Loading...

Έτσι γίνεται η κομπίνα με τις ελληνοποιήσεις ελιάς τύπου Καλαμών


Μοιραστείτε το άρθρο...

Με πανωγραψίματα στα τιμολόγια κατά την παραλαβή της ελιάς Καλαμών στρώνεται το έδαφος στους… επιτήδειους για την ελληνοποίηση εισαγόμενων ελιών κατώτερης και αμφίβολης ποιότητας από Αίγυπτο, Χιλή, Τουρκία κ.λπ.

Γράφει ο Αλέξανδρος Μπίκας
Δημοσιογράφος

Έτσι όταν ένας παραγωγός πάει να παραδώσει π.χ. 5.000 κιλά (5 τόνους) ελιάς Καλαμών και έχει συμφωνήσει με ένα μεσίτη σε μια τιμή 2 ευρώ το κιλό για παράδειγμα, είναι να πάρει 10.000 ευρώ.

Ο αγοραστής εν αγνοία του παραγωγού γράφει στο τιμολόγιο ότι αγόρασε για παράδειγμα 12.000 κιλά (12 τόνους) ρίχνοντας την τιμή του κιλού στα 83 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό το τελικό ποσό που λαμβάνει ο ανυποψίαστος παραγωγός δεν αλλάζει (γιατί 12.000 κιλά επί 0,83 λεπτά ίσον σχεδόν 10.000 ευρώ, για την ακρίβεια 9.960 ευρώ), αλλά έχει δημιουργηθεί… χώρος για την ελληνοποίηση 7.000 κιλών ελιάς, που εισάγεται νόμιμα κατά τα άλλα από τρίτες χώρες.

Θυμίζουμε ότι παράνομη δεν είναι η εισαγωγή ξένης ελιάς (τύπου Καλαμών και οποιουδήποτε άλλου τύπου), αλλά η ελληνοποίησή της και η πώλησή της στο εξωτερικό σε τιμή πολλαπλάσια, γιατί μιλάμε για ΠΟΠ προϊόν. Επίσης να πούμε ότι εισαγωγή δεν γίνεται ΣΥΝΗΘΩΣ με την εσοδεία φρέσκιας ελιάς σε εξέλιξη αλλά κάποιους μήνες νωρίτερα. Πόσο μάλλον όταν η τιμή παραγωγού, η τρέχουσα, για τις φρέσκιες είναι ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ.

Ας προσέχουν λοιπόν οι παραγωγοί τι γράφουν τα τιμολόγια που παίρνουν από τους αγοραστές ελιάς όταν πουλάνε.







Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!