Το Δελτίο Τύπου του Γραφείου του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιου Λιβανού με αφορμή τη θετική έκβαση – όπως χαρακτηρίζει – για το αρδευτικό της Μακρυνείας.
Αναλυτικά:
Θετική έκβαση έχει το αίτημα φορέων, εκπροσώπων και κατοίκων της Μακρυνείας όλων των πολιτικών αποχρώσεων για την ένταξη του έργου «Αναμόρφωση αρδευτικών δικτύων παραλίμνιων εκτάσεων λιμνών Λυσιμαχίας και Τριχωνίδας ζώνες 5-6 και 6Α» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς το αρδευτικό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής και η επίλυσή του συνιστά προτεραιότητα για τους αγρότες, το σύνολο των φορέων της περιοχής αλλά και για τον Δήμο Αγρινίου. Γι΄ αυτό, άλλωστε, έχουμε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου.
Στις 2 Φεβρουαρίου του 2020 οργανώσαμε συνάντηση όλων των εκπροσώπων των φορέων της περιοχής στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Αγρινίου, στις Παπαδάτες Μακρυνείας. Εκεί είχαμε μία διεξοδική συζήτηση για το ζήτημα των αρδευτικών δικτύων, κατά την οποία αναδείχθηκε η κρισιμότητα που έχει για την περιοχή, η υλοποίηση του έργου. Προχωρήσαμε σε έκδοση ψηφίσματος, το οποίο και ανέλαβα να μεταφέρω στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή.
Όπως είχα δεσμευτεί, επισκέφτηκα τον κ. Υπουργό στις 6 Φεβρουαρίου 2020, του ανέπτυξα την αναγκαιότητα προώθησης του έργου και του παρέδωσα το ψήφισμα των φορέων της περιοχής. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την πρωτοβουλία φορέων και κατοίκων, δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του έργου.
Ακολούθησε πολύμηνη συνεργασία μας τόσο με τον Υπουργό κ. Καραμανλή, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γιώργο Καραγιάννη, οι οποίοι προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του ζωτικής σημασίας αυτού έργου για την περιοχή της Τριχωνίδας.
Ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων της περιοχής και η εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου γεωργικής αξιοποίησης, θα αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία και κατά συνέπεια το οικογενειακό εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.
Παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση και, συνεπώς, εξοικονόμηση νερού και θα συμβάλει γενικότερα στην προστασία του φυσικού αυτού πόρου.
Επιπρόσθετα, επειδή οι λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία αποτελούν μέρος ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος, διασφαλίζεται η προστασία τους, αφού το βασικό κριτήριο για τη μελέτη και κατασκευή του έργου, αποτελεί η βέλτιστη διαχείριση νερού.
Θέλω να τονίσω για μία ακόμα φορά ότι τα ουσιαστικά έργα υποδομής, μικρά και μεγάλα, και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων είναι ο πυρήνας της πολιτικής της παράταξής μας για την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.