Loading...

Το «χαμένο» Δουλίχι βρέθηκε!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Αρκετές είναι οι ιστορικές αναφορές σχετικά με την σύνδεση των Εχινάδων Νήσων με την Ομηρική Ιθάκη, με μια νέα έρευνα να θέλει το λόφο Παναγιά-Κατσάς (νησί της εποχής) να είναι το «χαμένο» Ομηρικό Δουλίχι που ιστορικά αγνοείται.
Η νέα έρευνα του συγγραφέα Λάζαρου Τσόλκα:
Τελικά η λοφοσειρά Παναγιάς-Κατσά είναι ο Ομηρικό Δουλίχι που ψάχνουμε αιώνες τώρα. Δεν ήταν δημιούργημα φαντασίας και υπερβολής ούτε ένα νησί που χάθηκε ξαφνικά. Ήταν εκεί, καλά κρυμμένο και μόνο με τη βοήθεια δορυφορικών προγραμμάτων θα μπορούσε να εντοπιστεί.
Το Δουλίχι έχει όλα τα χαρακτηριστικά που το περιγράφουν οι αρχαίοι συγγραφείς. Είναι στις Εχινάδεςείναι νησί (προσχωμένο), είναι μακρόστενο, είναι σιτοφόρο και καταπράσινο. (φωτο #26)
Ο λόφος Κατσά είναι διάσπαρτος από ένα πυκνό πευκοδάσος και το μέγιστο ύψος του φτάνει τα 150 μέτρα.
Από τη θέση Άγιο Πνεύμα, ο επισκέπτης μπορεί να δει μέχρι και τη Ζάκυνθο.
Συνεπώς, εμείς υποστηρίζουμε πως το συγκεκριμένο αφανές νησί, είναι το χαμένο νησί του Δουλιχίου και καλούμε όλους τους ερευνητές και ομηριστές να το διαπιστώσουν δίνοντας το γεωγραφικό του στίγμα: Δουλίχι: 38ο 26’55’’Ν και 21ο 13’06’’Ε
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
Μάιος 2020 ολοκληρώθηκε η πολύχρονη προσπάθεια για την ανεύρεση του «χαμένου νησιού».
Το Δουλίχι βρέθηκε και είναι στη λοφοσειρά της Παναγιάς-Κατσά, του δημοτικού διαμερίσματος Οινιάδων του Δήμου Μεσολογγίου!
Αυτός θα μπορούσε να ήταν ένας τίτλος για την ανεύρεσή ενός νησιού που ασχολήθηκαν δεκάδες ερευνητές Έλληνες και ξένοι επί μακρόν.
Ένα νησί που ήταν παντού και πουθενά. Αντικρουόμενες θεωρίες και πάνω από 10 οι προτεινόμενες πιθανές τοποθεσίες του. Όλες είχαν μέρος της αλήθειας αλλά όχι όλη την αλήθεια, γι αυτό και δεν υποστηρίχθηκαν με σθένος από τους συγγραφείς και κανένας συγγραφέας ή ερευνητής δεν έδειξε το ακριβώς σημείο.
Εδώ Δουλίχι… εκεί Δουλίχι… πού είναι το Δουλίχι;
Ήταν εύκολο; Όχι βέβαια και θα παρέμεινε ένα άλυτο μυστήριο αν δε βοηθούσε η σύγχρονη τεχνολογία με τις δορυφορικές φωτογραφικές προσεγγίσεις. Ατέλειωτες ώρες δουλειάς -εν μέσω καραντίνας- να κατεβάζω αρχεία και να συγκρίνω κείμενα και προτεινόμενες τοποθεσίες από το Google Earth. Σε μερικά δορυφορικά προγράμματα (όπως Wikimapia) η λοφοσειρά Παναγιάς αναφέρεται ξεχωριστά από τη λοφοσειρά Κατσά, αν και είναι ένας ενιαίος χώρος.
Μόνο με την επίσκεψή μου στο χώρο, μπόρεσα να διαμορφώσω συνολική εικόνα του μεγέθους και της φυσικογεωμετρίας του Δουλιχίου.
Η σύγκριση όλων όσων γράφτηκαν για το Δουλίχι και η αναζήτηση όλων των πιθανών τοποθεσιών, με οδήγησε τελικά στο γεωγραφικό στίγμα του Δουλιχίου ( 38ο26’55’’Ν – 21ο13’06’’Ε).
Έτσι ο καθένας μπορεί από τον υπολογιστή του να βρει το Δουλίχι, στη θέση που ήταν πάντα στη θέση του από τον 15ο αιώνα π.Χ που υπάρχουν αναφορές μέχρι και σήμερα.
Τριάντα πέντε (35) αιώνες στέκει εκεί αγέρωχο, κοντά στο άλλο χαμένο νησί των Οινιάδων (2 χιλ. απόσταση μακριά) και αν είχε στόμα και μιλιά, θα μας έλεγε όλη την ιστορία του Ποσειδώνα, που έκρυψε εκεί την Ιπποθόη μετά την αρπαγή της για να ενωθεί μαζί της για να γεννηθεί ο Τάφιος.
Ακόμη θα μας έλεγε την ιστορία του Φυλέα, όταν υπερασπίστηκε το δίκιο του Ηρακλή έναντι του πατέρα του Αυγεία και συγκρούστηκε μαζί του, για να έρθει στο Δουλίχιο και να εγκατασταθεί μόνιμα.
Επίσης θα μας έλεγε για τον Μέγη, τον γιο του Φυλέα, το 1227 π.Χ που με 40 πλοία γεμάτα παλληκάρια από την περιοχή των Εχινάδων συμμετείχαν στην εκστρατεία κατά της Τροίας, για να φέρουν πίσω την Ωραία Ελένη στον Μενέλαο.
Τέλος θα μας έλεγε, πως μετά την καταστροφή της Τροίας και ενώ όλοι οι αρχηγοί γύρισαν στις πατρίδες τους, μόνο ο Οδυσσέας δεν επέστρεψε και τον είχαν χαμένο-πεθαμένο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να συρρέουν στην Ιθάκη διάφοροι νέοι υποψήφιοι μνηστήρες για να διεκδικήσουν την βασίλισσα Πηνελόπη και το θρόνο της Ιθάκης και πως ανάμεσα σ’αυτούς ήταν και 52 νέοι από την περιοχή του Δουλιχίου, που είχαν άδοξο τέλος με τη μνηστηροφονία από τον οργισμένο βασιλιά Οδυσσέα.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!