Loading...

Άγιος Ανδρέας, το όμορφο παραλίμνιο χωριό της Μακρυνείας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη Τριχωνίδα ο χρόνος κυλά αργά και γλυκά σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον μέσα στη φύση.

Αφού περάσουμε τα χωριά Παπαδάτες, Ματαράγκα, Γραμματικού και μετά την Γαβαλού θα βρούμε το χωριό Άγιο Ανδρέα στον δρόμο προς τη Κάτω Μακρυνού. 

Ο Άγιος Ανδρέας που οφείλει το όνομα του στον πολιούχο του χωριού, είναι ένα όμορφο παραλίμνιο χωριό της Μακρυνείας που ανήκει στον Δήμο Αγρινίου. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας», μέχρι το 2010, ο Άγιος Ανδρέας ανήκε στον πρώην Δήμο Μακρυνείας. 

Στο χωριό αυτό θα ξεχάσετε τη θορυβώδη ζωή της πόλης, θα αναπνεύσετε καθαρό αέρα και θα ζήσετε μέσα στη φύση. Βρίσκεται ανάμεσα στη λίμνη Τριχωνίδας και το όρος Αράκυνθος και όπως θα καταλάβατε συνδυάζει βουνό και… θάλασσα.

Πανοραμική άποψη του χωριού | Facebook Page: Άγιος Ανδρέας Μακρυνείας
Ο πολιούχος του χωριού Άγιος Ανδρέας

Λίμνη Τριχωνίδα

Στη λίμνη Τριχωνίδα, μπορείτε να κάνετε βαρκάδα, να περπατήσετε κατά το μήκος καθώς και να απολαύσετε τις πεντανόστιμες αθερίνες στα τοπικά ταβερνάκια. Επίσης, στη λίμνη βρίσκουν καταφύγιο περίπου 200 είδη πουλιών και 25 είδη ψαριών.η μοναδική που φιλοξενεί τη θαλασσινή Αθερίνα, ένα ψάρι που ζει μόνο στις θάλασσες. Σε άγνωστη γεωλογική εποχή, εισήλθε στη λίμνη και προσαρμόστηκε απόλυτα στο γλυκό νερό. Ο αξιόλογος πληθυσμός της είναι αντικείμενο ιδιαίτερα αποδοτικής αλιείας με μεγάλη εμπορική αξία στην αγορά της Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα: Λίμνη Τριχωνίδα: Γνωρίστε το «πέλαγος» της Αιτωλοακαρνανίας

Κατά μήκος της λίμνης υπάρχουν βελανιδιές, καστανιές πλατάνια, λυγαριές, δάφνες και ερείπια μνημείων της βυζαντινής περιόδου και των αρχαίων πόλεων των Αιτωλών | Photo Credit: Spiros Kokkalakis

Αράκυνθος

Από την άλλη, ο Αράκυνθος σας καλεί να τον εξερευνήσετε έχοντας αθλητικά παπούτσια, νερό και πρόχειρο φαγητό αφού ενδείκνυται για πεζοπορία και περπάτημα μέσα στο δάσος.

Δοκιμάστε λοιπόν μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή, με ιστορική αλλά και οικολογική αξία. Απλά μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη…

H περιοχή καλύπτεται από μεσογειακή μακία, φρύγανα, κωνοφόρα, βελανιδιές και αιωνόβιες καστανιές.

Ιερά Μονή Κατερινούς

Το ιστορικό Μοναστήρι της Κατερινούς (Γεννέσεως της Θεοτόκου) βρίσκεται στην βορεινή πλαγιά του Αρακύνθου, μέσα σε πυκνόφυτη περιοχή, τρία χιλιόμετρα νότια από το χωριό Γαβαλού.

Το μοναστήρι της Κατερινούς δια μέσω των αιώνων υπήρξε κέντρο θρησκευτικό, εθνικό, κοινωνικό και μορφωτικό. Ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική, επαναστατική, οικονομική και πνευματική δραστηριότητα. Εδώ έγινε η μύηση και η ορκωμοσία του Μακρή στη Φιλική Εταιρεία. Εδώ γινόταν οι εθνοσυνάξεις των Κλεφταρματωλών όπου ορκίζοντο για Ελευθερία ή Θάνατο.

Διαβάστε περισσότερα: Το ιστορικό μοναστήρι της Κατερινούς στη Γαβαλού

Το μοναστήρι εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα Γεννεσίου της Θεοτόκου | Photo Credit: Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Πρόσβαση

Ο Άγιος Ανδρέας έχει υψόμετρο 73 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 38,5240161395 και γεωγραφικό μήκος 21,5506036909.

Από Ιόνια οδό: 72 χιλιόμετρα
Χρόνος: 1 ώρα
Διαδρομή: Αρκετά καλή

Ο Άγιος Ανδρέας στην Αιτωλοακαρνανία
Οδηγίες πρόσβασης από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου προς τον Άγιο Ανδρέα

Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα iAitoloakarnania.gr
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!