Loading...

Ξεσηκώνεται η Ναυπακτία για τις ανεμογεννήτριες στη Βαράσοβα


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ανάστατες είναι οι τοπικές κοινωνίες στον Δήμο Ναυπακτίας μετά την ανακοίνωση της αδειοδότησης και εγκατάστασης 10 νέων αιολικών μονάδων στις περιοχές Πλατάνου και Αποδοτίας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έγινε γνωστό ότι υπάρχει αίτημα για αδειοδότηση και κατασκευή Αιολικού Πάρκου στην κορυφογραμμή του όρους Βαράσοβα της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας του Δήμου Ναυπακτίας.

Το πάρκο θα περιλαμβάνει εννέα ανεμογεννήτριες, ύψους περίπου 150 μέτρων, αλλά και 47 ανεμογεννήτριες ύψους 160 μέτρων, που θα τοποθετηθούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρυονερίου και εκβολών Εύηνου ποταμού.

Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε στην ετήσια συνέλευση της Τοπικής Κοινότητας Γαλατά, όπου και έγινε ενημέρωση βάσει των «στοιχείων» που μέχρι σήμερα είναι γνωστά και είναι τα παραπάνω που περιγράψαμε.

Ομόφωνα κατά των ανεμογεννητριών

Μετά από συζήτηση, με παρόντες τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, τους αντιδημάρχους Ντίνο Τσουκαλά και Σπύρο Τραχύλη, τον επικεφαλής της ΑΔΚΝ, τ. Δήμαρχο Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ, τον πρόεδρο της Τ.Κ Γαλατά Λευτέρη Μπαλωμένο, τα μέλη του συμβουλίου της Τ.Κ και πολλών κατοίκων της περιοχής, ομόφωνα αποφασίστηκε να προχωρήσουν στις κάτωθι ενέργειες:

Σύσταση Επιτροπής όπου και θα κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες και συναντήσεις, καταδεικνύοντας με κάθε τρόπο και μέσο την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή. Έκδοση Ψηφίσματος κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα.

Ως επόμενα βήματα ορίστηκαν η ενημέρωση του Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας και η ομόφωνη απόφαση απόρριψης του σχεδιασμού για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα.

Ταυτόχρονα θα γίνουν συναντήσεις με τους βουλευτές του νομού Αιτωλ/νιας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν θέση στο ζήτημα.

“Natura” και ιστορικής σημασίας η περιοχή

Να σημειωθεί πως η περιοχή που υπάρχει αίτημα αδειοδότησης για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου είναι χαρακτηρισμένη προστατευόμενη περιοχή “Natura”, έχει ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας μονές για τον λόγο αυτό και αποκαλείται “Άγιο Όρος της Αιτωλίας”. Ταυτόχρονα διαθέτει Πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αναρριχητικό πεδίο, το οποίο μάλιστα πρόσφατα εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και του νομού Αιτωλ/νιας.

Στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ναυπακτία έχουν γεμίσει τα βουνά με φτερωτές από ανεμογεννήτριες, που για να φτάσουν μέχρι εκεί πάνω οι κατασκευάστριες εταιρείες βίασαν αποδεδειγμένα το περιβάλλον.

Κάθε άλλο παρά «φιλικές προς το περιβάλλον» μπορούν να χαρακτηριστούν οι παρεμβάσεις που ήταν απαραίτητες για την κατασκευή τους, αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον με άγνωστες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Βάζει δε υπό σοβαρή αμφισβήτηση το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια διαφημίζεται ως «σωτήρια» για το περιβάλλον. Μάλιστα, δεν υπάρχει σχεδιασμός και νομοθεσία που να ορίζει την επαναφορά στην αρχική τους κατάσταση των περιοχών εγκατάστασης, μετά το πέρας του χρόνου ζωής του κάθε αιολικού σταθμού. Πρόσφατα είναι τα τραγικά αποτελέσματα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην Μακύνεια, με συνέπεια να πνιγεί κυριολεκτικά η περιοχή Ρίζας, Μακύνειας και Αντιρρίου, αφού σε δυνατή βροχή όλα τα υλικά εκσκαφής από τις εργασίες γέμισαν χείμαρρους και φρεάτια.

Υπό εξέταση το αίτημα για την Βαράσοβα

Σε ρεπορτάζ του Nafsweek αναζητήσαμε στοιχεία για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα, τόσο στην κορυφογραμμή του βουνού όσο και εντός της θάλασσας στο Κρυονέρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά της ΡΑΕ ισχύουν τα παρακάτω:

Υπάρχει πράγματι αίτημα εταιρείας για αδειοδότηση αιολικού πάρκου στην Βαράσοβα, που είναι στο στάδιο της εξέτασης ακόμα από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), όπως φαίνεται και στο υπόμνημα και το χάρτη που δημοσιεύουμε.

Σύμφωνα με το υπόμνημα οι κόκκινες περιοχές έχουν απορριφθεί από την ΡΑΕ, ενώ οι κίτρινες περιοχές είναι υπό εξέταση και χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε.

Ταυτόχρονα παραθέτουμε και τον πίνακα από την ΡΑΕ που καταγράφει ανά Δημοτική Ενότητα τα επιτρεπόμενα ποσοστά κάλυψης σε ανεμογεννήτριες.

Πηγή: nafsweek.gr





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!