Loading...

Βαλτί: Η άγρια ομορφιά του ερημωμένου ψαροχωριού του Αστακού


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ένα από τα κρυμμένα διαμάντια της Αιτωλοακαρνανίας, είναι ο όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός το Βαλτί, (επίσημα Βαλτίον) που βρίσκεται στο δέλτα του Αχελώου απέναντι από τις Εχινάδες.

Το Βαλτί, είναι παραθαλάσσιος οικισμός του Αστακού στη περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με υψόμετρο 15 μέτρα. Βρίσκεται Ν.-ΝΑ. από τον Αστακό σε απόσταση 26 χλμ. και 29 χλμ. Δ.-ΒΔ. από το Αιτωλικό.

Κοντά στο χωριό και μέσα σε σπηλιά απόκρημνης πλαγιάς είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Αστακού, η οποία πανηγυρίζει στις 24 Ιουνίου κάθε χρόνου.

Ως οικισμός αναφέρεται για πρώτη φορά το 1940 όταν προσαρτήθηκε στην τότε κοινότητα Αστακού. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με τον Αστακό αποτελεί κοινότητα που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Αστακού του Δήμου Ξηρομέρου, ενώ η αγροτική έκταση πριν τη ξύλινη γέφυρα ανήκει στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου. Οι πιο κοντινοί οικισμοί είναι τα χωριά Πεντάλοφο και Λεσίνι.

Το Βαλτί παλαιότερα έσφυζε από ζωή λόγω της έδρας της Γεωργικής Εταιρείας Λεσινίου με τον οικισμό να βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωργικών καλλιεργειών. Αργότερα, ευημερούσαν τα ιχθυοεκτροφεία, ενώ σήμερα στο Βαλτί μένουν μόλις 20 άτομα με τον οικισμό συνεχώς να ερημώνει και να θυμίζει ένα εγκαταλελειμμένο χωριό.

Video: Άγγελος Αρναουτέλης

Video: Ανδρέας Κουτσοθανάσης





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες:

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!