Η λιμνοθάλασσα Αιτωλικού παρουσιάζει την εικόνα των συνημμένων φωτογραφιών. Τον γνωστό σε όλους εμάς αλλά και στους ξένους πλέον φυσικό χλοοτάπητα. Εικόνα γνωστή πάρα πολλά χρόνια η οποία έχει φτάσει σε σημείο να αποπνέει μία κατάσταση που ξεπερνά και τον ανθρώπινο νου. Ένα πρόβλημα άλυτο εδώ και 30 χρόνια που ζητά πλέον οριστική επίλυση.
Η αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων από την εντατική γεωργία, τα οικιστικά απόβλητα από την μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στο Αιτωλικό έχουν οδηγήσει στο εκρηκτικό φαινόμενο του ευτροφισμού της λιμνοθάλασσας με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για το οικοσύστημα της περιοχής αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.
Ευτροφισμός σημαίνει ότι η λιμνοθάλασσα έχει πολύ Οργανική Ύλη και λίγο οξυγόνο. Τα υπόλοιπα των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των γεωργικών και αστικών αποβλήτων που πέφτουν μέσα στην λιμνοθάλασσα δημιουργούν περισσότερο πλαγκτόν, περισσότερα επιφανειακά φύκια, περισσότερη οργανική ύλη που λόγω της έλλειψης οξυγόνου πεθαίνουν, σαπίζουν και κατακάθονται στο βυθό.
Η νεκρή οργανική ύλη καθώς κατακάθεται και συσσωρεύεται στον πυθμένα δεσμεύει το οξυγόνο του νερού, ζυμώνεται με Θειοβακτήρια και παράγει το Υδρόθειο. Δηλαδή η Οργανική Ύλη αποσυντίθεται.
Το Υδρόθειο το οποίο είναι Τοξικό Αέριο κανονικά παράγεται σε βαθιά νερά εκεί όπου δεν υπάρχει οξυγόνο. Η λιμνοθάλασσα Αιτωλικού είναι επί το πλείστων ρηχή εκτός από το Κανάλι στην Βόρεια πλευρά που φτάνει σε βάθος μέχρι και 30 -35 μέτρα.
Το νερό στην λιμνοθάλασσα το οποίο είναι υφάλμυρο δεν ανανεώνεται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκή οξυγόνο ενώ η Νεκρή οργανική ύλη στο Κανάλι δεσμεύει το εναπομένων οξυγόνο και μέσω ζυμώσεων παράγει το Υδρόθειο το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στο πυθμένα έως ότου μέσω κάποιον φυσικών μηχανισμών ενεργοποίησης, αναδύεται στην επιφάνεια και διαχέεται στον αέρα. Σε αυτή την περίπτωση η λιμνοθάλασσα παίρνει γαλακτώδες χρώμα πράσινο ανοιχτό.
Ένας τέτοιος φυσικός μηχανισμός ενεργοποίησης του Υδρόθειου είναι μία θύελλα, μία κακοκαιρία. Στην περίπτωση της θύελλας όταν φυσήξει από την Νότια πλευρά της λιμνοθάλασσας, εισβάλουν μάζες αλμυρού νερού οι οποίες είναι βαρύτερες και πάνε προς τα κάτω στον πυθμένα και φέρνουν στην επιφάνεια το Υδρόθειο.
Όταν το Υδρόθειο εκλυθεί στον αέρα γίνεται αισθητό παντού λόγω της δυσοσμίας του, μυρίζει σαν κλούβιο αβγό και θειάφι. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί της λιμνοθάλασσας, ψάρια, χέλια κτλπ βγαίνουν στην επιφάνεια ζαλισμένα και μισοπεθαμένα λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Μεγάλες ποσότητες ψαριών ψοφούν. Τα αέρια που είναι διαλελυμένα στο νερό είναι κυρίως το οξυγόνο και το Διοξείδιο του Άνθρακα.
Η λιμνοθάλασσα πλέον είναι μία Ωρολογιακή Βόμβα που ανά πάσα στιγμή θα εκραγεί.
Μιλάμε για μια τεράστια Οικολογική, Οικονομική και Κοινωνική καταστροφή όλης της περιοχής αλλά και Επαγγελματική καταστροφή όχι μόνο των ψαράδων αλλά και όλων των επαγγελμάτων που ζουν άμεσα και έμμεσα από την λιμνοθάλασσα όπως το Ξενοδοχείο, τα κέντρα αναψυχής και τα μαγαζιά εστίασης της παραλίας.
Εάν δεν επιλυθεί το ουσιώδες πρόβλημα της λιμνοθάλασσας οριστικά, δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ οποιαδήποτε ουσιώδη ανάπτυξη στο Αιτωλικό. Το Αιτωλικό θα παραμείνει μία νεκρή πόλη.
Η καταστροφή η οποία συντελείται πάνω από 30 χρόνια, έχει φτάσει στο απροχώρητο και φανερώνει την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού οριστικής επίλυσης του προβλήματος και διάσωσης όχι μόνο της λιμνοθάλασσας αλλά και ολόκληρου του παραλίμνιου οικοσυστήματος.
Ας μην ξεχάσουμε οι μεγαλύτεροι τι συνέβη στην λίμνη Nyos το 1986 που τότε ακούγοντάς το συμβάν στις ειδήσεις, τρομοκρατηθήκαμε όλοι στο Αιτωλικό από το φαινόμενο.
Στην λίμνη Nyos του Καμερούν τον Αύγουστο του 1986, αναδύθηκαν από την λίμνη τεράστιες ποσότητες Διοξειδίου του Άνθρακα και σταγονίδια νερού και σχημάτισαν μία πάχνη 50 εκατοστών ύψους που σάρωσε τις γειτονικές κοιλάδες σε ακτίνα 23 χιλιομέτρων, σκοτώνοντας 1800 ανθρώπους (ιθαγενείς), χιλιάδες βοοειδή, ζώα και πουλιά. Όλα τα όντα πέθαναν από ασφυξία. Αντίστοιχο φαινόμενο λιμναίας έκρηξης μικρού μεγέθους έχει παρατηρηθεί και παρατηρείται και στην λίμνη Kivu στα σύνορα του Κονγκό όπου εκεί όμως ζουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι.
Το επόμενο φαινόμενο λιμναίας έκρηξης μην απορήσετε αν συμβεί στο Αιτωλικό.
Η λιμνοθάλασσα εκπέμπει Σήμα Κινδύνου. Ακούει κανείς;
Είναι χρέος όλων μας….. Μικρών και Μεγάλων.
Οι φωτογραφίες είναι από την Ανατολική Παραλία στις 13 και 14 Μαρτίου 2020 με λήψη πάνω από τα Ανατολικά Γιοφύρια..
Βασιλική Σ.Σουλέ
Οικονομολόγος MSC – ΛΟΓΙΣΤΗΣ
ΙΕΣΟΕΛ – Ινστιτούτο Σώματος Ορκωτών Λογιστών Ελεγκτών CPA
ΠΗΓΕΣ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
1. http://www.geo.auth.gr/765/5_historical/57_nyos.htm
2. https://apodyoptes.com/2017/04/30/lake-nyos/
3. https://analitis.gr/227077-2/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Λιμνοθάλασσα Αιτωλικού
© Βασιλική Σ. Σουλέ