Loading...

Αναφορά του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με το ενδεχόμενο άφιξης προσφύγων στην πόλη του Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατέθεσε σήμερα Αναφορά προς τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου σχετικά με το ενδεχόμενο άφιξης, στην πόλη του Μεσολογγίου, πληθυσμού από τις προσφυγικές δομές, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με τις επικείμενες ενέργειες του Υπουργείου.

Για το ίδιο θέμα μίλησε, χθες, κατά την τηλεοπτική του παρέμβαση στο LEPANTO TV υπογραμμίζοντας τα παρακάτω:

«Η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι μια ευαίσθητη υπόθεση για κάθε κοινωνία, καθώς σχετίζεται με δύο διαστάσεις. Από τη μια, είναι η ανθρωπιστική διάσταση, ο σεβασμός στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Και από την άλλη, είναι ο σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες και την καθημερινότητα των πολιτών. 

Το Μεσολόγγι αυτή τη στιγμή φιλοξενεί μία δομή στο ξενοδοχείο Θεοξένια. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό που αναλογεί στον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου έχει καλυφθεί. Γι’ αυτό και κατά την άποψή μου δεν είναι εφικό αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιηθεί και η δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα που υπάρχει- το Ξενοδοχείο Liberty- ως προσφυγική δομή. 

Άλλωστε, σε λίγο μπαίνουμε καθυστερημένα λόγω της υγειονομικής κρίσης στην τουριστική περίοδο του καλοκαιριού και το ξενοδοχείο πρέπει να είναι έτοιμο για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, αλλά και όσους επισκεφθούν το Μεσολόγγι για άλλους λόγους, όπως επαγγελματικούς κλπ. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. 

Είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα στην αναζήτηση ασύλου, ουδείς το αμφισβητεί καθώς συνδέεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως οι λύσεις που η Πολιτεία οφείλει να παρέχει πρέπει να είναι βιώσιμες και να ευθυγραμμίζονται με την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Και σίγουρα το να επιβάλλονται λύσεις υπερπλήρωσης δομών ή περιοχών δεν συμβαδίζει με τον σεβασμό ούτε στην ανθρώπινη ζωή ούτε στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η άποψή μου.»

Ακολουθεί η αναφορά:

Αναφορά
Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.
Θέμα: «Σχετικά με ενδεχόμενη άφιξη πληθυσμού από προσφυγικές δομές στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου»

Κύριε Υπουργέ,

Σας προωθώ την απόφαση και τις προτάσεις του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου για το ενδεχόμενο άφιξης, στην πόλη του Μεσολογγίου, πληθυσμού από τις προσφυγικές δομές.

Το Μεσολόγγι έχει αποδείξει πως είναι μια φιλόξενη πόλη ιδιαιτέρως προς όσους υφίστανται έναν αναγκαστικό εκτοπισμό. Άλλωστε, η ιστορία της Ιεράς Πόλης έχει ταυτιστεί με την υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου. Ωστόσο, το Μεσολόγγι είναι μια πόλη 12.000 κατοίκων που φιλοξενεί από το 2018 220 περίπου πρόσφυγες, δηλαδή σχεδόν το 2% του πληθυσμού της. Υπάρχουν δύο μεγάλα ξενοδοχεία στην πόλη, εκ των οποίων το ένα έχει μετατραπεί σε δομή από το 2018. Σήμερα, επιχειρείται να μετατραπεί και το άλλο σε δομή, ενώ έχετε εξαγγείλει ότι από το 2020 θα σταματήσουν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία ως ανοιχτές δομές.

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού είναι ζήτημα μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι σχετίζεται με την ανθρώπινη ζωή, τις συνθήκες διαβίωσης, την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών και βεβαίως με τη δημόσια υγεία.

Για τους ανωτέρω λόγους, παρακαλούμε να τοποθετηθείτε στο ζήτημα και να ενημερώσετε για τις επικείμενες ενέργειές σας τον Δήμο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, όπως επίσης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως επίσης και για όποιον σχετικό προγραμματισμό ενδέχεται να έχετε.

Ο Αναφέρων Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!