Loading...

«Acheloos Grow Up»: 2 χρόνια δράσεων, παρεμβάσεων, προσφοράς, ζωής!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το Σωματείο «Acheloos Grow Up», το οποίο ιδρύθηκε την άνοιξη του 2018, συμπλήρωσε δυο χρόνια αδιάλειπτης, δραστήριας και αποτελεσματικής λειτουργίας.

Μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια το Σωματείο «Acheloos Grow Up» με σημείο αναφοράς τον κάτω ρου του Αχελώου και κυρίως τα χωριά των Οινιάδων έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία με δράσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, αλλά και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της προστασίας περιβάλλοντος του τόπου.

Το Σωματείο «Acheloos Grow Up» απαριθμεί 35 μέλη από Πεντάλοφο, Γουριά, Σταμνά, Παλαιομάνινα, Κατοχή και Νεοχώρι έχοντας δημιουργήσει έναν ενεργό πυρήνα ανθρώπων με όρεξη και όνειρα για τον τόπο τους, με σεβασμό στο περιβάλλον, στις πανανθρώπινες αξίες περί ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με αφορμή την πρόσφατη τακτική συνεδρίαση και τον απολογισμό των δυο ετών, αποφασίστηκε να παρατεθούν στον Τύπο οι δράσεις του Σωματείου. Ειδικότερα:

Συμμετοχή στην Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.)

Πάτρα, 6-7 Ιουλίου 2018

Το Σωματείο «Acheloos Grow Up» συμμετείχε με περίπτερο στην έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στις 6-7 Ιουλίου 2018 στην Αγορά Αργύρη.

Στην έκθεση οι επισκέπτες, ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Σωματείου και τις δυνατότητες της Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με τον γαστρονομικό τουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό και τον ιαματικό τουρισμό κ.ά.

Το Σωματείο «Acheloos Grow Up» επισκέφθηκε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τις δομές προβολής και έδειξαν ενδιαφέρον για τις δυνατότητες του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Διοργάνωση: Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Έκθεση Χειροποίητων Προϊόντων «Acheloos GrowUp»

Πεντάλοφο, 23- 24 Δεκεμβρίου 2018

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η Έκθεση Χειροποίητων Προϊόντων «Acheloos Grow Up» στο Πεντάλοφο Μεσολογγίου, μια διήμερη έκθεση με πολλές δραστηριότητες και παρουσιάσεις που είχαν στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Περισσότερα από 450 άτομα συνολικά πέρασαν τις πύλες του παλιού Δημοτικού Σχολείου, με μικρούς και μεγάλους να εντυπωσιάζονται από την άρτια διοργάνωση, τις ομιλίες και τις καλαίσθητες δημιουργίες ή τις νόστιμες εμπνεύσεις των εκθετών που διοργάνωσε η «Acheloos GrowUp» Κοιν.Σ.Επ. σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Πενταλόφου και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων.

Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στα παιδιά και το σχολείο με χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, δώρα και εκπλήξεις και την ημερίδα με θέμα «Το παιδί στο σχολείο: Άγχος, bullying, διατροφή και άσκηση» της οποίας ομιλητές ήταν ο καθηγητής ξένων γλωσσών Στέλιος Ματσόπουλος, ο καθηγητής φυσικής αγωγής Δημήτρης Καραβασίλης, η διατροφολόγος Νάνσυ Σαρδελή και ο ψυχοθεραπευτής Γεράσιμος Ρεπάσος. Αμφότεροι με επιστημονικές προσεγγίσεις κάλυψαν, αλλά και ενθουσίασαν το κοινό που παρέμεινε μέχρι τέλους προκειμένου να ενημερωθεί για τις σύγχρονες απειλές του παιδιού στο σχολείο.

Η δεύτερη ημέρα που συγκέντρωσε και τη μεγαλύτερη μερίδα επισκεπτών, ήταν αφιερωμένη στα τοπικά προϊόντα και συγκεκριμένα στην ανάδειξη και τους τρόπους προώθησής τους με θέμα «Τοπικά προϊόντα: Ανάδειξη, Προώθηση & Προοπτική». Οι παραγωγοί της περιοχής άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τις δυο αξιόλογες Ρωσίδες Έλενα Καλίνινα (υπεύθυνη εισαγωγών & εξαγωγών του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου) και Τζούλια Συσάλοβα (εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μεσογειακής Κουλτούρας) την γεωπόνο Βασιλική Χατζηαγάπη και τον γεωπόνο Σπύρο Σταράμο.

Συνδιοργάνωση: Τοπική Κοινότητα Πενταλόφου, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Πενταλόφου

«5η Ελαία»

Αγγελόκαστρο, Δεκέμβριος 2018 – Απρίλιος 2019

Το Σωματείο «Acheloos Grow Up» συμμετείχε στην οργάνωση των εκδηλώσεων «5η Ελαία» του Δήμου Αγρινίου με γενική θεματολογία «Εκπαιδεύοντας ελαιοκομικά – Ο δρόμος της ελιάς». Είχε ιδιαίτερη συμμετοχή στην οργάνωση της πρώτης εκδήλωσης στο Αγγελόκαστρο και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες έχοντας στόχο τη προβολή της κοινωνικοοικονομικής αξίας της καλλιέργειας της ελιάς και τη διατροφική αξία των προϊόντων της σε συνδυασμό με τη διατροφική πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής (ιστορία, παραδόσεις, γνήσια τοπικά προϊόντα), συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Αγρινίου.

Διοργάνωση: Δήμος Αγρινίου

1η Εσπερίδα Οινιάδων

Κατοχή, 3 Μαρτίου 2020

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα της Κατοχής, η 1η Εσπερίδα Οινιάδων, που ήταν αφιερωμένη στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και κυρίως πορτοκαλιού και μανταρινιού στην Παραχελωΐτιδα περιοχή.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων σχετικά με θέματα που αφορούν τις προοπτικές, τα προβλήματα αλλά και τη ευρύτερη σημασία τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο από την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.

Στην Εσπερίδα συμμετείχαν με ομιλίες τους ο γεωπόνος Παναγιώτης Κανάτας, η γεωπόνος Βίκη Χονδρογιάννη, ο γεωπόνος Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Δημήτριος Τριαντακωνσταντής, ενώ παρέμβαση έγινε και από τον ειδικό καθηγητή εσπεριδοειδών Ευτύχιο Πρωτοπαπαδάκη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή των παραδοσιακών χορευτικών τμημάτων ΑΣ Αχελώος Κατοχής, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Πολιτιστικού & Αθλητικού Ομίλου Νεοχωρίου – Ενεργοί Πολίτες και Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς «Αγία Αγάθη».

Συνδιοργάνωση: Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου

Παρουσίαση βιβλίου «Αληθινοί Ήρωες»

Σταμνά, 4 Αυγούστου 2019

Μικροί και μεγάλοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Καταστήματος στη Σταμνά για να γνωρίσουν από κοντά τα δυο έργα με τίτλο «Αληθινοί Ήρωες» του συντοπίτη συγγραφέα Θωμά Μαυρομμάτη.

Τα δυο βιβλία που περιέχουν 350 αυτοκόλλητα μαγνήτισαν το βλέμμα των μικρών παιδιών που ήρθαν σε επαφή με πρότυπα αρετής και φιλοπατρίας, ανιδιοτελούς αγάπης και θυσιαστικής προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Στη παρουσίαση συμμετείχαν ο υποστράτηγος ε.α. και θεολόγος Νικόλαος Λουκάς η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς «Η Αγία Αγάθη», κα. Γεωργία Κορδόση, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Acheloos Grow Up Κοιν.Σ.Επ., κ. Γιάννης Τζακώστας.

Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Σταμνάς «Η Αγία Αγάθη»

Βραδιά πολιτισμού αφιερωμένη στην Αγαθή Δημητρούκα

Πεντάλοφο, 12 Αυγούστου 2019

Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή βραδιά πραγματοποιήθηκε στο Πεντάλοφο με τιμώμενο πρόσωπο την καταξιωμένη συγγραφέα, στιχουργό και μεταφράστρια Αγαθή Δημητρούκα. Πλήθος κόσμου, λάτρεις του πολιτισμού από την ευρύτερη περιοχή, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της εκκλησίας του χωριού για να γνωρίσουν από κοντά την Αγαθή Δημητρούκα και τα έργα της.

Η όμορφη αυγουστιάτικη βραδιά πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Αυγούστου από την «Acheloos Grow Up» Κοιν.Σ.Επ. που θέλησαν να τιμήσουν την Πενταλοφιώτισσα συγγραφέα, στιχουργό και μεταφράστρια.

Την παρουσίαση των έργων της Αγαθής Δημητρούκα έκαναν ο  δημοσιογράφος Θανάσης Μπίκας, η βιβλιοθηκονόμος Σπυριδούλα Κάππα και η φιλόλογος Άννα Βάννα. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Αγαθή Δημητρούκα που με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο μοιράστηκε με το κοινό παλιές εμπειρίες από το χωριό και άγνωστες πτυχές της ζωής της. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η σύντομη ομιλία του δασκάλου της Αγαθής Δημητρούκα, κ. Διονύση Μπερερή, ο οποίος αποκάλυψε όμορφες στιγμές από τα παιδικά της χρόνια.

Συνδιοργάνωση: Τοπική Κοινότητα Πενταλόφου

ΔΡΑΣΕΙΣ

Επίσκεψη της Αντιπροέδρου της Βουλής Σοφίας Σακοράφα

Οινιάδες, 22 Φεβρουαρίου 2020

Μια παράκαμψη στα χωριά των Οινιάδων, μετά από πρόσκληση μελών του Σωματείου «Acheloos Grow Up», στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Αιτωλοακαρνανία, έκανε η Η’ Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Βουλευτής του ΜέΡΑ 25, κα. Σοφία Σακοράφα.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε την Κατοχή και το Πεντάλοφο προκειμένου να συναντήσει Τοπικά Συμβούλια, παραγωγικούς φορείς και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Οινιάδων για τις πτωτικές τιμές σε ελιές και λάδι, για την εκτροπή του Αχελώου και γενικά για το μαράζωμα μιας αγροτικής περιοχής που έχει επενδύσει στον πρωτογενή τομέα.

Το Σωματείο «Acheloos Grow Up» παρέδωσε σχετικό ψήφισμα κατά της εκτροπής του Αχελώου στην Αντιπρόεδρο της Βουλής η οποία δήλωσε ότι είναι ενάντια στην επανεκκίνηση της ιστορίας της εκτροπής του Αχελώου και ότι θα βρίσκεται σε επαφές με φορείς και κατοίκους για να μπορέσει να αναχαιτίσει από την θεσμική θέση της, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή προς ιδιωτικά οφέλη.

Συνεργασία: Τοπική Κοινότητα Πενταλόφου, Δημοτική Κοινότητα Κατοχής

Διανομή ΔΩΡΕΑΝ ενημερωτικού εντύπου σε όλο τον νομό Αιτωλοακαρνανίας

Από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2019, το Σωματείο «Acheloos Grow Up» εξέδωσε μηνιαίο έντυπο και το διένειμε ΔΩΡΕΑΝ σε πόλεις και χωριά του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για μια δράση που είχε σκοπό τη σύνδεση των Δήμων του νομού και την ενημέρωση τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών της περιοχής με τα αξιοθέατα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις καλές πρακτικές του τόπου.

Διάνοιξη πεζοπορικών μονοπατιών στον ποταμό Αχελώο

Σε τηλεδιάσκεψη – τηλεσυζήτηση με θέμα: “ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ” που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2020 όπου συμμετείχαν περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς από όλη την Ελλάδα, οι εκπρόσωποι του Σωματείου «Acheloos Grow Up» έκαναν  ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες, αλλά και στις ενέργειες για τη χάραξη και διάνοιξη πεζοπορικών μονοπατιών κατά μήκος του Αχελώου.

Για τον κάτω ρου του Αχελώου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Σωματείου «Acheloos Grow Up» κ. Θανάσης Μπίκας, ο οποίος ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα  για τη χάραξη και διάνοιξη πεζοπορικών μονοπατιών στον Αχελώο, η οποία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο λόγω έλλειψης οράματος και χρηματοδότησης. Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου «Acheloos Grow Up» κ. Γιάννης Τζακώστας μετέφερε την εικόνα που επικρατεί σήμερα κατά μήκος του ποταμού αλλά και τα σημεία που έχει χαρτογραφήσει το Σωματείο και τις ενέργειες της διαδικασίας αξιολόγησης των μονοπατιών.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Το Σωματείο «Acheloos Grow Up» έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις με σκοπό την προστασία της τοπικής κοινωνίας από περιβαλλοντικές επιπτώσεις και στην υγεία.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο εξέδωσε τρεις φορές για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού με στόχο την εποικοδομητική παρέμβαση και τη συμβολή του στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

  • Έρημη και έρμαιη πολιτικών συμφερόντων για μια ακόμη φορά η Αιτωλοακαρνανία

https://sinidisi.gr/erimi-ermaii-politikon-symferonton-mia-akomi-fora-aitoloakarnania/

  • SOS: Περιβαλλοντικό έγκλημα στις Οινιάδες με τις πλάτες των αιρετών

https://www.aixmi-news.gr/mesologi/oiniades/item/94308-sos-perivallontiko-egklima-stis-oiniades-me-tis-plates-ton-aireton

  • Ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τις αρμόδιες αρχές για το επικίνδυνο άλσος του Πενταλόφου

https://www.agrinionews.gr/psifisma-diamartyrias-pros-tis-armodies-arches-to-epikindyno-alsos-pentalofoy/

https://iaitoloakarnania.gr/2019/12/ta-epikindyna-dentra-apomakrynontai-me-tin-prosmoni-enos-choroy-prasinou-sto-pentalofo/

 

 ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!