Loading...

Ερώτηση πολιτών για τις 95 ανεμογεννήτριες στον Δήμο Αγρινίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και την γενική κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα σχετικά με αυτό το θέμα, τα μέλη της «Κίνησης Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας» καταθέτουν σχετική ερώτηση προς τον Δήμο Αγρινίου, εντός των ορίων του οποίου πρόκειται να εγκατασταθούν 6 (έξι) Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με συνολικά 95 (ενενήντα πέντε) ανεμογεννήτριες βιομηχανικής κλίμακας.

Συγκεκριμένα, και πάντα σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στον Δήμο Αγρινίου πρόκειται (προς το παρόν) να εγκατασταθούν οι εξής αιολικοί σταθμοί:

1. ΑΣΠΗΕ ισχύος 22,1MW (26 ανεμογεννήτριες) στο Παναιτωλικό Όρος, στις θέσεις «Αραποκέφαλα – Σουφλιά – Τσίνα – Κρημνίτσα – Περάσματα», του Δήμου Αγρινίου, από την εταιρεία με την επωνυμία «ΤΡΙΤΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.»

2. ΑΣΠΗΕ ισχύος 34,85MW (41 ανεμογεννήτριες) στο Παναιτωλικό Όρος, στις θέσεις «Νεραϊδόραχη – Κούτουπας – Μύτη», του Δήμου Αγρινίου, από την εταιρεία με την επωνυμία «ΤΡΙΤΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.»

3. ΑΣΠΗΕ ισχύος 20MW (8 ανεμογεννήτριες) στην θέση «Μέγας Λάκκος», του Δήμου Αγρινίου, από την εταιρεία με την επωνυμία «VIEWIN 2 ΑΝΕΜΟΣ ΜΕΓΑΣ ΛΑΚΚΟΣ Α.Ε.»

4. ΑΣΠΗΕ ισχύος 15MW (6 ανεμογεννήτριες) στην θέση «Μέγα Κάμπος», του Δήμου Αγρινίου, από την εταιρεία με την επωνυμία «VIEWIN 1 ΑΝΕΜΟΣ ΜΕΓΑ ΚΑΜΠΟΣ Α.Ε.»

5. ΑΣΠΗΕ ισχύος 48MW (24 ανεμογεννήτριες, εκ των οποίων οι 8 βρίσκονται εντος του Δ. Αγρινίου) στην θέση «Καλόγηρος» των Δήμων Αμφιλοχίας και Αγρινίου, από την εταιρεία με την επωνυμία «ΤΖΑΣΠΕΡ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. & ΣΙΑ – ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ Ε.Ε.»

6. ΑΣΠΗΕ ισχύος 33,6MW (8 ανεμογεννήτριες, εκ των οποίων οι 6 βρίσκονται στα σύνορα των Δήμων Αγρινίου & Ξηρομέρου) στις θέσεις «Αμπελάκι – Πεταλόστερνα – Σουφλί – Μασούρα», του όρους Πεταλάς, των Δήμων Αγρινίου, Ξηρομέρου και Αμφιλοχίας, από την εταιρεία με την επωνυμία «SPIDER ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.»

Ρωτούμε τον Δήμο Αγρινίου:

Γνωρίζει ο Δήμος Αγρινίου την πρόθεση και τα σχέδια των παραπάνω εταιρειών να εγκαταστήσουν αιολικά εργοστάσια (και τα συνοδά αυτών έργα) στις εν λόγω τοποθεσίες;

Εάν δεν το γνωρίζει, πότε & από ποιόν περιμένει να ενημερωθεί;

Εάν το γνωρίζει, για ποιόν ακριβώς λόγο τηρεί «σιγήν ιχθύος» απέναντι στους δημότες του, ενώ άλλοι Δήμοι σε άλλες περιοχές της χώρας
προσπαθούν με κάθε μέσο να γνωστοποιήσουν παρόμοια θέματα, παίρνοντας παράλληλα ξεκάθαρη θέση επ΄ αυτών;

Πότε περιμένει ο Δήμος Αγρινίου να συγκαλέσει συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία της τοπικής κοινωνίας, και να πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση για το θέμα;

Μήπως τελικά είναι επιθυμητές τέτοιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στις βουνοκορφές και στο φυσικό περιβάλλον του Δήμου Αγρινίου, αλλά ο Δήμος το αποκρύπτει σκόπιμα;

Μήπως ο Δήμος Αγρινίου θεωρεί ασήμαντο το γεγονός ότι το φυσικό μας περιβάλλον έχει μπει στο στόχαστρο να ισοπεδωθεί μια για πάντα από τέτοιες «επενδύσεις», και γι’ αυτόν τον λόγο δείχνει τέτοια αδιαφορία;

Υπενθυμίζουμε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία (μιας και ήδη έχει εγκατασταθεί πληθώρα αιολικών σταθμών), έχει δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πλέον ΔΕΝ συναινεί και ΔΕΝ αποδέχεται σε καμία περίπτωση την παραχώρηση του φυσικού περιβάλλοντος για εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων, αφού τα δήθεν οφέλη είναι εντελώς ανύπαρκτα, ειδικά αν συγκριθούν με την τεράστια & μόνιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση-καταστροφή που επιφέρουν αυτές οι εγκαταστάσεις. Σκοπεύει ο Δήμος Αγρινίου να εναντιωθεί σε αυτά τα σχέδια και να ακολουθήσει κοινή πορεία μαζί με άλλους Δήμους της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να ενοχληθεί γι’ αυτό το θέμα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κατ’ επέκταση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου;

Αναμένουμε απαντήσεις!

Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!