Loading...

Αναβίωσαν τα λαογραφικά δρώμενα του τρύγου του καλαμποκιού στο Πετροχώρι


Μοιραστείτε το άρθρο...

Με επιτυχία οργανώθηκαν κι έγιναν στο Πετροχώρι τα λαογραφικά δρώμενα του Τρύγου, του Ξεφλουδίσματος, του Στουμπίσματος του καλαμποκιού, δρώμενα που οργάνωσαν από κοινού η Κοινότητα Πετροχωρίου και ο δραστήριος Σύλλογος των Πετροχωριτών.

Το πρωί έγινε ο Τρύγος, ενώ η μεταφορά του καλαμποκιού έγινε με ζώα. Το καλαμπόκι απλώθηκε στον υπέροχο πλακόστρωτο αύλειο χώρο του παλιού Καλιακδέϊκου Λιτροβειού.

Το απόγευμα, ομάδα Πετροχωριτών, ξεφλούδισε το καλαμπόκι και το έκανε σωρό. Στη συνέχεια οι Πετροχωρίτες στούμπισαν το ξεφλουδισμένο καλαμπόκι κατά τον πατροπαράδοτο τρόπο, με το Δραύλι δηλαδή. Το εξαιρετικά δύσχρηστο αλλά και αποτελεσματικό αυτό εργαλείο χρησιμοποίησαν πολλοί απ΄ αυτούς που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε πως όταν υπάρχουν οράματα και θέληση, τα πάντα είναι κατωρθωτά. Οι Πετροχωρίτες εμπνεύστηκαν κι οργάνωσαν την όμορφη αυτή εκδήλωση, κι άφησαν πολλές υποσχέσεις και για άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις λαογραφικού ενδιαφέροντος.

Προβάλουμε τα λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας, διατηρούμε ζώσες τις Παραδόσεις μας, διδάσκουμε τους νέους τις ξεχασμένες μέθοδες και τεχνικές των προγόνων μας, αξιοποιούμε την άϋλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Συγχαρητήρια στους οργανωτές.

Κείμενο – Φωτ. υλικό: Θεόδωρος Κασόλας





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!