Loading...

Η απίστευτη επιγραφή σε τάφο στο Μεσολόγγι για τον Ανδρέα Παπανδρέου!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η επιτύμβια επιγραφή 90χρονου που έζησε στο Μεσολόγγι και εξυμνεί την οκταετία επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου (1981-1989).

Viral έχει γίνει τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο η φωτογραφία από επιγραφή σε τάφο που γράφει «Έζησα 90 χρόνια- Πέρασα καλά 8 επί Ανδρέα Παπανδρέου». Πολλοί ήταν οι χρήστες που εξέφρασαν την απορία τους για το εάν η φωτογραφία ήταν πραγματική ή προϊόν φωτομοντάζ, με τον χρήστη του Facebook, Περίανδρο Παπανικολάου, όχι μόνο να υποστηρίζει ότι πρόκειται για αληθινή φωτογραφία, αλλά να αποκαλύπτει και την ιστορία πίσω από την επιγραφή που «σαρώνει» στα social media.

Όπως, λοιπόν, γράφει ο Περίανδρος Παπανικολάου, η εντολή για τη δημιουργία της περιγραφής δόθηκε από τον νεκρό, τον μπαρμπα-Χαράλαμπο, λίγο πριν πεθάνει.

Η ιστορία πίσω από την περιγραφή

«Πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, στο Μεσολόγγι έφταναν Κεφαλλονίτες από το Ληξούρι κυρίως για να ζήσουν μόνιμα και να εργαστούν γιατί η περιοχή αυτή της Κεφαλονιάς ήταν άγονη.

Οι περισσότεροι Κεφαλλονίτες εργάστηκαν ως εργάτες γης ( βάραγαν τσαπί). Δουλεύοντας ήλιο με ήλιο έξι ημέρες τη βδομάδα.

Η οικογένεια του Χαράλαμπου μαζί με άλλες οικογένειες έφτασαν στο Μεσολόγγι με μια βάρκα ύστερα από μια βδομάδα ταξιδιού. Πεινασμένοι και διψασμένοι όπως ήταν τους βοήθησε ένας Μεσολογγίτης δίνοντας λίγο ψωμί και νερό.

Ο Χαράλαμπος έζησε δουλεύοντας στο τσαπί. Τον έζησα αρκετά χρόνια μιας και ήταν συγγενής μου και τον φώναζα “παππού Χαράλαμπε”. Φορούσε το ζωνάρι του την εργατική τραγιάσκα και τα … Εργατικά του σκουτιά. Ιδεολογικά ενταγμένος στο ΚΚΕ.

Με έμαθε να παίζω δηλωτή και Μ έστελνε να του παίρνω τσιγάρα. Κάτι που το έκανα με μεγάλη προθυμία. Με παρότρυνε να μάθω γράμματα για να γίνω καλύτερος άνθρωπος δίκαιος. Ο Χαράλαμπος είδε τα παιδιά του να προκόβουν να κάνουν οικογένειες. Η μεγαλύτερη χαρά ήταν που έβλεπε τα εγγόνια του να μορφώνονται και να γίνονται επιστήμονες. Στα τελευταία δέκα χρόνια έλαβε μια τιμητική σύνταξη 10.000 δραχμών καθώς η κοινωνική ασφάλιση ήταν κάτι άγνωστο ειδικά για τους αγρεργατες.

Ο παππούς Χαράλαμπος δεν είχε ξαναδεί τέτοιο ποσό στα χέρια του. Έδωσε εντολή στον γιο του επάνω στο μνήμα του να γραφτεί: ” Έζησα 90 χρόνια. Πέρασα καλά 8 επί Ανδρέα Παπανδρέου“.

Στη δύση της ζωής του ο αγωνιστής εργάτης της γης είδε την φαμίλια του να προκόβει τα εγγόνια του να γίνονται άνθρωποι σημαντικοί και ο ίδιος να ζει με αξιοπρέπεια.

” Δεν περίμενα Λέανδρε μου ( δε μπορούσε να προφέρει τ’ όνομα μου) ότι θα έβλεπα τα εγγόνια ενός εργάτη να γίνονται επιστήμονες”. Όταν έφυγε από την ζωή ο γιος εκτέλεσε την επιθυμία του πατέρα του. Λίγο καιρό μετά κάποιοι θρασύδειλοι έσπασαν την επιγραφή αλλά ο γιος του την ξανατοποθέτησε σε πιο σταθερό σημείο.

Για τον παππού Χαράλαμπο έκανε λόγο στη βουλή ο Πέτρος Ευθυμίου παρομοιάζοντας τον ως ένα από τους λαϊκούς ήρωες του Ντοστογιέφσκι.

Να είσαι καλά εκεί που είσαι παππού Χαράλαμπε και ελπίζω σε κάποιο συννεφάκι του παραδείσου με τον άλλο Κεφαλλονίτη τον…Μεμά!».
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!