Loading...

Σταύρος Καραγκούνης: «Να σταματήσει να “ξεζουμίζεται” η Αιτωλοακαρνανία για την υπόλοιπη χώρα»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Σταύρος Καραγκούνης, παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία».

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Θανάση Μπίκα

Με καταγωγή από τη Κυψέλη Αγρινίου και το Νεοχώρι ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Σταύρος Καραγκούνης, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, αποκαλύπτει τους λόγους που αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος βουλευτής, μίλησε για την επαφή του με κατοίκους και επαγγελματίες του νομού, ενώ έκανε και εκτενής αναφορά στα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αιτωλοακαρνανία, προτείνοντας λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Τέλος ο κ. Σταύρος Καραγκούνης αναφέρθηκε στην φιλία του με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στη θητεία του ως διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Πως πήρατε την απόφαση να πολιτευτείτε στην Αιτωλοακαρνανία; Πόσο εύκολο είναι να «περπατήσει» ένας πολιτικός τον μεγαλύτερο νομό της Ελλάδας;

Η καταγωγή μου είναι από την Κυψέλη Αιτωλοακαρνανίας, εκεί όπου ζουν σήμερα οι γονείς μου. Η μητέρα μου είναι από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, ενώ η γυναίκα μου κατάγεται από την Μηλιά Ναυπακτίας. Θα φαντάζεστε ότι σχέση μου με την Αιτωλοακαρνανία είναι σχέση ζωής και η απόφασή μου να πολιτευτώ σε αυτή είναι συναισθηματική. Δεν κοίταξα ξαφνικά το χάρτη της Ελλάδας και είπα «να, εδώ θα πολιτευτώ». Έχω πολλούς φίλους και συγγενείς σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού τον οποίο έχω περπατήσει, όπως λέτε, αρκετές φορές στο παρελθόν. Στον ελάχιστο χρόνο της προεκλογικής περιόδου επιδιώκω μια διαπροσωπική επαφή με όλους τους κατοίκους προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις, να ακούσω τους προβληματισμούς τους. Είναι μεγάλη ευθύνη για μένα να υπηρετήσω τους Αιτωλοακαρνάνες και να τους εκπροσωπήσω στην ελληνική Βουλή. «Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει μ’ ένα βήμα» είπε κι ένας σημαντικός φιλόσοφος.

Δίνετε έμφαση σε συναντήσεις με νέους και νέες της περιοχής. Ποιο είναι το όραμα σας για τη νεολαία;

Πάντα μου άρεσε να συνομιλώ με νέους και νέες διότι πιστεύω ότι αυτοί αποτελούν ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει αυτός ο τόπος. Είμαι της άποψης ότι οι νέοι πρέπει να είναι πρωταγωνιστές στην κοινωνική πρόοδο και στην οικονομική ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας και ευρύτερα της χώρας μας. Είναι λογικό να απέχουν ή να διαμαρτύρουνται καθώς βαρέθηκαν τα ευχολόγια και τις κούφιες υποσχέσεις. Εμείς δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο «νέο αίμα» διότι είναι οι άνθρωποι που αύριο θα κληθούν να αποφασίσουν και να διοικήσουν. Το όραμά μου είναι οι νέοι να γίνουν συνδιαμορφωτές των πολιτικών που τους αφορούν διότι με τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή του τόπου και στα κέντρα λήψης αποφάσεων οδηγεί στην ισχυροποίηση και συνοχή του κοινωνικού ιστού. Γιατί μόνο αυτοί μπορούν να κτίσουν τη γέφυρα για μια καλύτερη Αιτωλοακαρνανία, για μια καλύτερη Ελλάδα.

Από τη μέχρι τώρα επαφή σας με κατοίκους και επαγγελματίες σε πόλεις και χωριά του νομού, τι εισπράττετε από τον κόσμο και τι σας μεταφέρουν;

Η Αιτωλοακαρνανία, μια αμιγώς αγροτική περιοχή, και γενικά η Δυτική Ελλάδα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις μνημονιακές πολιτικές του παρελθόντος που έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα δυσπιστίας. Με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι εμφανή τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και της επανάκτησης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο κόσμος το αναγνωρίζει αυτό και εκτιμά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σοβαρότερα προβλήματα του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ποιες λύσεις προτείνετε για την αντιμετώπισή τους; 

O νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, παρουσιάζει εξίσου μεγάλη εδαφική ανομοιομορφία. Αυτό οδηγεί μοιραία και σε ανομοιόμορφο χειρισμό της κάθε περιοχής. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ευημερία και η ανάπτυξή του δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το Κεντρικό Κράτος. Χρειάζεται σύμπραξη δυνάμεων, μια χάραξη κοινών πολιτικών που θα συνδέονται μεταξύ τους, τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και κεντρικής εξουσίας, με κεντρικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Στο επόμενο κοινοβούλιο πρέπει να διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη για την Αιτωλοακαρνανία που «ξεζουμίζεται» για λογαριασμό της υπόλοιπης χώρας. Πρέπει να απαιτήσουμε ασφαλή επαρχιακά δίκτυα, δεν φτιάξαμε έναν αυτοκινητόδρομο κι αυτό είναι όλο. Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη θαλάσια προσέγγιση του νομού με σύγχρονες υποδομές, ήδη επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ έγιναν καθοριστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Από κει και πέρα, πρέπει μεθοδικά να προχωρήσουμε στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε σημαντικά έργα υποδομών. Ως, μέχρι πρότινος, Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστου Σπίρτζη, πόσο θεωρείτε ότι συνέδραμε στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής;

Από όποια θέση κι αν έχω βρεθεί μέλημα μου ήταν πάντα να συνεισφέρω με κάθε στο νομό και την πατρίδα μου. Εκτιμώ ότι το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι πολύ μεγάλο και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό. Η προτεραιότητά μας στο Υπουργείο ήταν η παράδοση της Ιονίας οδού που πρόσθεσε την Αιτωλοακαρνανία στον οδικό χάρτη της χώρας. Οι πολίτες πλέον μπορούν να ταξιδεύουν με ευκολία και ασφάλεια, ενώ ο τόπος μας μπορεί να προσελκύει επισκέπτες εντός κι εκτός συνόρων. Δώσαμε έμφαση σε έργα υποδομών και λύσαμε χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τους Αιτωλοακαρνάνες. Αξιοποίησαμε χρηματοδοτικά εργαλεία και ενισχύσαμε με χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι δήμοι να μπορέσουν να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των δημοτών και να διευκολύνουν την οικονομική ανάκαμψη. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε το στίγμα της με έργα, απ’ άκρη σ’ άκρη στο νομό, και πλέον έχουμε αρκετή δουλειά για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας και να κάνουμε την Αιτωλοακαρνανία σταυροδρόμι.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια μεγάλη εκλογική ήττα. Πιστεύετε ότι μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού;

Προσωπικά πιστεύω στην ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών που δημίουργησε μια πλασματική εικόνα. Στις 7 Ιούλη δεν θα είναι μια «χαλαρή» ψήφος και οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη προκειμένουν να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που λυμαίνονται τη χώρα μας για δεκαετίες.

Έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι διαθέτουν και κρίση και μνήμη και δυνατότητες αξιολόγησης. Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ότι η χώρα κατάφερε να βγει από τα μνημόνια, να βγει σε ξέφωτο, χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού. Στις 7 Ιούλη, οι πολίτες θα αρνηθούνε να γυρίσουν ξανά στις μαύρες μέρες της λιτότητας και των μνημονίων. Θα γυρίσουνε σελίδα κλείνοντας οριστικά την πόρτα σε αυτούς που καιροφυλακτούν για να βυθίσουν τη χώρα στην αστάθεια και το χάος. Θα βάλουνε τις βάσεις για μια Ελλάδα με ουσιαστική ανάπτυξη για όλους.

Πως κρίνετε το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά; Είναι ευκαιρία να εδραιωθεί ένας προοδευτικός πόλος απέναντι στον φιλελευθερισμό και την ακροδεξιά;

Η συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου εκφράζει τη μεγάλη πολιτική και κοινωνική ανάγκη της εποχής μας. Ανοίγουμε την πόρτα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εκφράζονται από το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και που θα αποτελέσουν το ανάχωμα στον συντηρισμό της δεξιάς. Ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να στρατευθούν και να συμμετέχουν ενεργά. Για να αποτρέψουμε τη μνημονιακή οικονομική και κοινωνική παλινόρθωση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Για να εξασφαλίσουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση και ένα δημοκρατικό κοινωνικό μέλλον για τη χώρα μας και το λαό μας. 

Γνωρίζουμε ότι με τον Πρωθυπουργό σας συνδέει μια στενή φιλία από τα μαθητικά χρόνια. Πως θα χαρακτηρίζατε τη σχέση αυτή στο πέρασμα του χρόνου; 

Με τον Αλέξη Τσίπρα συνδέομαι με μια βαθειά φιλία από τα μαθητικά χρόνια. Μια αληθινή σχέση ζωής αφού από κοινού έχουμε δώσει πολλούς αγώνες για τα πιστεύω μας. Είμαστε φίλοι από την Α’ Γυμνασίου στο Β’ Πειραματικό Σχολείο, ενώ στη συνέχεια είμασταν μαζί στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων όταν εκείνος εκλέχθηκε πρόδρος του μαθητικού συμβουλίου, ενώ εγώ αντιπρόεδρος. Αργότερα ακολούθησε η πολιτική καριέρα όπου τον ακολούθησα πιστά και μέχρι σήμερα έχουμε δώσει καθοριστικές μάχες για το μέλλον της πατρίδας. Θα σας αποκαλύψω ότι πέρα από τη φιλική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα συνδέομαι και με οικογενειακή σχέση, καθώς η αδερφή του Πρωθυπουργού Ζανέτ Τσίπρα ήταν παντρεμένη με τον αείμνηστο Γρηγόρη Καραγκούνη και συγγενή μου από την Κυψέλη Αιτωλοακαρνανίας.

Ποιο είναι το προεκλογικό σας μήνυμα στον δρόμο προς τις κάλπες;

Νιώθω βαρύ το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες, τους οποίους καλούμαι να υπηρετήσω προκειμένου να τοποθετήσουμε τον τόπο μας σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας, να δρέψουμε τους καρπούς των θυσιών του ελληνικού λαού, να διεκδικήσουμε μια καλύτερη Ελλάδα, να αξιοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές δυνατότητες του νομού μας με γνώμονα πάντα την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Μέσα από έναν αδιάκοπο, σκληρό και έντιμο αγώνα θα ταξιδέψω σε όλα τα χωριά του νομού Αιτωλοακαρνανίας, θα επικοινωνήσω με τους πολίτες με κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να μεταδώσω την τετραετή συμβολή της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που υλοποίησε έργα ουσίας που έδωσαν λύσεις σε χρόνια προβλήματα της περιοχής μας. Στις 7 Ιούλη βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!