ήταν κατακίτρινος και γεμάτος σωρούς χρυσής σκόνης με κίτρινα κομμάτια χρυσού να βρίσκονται εκεί. Μάλιστα ο βοσκός διέδωσε το νέο και Αγρινιώτες κατέφτασαν με πυρσούς και να ψάχνουν το σπήλαιο γεμίζοντας σακιά με …ράβδους χρυσού! Μάλιστα έγινε σύσταση να μπαίνουν ανά δυάδες για να μην υπάρξει συνωνιστός ( σ.σ. τραγική ειρωνία για τη χροιά που έχει πάρει σήμερα η λέξη στην covid εποχή).

Η εφημερίδα φυσικά έσπευσε αμέσως να διαψεύσει την είδηση και να την εμφανίσει ως πρωταπριλιάτικο ψέμα. Μάταια όμως! Οι Αγρινιώτες είχαν πάει ήδη σε όλο το άλσος του Αγίου Χριστοφόρου και ψάχνανε να βρουν τη χρυσοφόρο σπηλιά χωρίς να πιστούν ότι ήταν φάρσα. Μάλιστα οι επίδοξοι χρυσοθήρες ήρθαν σε καβγάδες μεταξύ τους με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία. Πράγματι λοιπόν η ίδια πρωταπριλιάτικη φάρσα προέβλεψε το τι θα γίνονταν και βγήκε αληθινή!

Για την ευπιστία των επίδοξων …Indiana Jones του Αγίου Χριστοφόρου παρουσιάζουμε μια εκδοχή της εικόνας που θα συνόδευε τη φάρσα σχεδόν 50 χρόνια μετά, με το θησαυρό να βρίσκεται κάτω από το δρόμο που πρόσφατα μέρος του υπέστη κατολίσθηση…

Με πληροφορίες από:
Ανδρέας Ι. Κανής. Απομνημονεύματα. Όσα θυμάμαι…και όπως τα έζησα. Αθήνα: Ιωλκός, 1997.

 


Δημοσίευση: www.agrinionews.gr





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!