Ένα σπάνιο, ακραίο καιρικό φαινόμενο με το όνομα «Ιανός» θα χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για μια απότομη αλλαγή καιρού με φαινόμενα και ορισμούς σχεδόν πρωτόγνωρα για την Ελλάδα -12 μποφόρ, κυκλώνες κλπ- φέρνουν στο προσκήνιο λέξεις όπως τα Medicanes. Το Medicane είναι ουσιαστικά μία τροπική καταιγίδα και χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Οι μεσογειακοί κυκλώνες, διεθνώς γνωστοί ως Medicanes (από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes) είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία έως δύο φορές τον χρόνο. Έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές. Το φαινόμενο, αν και μοιάζει με τυφώνα αμερικανικού τύπου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με αυτόν τον ορισμό, αφού τα νερά της Μεσογείου δεν επιτρέπουν το σχηματισμό τέτοιων φαινομένων.
Ένα τέτοιο φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει και την Ελλάδα την Πέμπτη, σύμφωνα με την εκτίμηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη.
Τι γράφει ο μετεωρολόγος στο facebook:
«Εντυπωσιακά είναι τα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων μας που πήραμε πριν από λίγη ώρα όπου το βαρομετρικό χαμηλό που εδώ και ημέρες στροβιλίζεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας, τείνει να πάρει τροπικά χαρακτηριστικά τις αμέσως επόμενες ημέρες. Είναι σύνηθες τέτοια εποχή που οι θάλασσες μας είναι αρκετά θερμές, βαρομετρικά χαμηλά που αλληλεπιδρούν για πολλές ημέρες με τη θάλασσα να αποκτούν μεγάλα ποσά ενέργειας και στροβιλισμού λαμβάνοντας μορφή κυκλώνα που για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη χαρακτηρίζονται ως Μεσογειακοί κυκλώνες εξαιτίας τις περιορισμένης έκτασής τους σε σχέση με τους γνωστούς κυκλώνες που δημιουργούνται στους ωκεανούς. Κατά τα άλλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους δεν διαφέρουν πολύ.Στα βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την προβλεπόμενη εξέλιξη δημιουργίας του Μεσογειακού κυκλώνα που θα προσεγγίσει τη χώρα μας την Πέμπτη. Δεν χρειάζεται ανησυχία μιας και τα συστήματα αυτά δεν έχουν μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις για να κρατήσουν τη συνοχή τους. Έτσι μέχρι τα δυτικά παράλια της χώρας μας μπορεί και να αντέξουν σαν κυκλώνες στην πορεία όμως εξελίσσονται όπως ένα βαρομετρικό χαμηλό. Κρατήστε επίσης ότι η εποχή που διανύουμε εμφανίζει πολύ χαμηλή προγνωσιμότητα άρα όλα αυτά που σας αναφέρω μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν γι αυτό άλλωστε και δεν έκανα λόγο ακόμη για το φαινόμενο στον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN – Το Ανοιχτό Κανάλι. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα ενημερώσουμε αναλυτικά όπως κάνουμε άλλωστε».
Ποιες περιοχές θα πλήξει ο «Ιανός»
Εκτός από τις έντονες βροχοπτώσεις, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από πολύ θυελλώδεις ανέμους, ενώ θα επηρεάσει και την Αττική. Ο «Ιανός» αναμένεται να επηρεάσει και τις ακόλουθες περιοχές:
Ζάκυνθο
Κεφαλονιά,
Ιθάκη
Μεσσηνία
Ηλεία
Αχαΐα
Άργολίδα
Αρκαδία
Βοιωτία
Αιτωλοακαρνανία
Φωκίδα
Αττική
Εύβοια
Αυστηρές συστάσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά
Την ίδια στιγμή, μέτρα για την προστασία των πολιτών έναντι του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» που θα πλήξει τα επόμενα εικοσιτετράωρα τη χώρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ο «Ιανός» είναι ένα φαινόμενο που θα φέρει ένα βαθύ χαμηλό βαρομετρικό που θα κάνει την εμφάνισή του από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου και χαρακτηρίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως «μεσογειακός κυκλώνας».
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αυτοί που μένουν σε υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια, να φιλοξενηθούν σε συγγενείς και φίλους, εάν είναι δυνατόν, προκειμένου να προστατευτούν από τον μεσογειακό κυκλώνα.
Συγκεκριμένα ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τρία σημεία:
1.Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
2.Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλείστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
3.Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.