Loading...

Από την πίσω πόρτα… ιδιώτες στους Βιολογικούς Καθαρισμούς Οινιάδων και Αιτωλικού;


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στην τοπική κοινωνία η πλήρης εγκατάλειψη των Βιολογικών Καθαρισμών στις Οινιάδες και στο Αιτωλικό που έχει ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την απειλή της δημόσιας υγείας – ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ!

Οι εγκαταστάσεις, αποδεδειγμένα, βάσει επίσημων στοιχείων υπολειτουργούν με τα αστικά λύματα να εκρέουν ανεπεξέργαστα στους αποδέκτες έχοντας ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση περιβάλλοντος του υδατικού συστήματος της περιοχής και τη δημιουργία μιας βραδυφλεγούς υγειονομικής βόμβας για τους πλησιέστερους οικισμούς.

Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται σε Αχελώο και λιμνοθάλασσα, με την ανοχή του Δήμου και της Περιφέρειας, που ωστόσο το τελευταίο διάστημα και με την όλη δημοσιότητα υπήρξε μια πρόθεση για να συμμορφωθούν σύμφωνα με τους κανόνες. Μια σειρά από προειδοποιήσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, η Πράξη Βεβαίωση Παράβασης από το Σώμα Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η όλη δημοσιότητα του θέματος οδήγησε τη ΔΕΥΑΜ να δράσει προκειμένου να συμβαδίσει με τους κανόνες. 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΜΕΛΕΤΗ

Μόνο που με απόφασή της εισέρχονται από την πίσω πόρτα ιδιώτες στους Βιολογικούς Καθαρισμούς Οινιάδων και Αιτωλικού, καθώς όπως ισχυρίζεται το Δ.Σ., η Επιχείρηση αδυνατεί να αναλάβει την παρακολούθηση και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Μια ενέργεια που εντείνει τις ανησυχίες για τυχόν άνοιγμα της «κερκόπορτας» ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΥΑΜ η οποία βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Να θυμίσουμε ότι το θέμα ανέδειξε το Σωματείο «Acheloos Grow Up» για τις Οινιάδες, ακολούθησε υπόμνημα του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου «Το Αιτωλικό», η ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς από την Βουλευτή του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα και τον πρόεδρο του κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκο Βελόπουλο, η ανακοίνωση από τη δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το Μέλλον» καθώς και πληθώρα δημοσιεύσεων και σχολίων από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρά τη θύελλα αντιδράσεων η ΔΕΥΑΜ δεν ενημέρωσε ποτέ τους δημότες και θέτει παράλληλα σε εφαρμογή το πλάνο ανάθεσης σε ιδιώτη την παρακολούθηση και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων σε Αιτωλικό και Οινιάδες.

Αναλυτικά όσα έχουν διαδραματιστεί και φτάσαμε σήμερα ως εδώ:

Καμπανάκι από το Σώμα Επιθεωρητών!

Πλήρης επιβεβαίωση της περιβαλλοντικής καταστροφής

Κατόπιν αυτοψίας το Σώμα Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συντάχθηκε Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης καθώς τα ελάχιστα λύματα που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Οινιάδων δεν είναι δυνατό να επεξεργαστούν.

Η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έχει από καιρό κρούσει τον κίνδυνο στη ΔΕΥΑΜ για τη δημόσια υγεία της περιοχής, καθώς έχουν εντοπιστεί υπερβάσεις των παραμέτρων εκροής και για τους Βιολογικούς Καθαρισμούς του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου σε δειγματοληψίες που έλαβαν κατά τα έτη 2017, 2018, 2019. Άρα επιβεβαιώνονται επίσης οι μαρτυρίες που θέλουν τον Βιολογικό Καθαρισμό Οινιαδών να είναι ένας βάλτος από βόθρο και λύματα στα όποια δεν συντελείται καμία επεξεργασία και το εξαγόμενο προϊόν απλώς κατηφορίζει μέσω των αγωγών εκροής στον Αχελώο.

Σε ιδιώτη η επαναλειτουργία!

Η ΔΕΥΑΜ αποδέχθηκε την παράβαση και σε πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτη τον καθαρισμό των αγωγών δικτύων αποχέτευσης με αποφρακτικό μηχάνημα έναντι 20.000€. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να προβεί συνεργασία της ΔΕΥΑΜ με εξωτερικό συνεργάτη που θα διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό και την υποστήριξη και θα αναλάβει την παρακολούθηση και συντήρηση των εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Αιτωλικού και Οινιάδων προκειμένου να διασφαλίζεται η λειτουργία τους και η έγκαιρη επέμβαση σε περίπτωση βλαβών.

Εν ολίγοις, η ΔΕΥΑΜ εφαρμόζει τον γνωστό νόμο του «κατεπείγοντος» προκειμένου να εκχωρήσει δημοτική περιουσία σε ιδιώτες. Αφού υποβαθμίστηκαν και αφέθηκαν στο έλεος τους οι εγκαταστάσεις, τώρα έρχεται με διαδικασία εξπρές η σωτήρια λύση της ανάθεσης λειτουργίας της μονάδας σε ιδιώτη χωρίς να προκρίνεται το ενδεχόμενο δημιουργίας θέσεων εργασίας για νέους και νέες από την περιοχή.

Χιλιάδες ευρώ έκαναν φτερά χωρίς κανένα αποτέλεσμα!

Από την κατασκευή των εγκαταστάσεων έως σήμερα έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ, ενώ αρκετά σπαταλούνται ετησίως τα οποία ειδικά στις περιπτώσεις του Αιτωλικού και των Οινιάδων, απλά οι εκάστοτε διοικήσεις μετά από χρόνιους αποτυχημένους χειρισμούς και πειραματισμούς δεν τα σεβάστηκαν κι απλά τα σκόρπισαν για τα μάτια του κόσμου.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το καλοκαίρι τον Μάιο του 2019, όταν προεκλογικά έγινε η ανάθεση παροχής υπηρεσιών από τον πρώην Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ για την «Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των ΕΕΛ Οινιάδων και προτάσεις για την αναβάθμιση τους» στην τεχνική εταιρεία ΣΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ με έδρα την Πάτρα αξίας 10.000,00€. 

Λίγους μήνες αργότερα, η δημοτική αρχή και το Διοικητικό Σχήμα της ΔΕΥΑΜ άλλαξε και δεν μάθαμε ποτέ ποια ήταν τα συμπεράσματα της μελέτης, ποιες οι προτάσεις της τεχνικής εταιρείες και ποιες οι ενέργειες από τη ΔΕΥΑΜ και το Δήμο.

 

Η σημερινή εικόνα στον Βιολογικό Καθαρισμό Οινιάδων

Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής επισκέπτονται τους Βιολογικούς Καθαρισμούς για να διαπιστώσουν την πλήρη εγκατάλειψη και τις τριτοκοσμικές εικόνες τις οποίες και αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως θα δείτε σε μερικές από αυτές, ο Βιολογικός Καθαρισμός Οινιάδων έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά με αντλίες κατεστραμμένες, λεηλατημένα μηχανήματα, σκουριασμένες και σαπισμένες εγκαταστάσεις, σπασμένα τζάμια και πόρτες, χόρτα που ξεπερνούν τα δυο μέτρα και μια δυσοσμία από τα στατικά λύματα που απειλούν τη δημόσια υγεία.

Να θυμίσουμε ότι από το 2005, έτος έναρξης του Βιολογικού Καθαρισμού Οινιάδων στο Νεοχώρι, έως και σήμερα, δεν έχουν τεθεί ποτέ σε πλήρη λειτουργία οι εγκαταστάσεις καθώς στο μεν Νεοχώρι δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου και στη δε Κατοχή παρά την παράδοση του έργου, η αποχέτευση δεν συνδέθηκε ποτέ με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων των Οινιάδων.

 

Η επόμενη μέρα

Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και οι ειδοποιήσεις από τα ανώτατα όργανα κινητοποίησε αναγκαστικά τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜ η οποία έδειξε μια πρόθεση να βάλει τέλος στον εφιάλτη των ανενεργών Βιολογικών Καθαρισμών, αν και φαίνεται ότι διαλέγει την ευκαιριακή διαχείριση μέσω ιδιωτών.

Στους «περίεργους» καιρούς που διανύουμε, δυστυχώς με ευθύνη της δημοτικής αρχής δεν διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας σημαντικών υπηρεσιών, δεν προωθείται η δημιουργία θέσεων εργασίας για τη φύλαξη και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, δεν εμποδίζεται η κατασπατάληση δημοτικών πόρων και υιοθετείται ένα μοντέλο εκχώρησης αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες.

Πλέον, αναμένονται οι απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να καθαριστούν οι χώροι σε πρώτη φάση, μετέπειτα να αναβαθμιστούν οι υποδομές και σε τελικό στάδιο να συνδεθούν τα χωριά που μέχρι σήμερα ρίχνουν ανενόχλητα βοθρολύματα είτε στον Αχελώο, είτε στη λιμνοθάλασσα, είτε στον υδροφόρο ορίζοντα νεκρώνοντας το οικοσύστημα, αλλά και δημιουργώντας  δυσμενείς συνθήκες για την δημόσια υγεία στη περιοχή.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!