Loading...

Ας αποφασίσουμε σαν κοινωνία τι είδους ανάπτυξη θέλουμε, της Χρυσάνθης Νούλα


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν στα σοβαρά ως πολίτες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι το ζήτημα του Περιβάλλοντος.

Γράφει η Χρυσάνθη Νούλα
Υπεύθυνη επικοινωνίας του ΜέΡΑ25 για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας

Κάτι τέτοιο δεν συνιστά κάποιου είδους εμμονή ή προσωπική προτίμηση αλλά έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, τόσο με την διατήρηση της φυσιογνωμίας του τόπου μας όσο και με τις μορφές οικονομικής ανάπτυξης που επιθυμούμε να προάγουμε ως κοινωνία.

Αυτή θα πρέπει να είναι η συλλογιστική η οποία θα διέπει τις αποφάσεις μας σε σχέση με την ανάπτυξη του τόπου αυτού. Με δεδομένο αυτό οφείλουμε να διερωτηθούμε σε σχέση με το ζήτημα της αιολικής ενέργειας που έχει ανοίξει εσχάτως στο νομό μας και που έχει προταθεί ως βιώσιμη εναλλακτική ενεργειακή λύση για τον τόπο μας καθώς επίσης και για τα εργοστάσια των βιορευστών.

Είναι όντως έτσι; Αποτελεί η αιολική ενέργεια μια «πράσινη επένδυση» -με την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών που αυτή συνεπάγεται- για την Αιτωλοακαρνανία; Είναι βιώσιμη και συμφέρουσα; Και έχει όντως σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη; Η τοποθέτηση αυτών των ανεμογεννητριών στα βουνά της περιοχής είναι συμβατή με την διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντήσουμε ως κοινωνία.

Για να αρχίσουμε ωστόσο να απαντάμε με σοβαρούς όρους σε αυτά οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ορισμένα δεδομένα, τα οποία είναι και αδιάψευστα.

Τα αιολικά πάρκα παρότι καθαυτά δεν προκαλούν ρύπους στο περιβάλλον, δεν μπορούν και να συσσωρεύσουν ενέργεια, ενώ η τοποθέτηση τους στα βουνά έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη του εκεί φυσικού περιβάλλοντος και την σταδιακή καταστροφή του.

Η χλωρίδα και η πανίδα του οικοσυστήματος επηρεάζεται καθοριστικά από τα έργα που προηγούνται της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών και στην συνέχεια από την λειτουργία τους. Κατεξοχήν περίπτωση τέτοιου φυσικού τοπίου του νομού μας, είναι το βουνό της Βαράσοβας.

Για παράδειγμα η συζήτηση που άνοιξε προσφάτως για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε αυτήν, που είναι ένα βουνό το οποίο έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τεράστια πολιτιστική και θρησκευτική αξία, έχει προκαλέσει την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η οποία βρίσκεται ενάντια στα σχέδια αυτά.

Είναι κάτι τέτοιο τυχαίο ή παράλογο; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνεται ιστορικά. Ήδη από το 18ο αιώνα εμφανίζονται κινήματα αντίδρασης στις μορφές οικονομικής ανάπτυξης όταν αυτές δεν κρίνονται από τις τοπικές κοινωνίες ως ηθικές, όταν δηλαδή διαταράσσεται η «ηθική οικονομία» της κοινωνίας, όταν δεν τηρούνται με άλλα λόγια στο πλαίσιο αυτής ορισμένοι απαράβατοι κανόνες. Για παράδειγμα όπως η τιμή των αγαθών που η ανταλλαγή τους πρέπει να ρυθμίζεται απ’ τα πρότυπα της αμοιβαιότητας κι όχι από τα παιχνίδια της αγοράς.

Κάτι τέτοιο παρατηρούμε και εδώ στον νομό μας. Η τοπική μας κοινωνία αντιδρά και θα συνεχίζει να αντιδρά σε όλες αυτές τις οικονομικές ενέργειες που έρχονται από τα πάνω και για τις οποίες δεν ρωτιόμαστε και κατ’ επέκταση δεν συνδιαμορφώνονται από εμάς.

Eδώ μπαίνει και ένα άλλο ευρύτερο αξιακό ζήτημα το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τα όσα είπαμε μέχρι τώρα. Με δεδομένη την παγκόσμια κλιματική κρίση θα πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία πού τασσόμαστε. Με αυτούς που με την στάση τους συμβάλλουν στο βάθεμα αυτής της κρίσης ή με αυτούς που επιχειρούν με τις ενέργειες τους να την αντιστρέψουν;

Αυτά οφείλουμε να τα σκεφτούμε στα σοβαρά και από κοινού. Οι απαντήσεις δεν είναι σίγουρα εύκολες αλλά οφείλουμε να προβληματιστούμε για το μέλλον του τόπου μας.

Οφείλω πριν κλείσω αυτό το άρθρο, να διασαφηνίσω ότι σαν κόμμα δεν είμαστε με την στείρα αντίδραση και κριτική και δεν αντιτιθέμεθα στην οικονομική άνθιση του τόπου. Ωστόσο αυτή θα πρέπει να γίνεται με τρόπους που να διασφαλίζεται και να ενισχύεται η ταυτότητα του και μέσα από συλλογικές διεργασίες όπου θα ερωτάται η κοινωνία. Λύσεις υπάρχουν. Χρειάζεται συλλογική σκέψη και ξεκαθάρισμα του αξιάκου προσανατολισμού μας. Ας το πράξουμε.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!