Σε πράξεις χαρακτηρισμού εκτάσεων έχουν προχωρήσει τα Δασαρχεία Αγρινίου, Ναυπάκτου και Αμφιλοχίας, ύστερα από σχετικές αιτήσεις του αγροτικού συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου» για την εγκατάσταση 34 αιολικών σταθμών με 52 ανεμογεννήτριες στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων του.
Οι πράξεις αυτές, πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο 2020 και αφορούν 34 βουνοκορφές οι οποίες βρίσκονται στους Δήμους: Θέρμου, Ναυπακτίας, Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου.
Παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τις πράξεις χαρακτηρισμού από τα εν λόγω Δασαρχεία, και παρόλο που αυτές δημοσιεύτηκαν μόνιμα στο διαδίκτυο (https://diavgeia.gov.gr/) και αναρτήθηκαν επί έναν μήνα στους Δήμους και στις Τοπικές Κοινότητες τις οποίες αφορά το θέμα, επικρατεί σιγή ιχθύος από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, με μόνη εξαίρεση το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κόνισκας Δήμου Θέρμου το οποίο σύσσωμο αντέδρασε αποφασιστικά απαιτώντας την μη αδειοδότηση εγκατάστασης των τεσσάρων (4) ανεμογεννητριών της «Ένωσης Αγρινίου» στις τοποθεσίες «Άννινος», «Τούμπες» και «Μαλοβούνι» που βρίσκονται εντός των ορίων της Τ.Κ. Κόνισκας! Ο πρόεδρος και το συμβούλιο της κοινότητας Κόνισκας, συνεδρίασαν στις 15 Μαρτίου 2020 με θέμα την διαμαρτυρία για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, και αποφάσισαν να προχωρήσουν μαζί με τους κατοίκους σε «δυναμικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή του ενδεχομένου υλοποίησης των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων», όπως αναφέρουν, καλώντας τον Δήμο Θέρμου αφενός να απευθυνθεί προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Αιτ/νίας και προς κάθε αρμόδιο φορέα (ΥΠΕΝ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια) ώστε να παρέμβουν για να μην υλοποιηθούν τα έργα, και αφετέρου να δηλώσει ότι θα προβεί αποφασιστικά σε όλες τις ενδεδειγμένες σχετικά ενέργειες, για τον ίδιο λόγο. Αναμένουμε με αγωνία, να δούμε τι από όλα αυτά θα πράξει ο Δήμος Θέρμου και αν θα τηρήσει υπεύθυνη στάση απέναντι στους δημότες του και στα αιτήματά τους, όπως οφείλει!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Θέρμου μαζί με άλλους Δήμους του νομού, στους οποίους θα εγκατασταθούν οι αιολικοί σταθμοί της Ένωσης Αγρινίου, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τα προς υλοποίηση σχέδια εγκατάστασης αιολικών σταθμών, όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν κάνει την παραμικρή αναφορά στο θέμα (!), ούτε συμμετείχαν σε καμία από τις «ενημερωτικές» ημερίδες που διεξήχθησαν (από το 2018 και έπειτα) στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου με θέμα τις εν λόγω επενδύσεις, στις οποίες ημερίδες ήταν προσκεκλημένοι και παραβρέθηκαν -μεταξύ πολλών άλλων- εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ, Βουλευτές του νομού μας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και ο… Δήμαρχος Αγρινίου, δηλαδή ο δήμαρχος ενός Δήμου στον οποίο δεν θα τοποθετηθεί ούτε μια ανεμογεννήτρια (!) από αυτές της «Ένωσης Αγρινίου». Οι υπόλοιποι δήμαρχοι, ήτοι: Ξηρομέρου, Ακτίου-Βόνιτσας, Ναυπακτίας και Θέρμου, δεν προσκλήθηκαν ούτε και εμφανίστηκαν ποτέ, σε καμία από αυτές τις «ημερίδες», παρά το γεγονός ότι οι 52 ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε αυτούς τους Δήμους! Γιατί άραγε;;;; Κρύβεται κάποια σκοπιμότητα πίσω από αυτό;;; Ελπίζουμε να υπάρξει μια λογική και ξεκάθαρη εξήγηση τόσο από πλευράς διοργανωτών αυτών των «ημερίδων», όσο και από πλευράς εκπροσώπων των εν λόγω Δήμων.
Επειδή αυτοί οι 34 αιολικοί σταθμοί υπάγονται βάσει νόμου σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες ανάλογα με την ονομαστική ισχύ τους, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι μας (και πιο πολύ οι κάτοικοι των περιοχών που θίγονται άμεσα), σε ποια κατηγορία ανήκει ο καθένας από αυτούς, καθώς και τι σημαίνει αυτό για την διαδικασία αδειοδότησής τους.
Δεκαέξι (16) αιολικοί σταθμοί έχουν ισχύ μικρότερη των 5MW και υπάγονται στην κατηγορία έργων (Β), τα οποία αδειοδοτούνται ΧΩΡΙΣ δημόσια διαβούλευση, και οι υπόλοιποι δεκαοχτώ (18) αιολικοί σταθμοί έχουν ισχύ μεγαλύτερη των 5MW, οι οποίοι υπάγονται στην κατηγορία έργων (Α2) και για την αδειοδότησή τους απαιτείται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ δημόσια διαβούλευση.
Οι αιολικοί σταθμοί του Πίνακα (1), σύμφωνα με τον Ν. 4014/11 και την Υ.Α. 3791/13, υπάγονται στην (Β) κατηγορία έργων και δραστηριοτήτων ΑΠΕ με ισχύ μικρότερη των 5MW, η οποία «…περιλαμβάνει έργα και δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές, όρους και περιορισμούς που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος…». Επομένως, βάσει νομοθεσίας, δεν απαιτείται η εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ούτε η διεξαγωγή Δημόσιας Διαβούλευσης για τους 16 αυτούς αιολικούς σταθμούς, επειδή χαρακτηρίζονται ως έργα με «μικρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο», παραβλέποντας εντελώς το γεγονός ότι τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν κοντά σε άλλα αιολικά έργα άλλων εταιριών, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Κι όλα αυτά, μέσα σε δασικές εκτάσεις και σε μέρη μοναδικού φυσικού κάλλους και μεγάλης βιοποικιλότητας όπως τα Ακαρνανικά, τα Όρη της Ναυπακτίας, η Γραμμένη Οξυά και ένα μέρος του Παναιτωλικού Όρους, τα οποία αντί να προστατευτούν και να παραμείνουν ως έχουν, με μεγάλη ευκολία και χωρίς κανέναν δισταγμό παραχωρούνται από Δασαρχεία και άλλες υπηρεσίες σε ιδιώτες, εταιρίες και συνεταιρισμούς προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν, για οικονομικό όφελος και μόνο!
Οι αιολικοί σταθμοί του Πίνακα (2) προκειμένου να αδειοδοτηθούν, απαιτούνται οπωσδήποτε η εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης και η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Το ενδιαφερόμενο κοινό οφείλει με μέριμνα των Δήμων, της Περιφέρειας και των «επενδυτών» να καταθέσει εγκαίρως τις ενστάσεις και τις απόψεις του για το κάθε έργο κατά την περίοδο της διαβούλευσης των τριάντα πέντε (35) ημερών. Φυσικά, όσα αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο σχετικά με τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων, ισχύουν και για τους αιολικούς σταθμούς του Πίνακα (2), μόνο που εδώ δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να παρέμβουν στην αδειοδότηση των έργων.
Εν κατακλείδι, το εγχείρημα της «Ένωσης Αγρινίου» να φέρει «ανάπτυξη» στον τόπο και να «προστατέψει το περιβάλλον» είναι στην ουσία ένα κερδοσκοπικού χαρακτήρα έργο τεραστίων διαστάσεων (34 αιολικοί σταθμοί με 52 ανεμογεννήτριες συνολικής ονομαστικής ισχύος 153,6MW), το οποίο θα ισοπεδώσει και θα δεσμεύσει μια για πάντα 34 βουνοκορφές της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά επειδή έχει σκοπίμως χωριστεί σε επιμέρους τμήματα προκειμένου να εμπίπτει κατά το ήμισυ σε «βολικούς» για τους επενδυτές νόμους, θα υλοποιηθεί (κατά το ήμισυ) χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο και χωρίς να λαμβάνονται καθόλου υπόψιν οι σωρευτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον τόσο από αυτό το έργο συνολικά, όσο και από αναρίθμητα άλλα αιολικά έργα διάφορων εταιριών που τώρα βρίσκονται υπό αδειοδότηση αλλά θα υλοποιηθούν κι αυτά σύντομα.
Το έργο θα υλοποιηθεί ΆΜΕΣΑ (μέχρι το τέλος του 2021), λόγω των ταχύτερων διαδικασιών στις οποίες υπόκειται βάσει νόμου, και είναι από τις λίγες περιπτώσεις πανελλαδικά, κατά τις οποίες αιολικοί σταθμοί λαμβάνουν αδειοδότηση και ολοκληρώνονται πλήρως μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, εφιστούμε την προσοχή σε ΌΛΟΥΣ, και ειδικά στους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων που επηρεάζονται άμεσα από τα έργα, και ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι το σημείο αυτό είναι πολύ κρίσιμο. Αν ο κάθε ενδιαφερόμενος και οι κάτοικοι δεν αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά, δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία. Με την σιωπή τους θα συναινέσουν στην οριστική καταδίκη του τόπου και των επόμενων γενεών, επιφέροντας βαρύτατες επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στην οικονομία, καθώς η παραγόμενη ενέργεια από αυτούς τους αιολικούς σταθμούς θα πωλείται στην εγγυημένη τιμή των 98€/MWh !!!
Οι πρόεδροι και τα συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων που αναφέρονται στους παραπάνω πίνακες (και όχι μόνο), ΟΦΕΙΛΟΥΝ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κόνισκας και να αντιδράσουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, αν πραγματικά ενδιαφέρονται για τον τόπο και τους ανθρώπους του!
Οι Δήμοι και η Περιφέρεια ΟΦΕΙΛΟΥΝ να πράττουν όλα τα νομίμως προβλεπόμενα ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών με διαφανείς διαδικασίες πάνω σε τέτοια θέματα, και να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους όπως και το τι προτίθενται να κάνουν για όσα ζητήματα προκύπτουν. ΟΦΕΙΛΟΥΝ, για το καλό του τόπου, να υποστηρίζουν ξεκάθαρα τα δίκαια αιτήματα των πολιτών και όχι να τάσσονται με τα συμφέροντα διάφορων δήθεν «επενδυτών», οι οποίοι έχουν μόνο σκοπό το κέδρος και κινούνται ύπουλα, επωφελούμενοι από διάφορα «παραθυράκια» της ελληνικής νομοθεσίας.