Loading...

Η ιδιαίτερη σχέση του Σωτήρη Τσιόδρα με το Μεσολόγγι


Μοιραστείτε το άρθρο...

Όμορφες αναμνήσεις από την πόλη του Μεσολογγίου έχει ο άνθρωπος-σύμβολο στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, ο οποίος ως εκπρόσωπος του Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει την καθημερινή ενημέρωση σχετικά με τα στοιχεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο «άγνωστος» μέχρι χθες στο πλατύ κοινό καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, αφότου χρίστηκε επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κινδύνου του νέου κορωνοϊού, στέκεται επάξια στο ύψος των περιστάσεων και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις του κόσμου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας με υπευθυνότητα, σύνεση, αλλά κυρίως  επιστημονική γνώση εκτός από την καθημερινή ενημέρωση των στοιχείων του κορωνοϊού στην χώρας μας, επιχειρεί με έναν μαλακό τρόπο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες δίχως να τους πανικοβάλει, ενώ μερικές φορές ο ίδιος έχει συγκινηθεί με την κοινή γνώμη τον αποθεώνει για την ανθρωπιά του.

Η σχέση του με το Μεσολόγγι

Μια ιδιαίτερη σχέση με το Μεσολόγγι έχει ο Σωτήρης Τσιόδρας καθώς έχει όμορφες αναμνήσεις από τη σύντομη θητεία του στο Μεσολόγγι. Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά το διάστημα 1991–1993 υπηρέτησε στο Στρατό Ξηράς, ως ιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στη νήσο Σύμη και στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Το διάστημα 1993-94 υπηρέτησε ως Αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας και το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης για το υπόλοιπο υπηρεσίας υπαίθρου.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Σωτήρης Τσιόδρας γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1965 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα πήγε Γυμνάσιο και Λύκειο στο 15ο της Κυψέλης και αποφοίτησε με βαθμό 19 7/13.
Σε ηλικία 19 ετών, το 1984 πέρασε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μόλις δύο χρόνια αργότερα παίρνει μετεγγραφή ως αριστούχος στη Ιατρική Σχολή Αθήνας. Το 1991 ολοκληρώνει τις σπουδές του με «Αριστα» τον Μάρτιο του 1991.

Ξεκίνησε την κλινική του εκπαίδευση και απόκτηση κλινικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 401 ΓΣΝΑ (1992-1993). Εκεί είχε την δυνατότητα να εκπαιδευθεί στη Γενική Παθολογία και αφετέρου να έρθει σε επαφή με μια σειρά από ενδιαφέροντες ρευματολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα ασθενείς πάσχοντες από χρόνιες νεανικές αρθρίτιδες καθώς και από οροαρνητικές σπονδυλοαρθροπάθειες.

Ξεκινώντας την ιατρική σταδιοδρομία του, έδωσε συνέντευξη σε 10 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ και τα 3 πρώτα χρόνια τα πέρασε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Albert Einstein. Από το 1997 έως το 2001, ήταν εσωτερικός ειδικευόμενος ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard και ο μοναδικός υποψήφιος προερχόμενος από ξένη χώρα που έγινε δεκτός.

Το 1998 έλαβε τίτλο με το όνομα «Υπότροφος ερευνητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Harvard». Εκεί εκπαιδεύτηκε στην κλινική παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις, το οποίο περιελάμβανε και ασθενείς με πολύπλοκες λοιμώξεις σε έδαφος ανοσοκαταστολής, π.χ. από μεταμοσχεύσεις (παγκοσμίως γνωστό κέντρο για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος και μυελού των οστών) ή από AIDS. Το 2001 απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από την ίδια Σχολή.

Με αυτή την πορεία στις ΗΠΑ, ο κ. Τσιόδρας θα μπορούσε να μείνει εκεί και να κάνει ιατρική καριέρα σε μια χώρα που σαφώς δίνει περισσότερες προοπτικές και δυνατότητες. Επέλεξε όμως να επιστρέψει στην Ελλάδα (2001) όπου ολοκλήρωσε το υποχρεωτικό από το νόμο Αγροτικό του στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης.

Μετά το τέλος της θητείας του απασχολήθηκε ως λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Την επόμενη χρονιά υπέβαλε τη διδακτορική διατριβή του στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αναγορεύτηκε διδάκτορας και από το Δεκέμβριο του 2003 ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα διανύοντας όλες τις βαθμίδες εξέλιξης: επιστημονικός συνεργάτης, λέκτορας, επίκουρος, αναπληρωτής και σήμερα πλέον τακτικός καθηγητής Ιατρικής.

Στο μεσοδιάστημα δραστηριοποιήθηκε ως λοιμωξιολόγος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ, στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ, ενώ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης.

Ο κ. Τσιόδρας είναι πατέρας επτά παιδιών και ψάλτης, καθώς είναι μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!