Loading...

Τόνια Αράχωβα: «Όλοι μαζί να συνθέσουμε λύσεις για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατία, Τόνια Αράχωβα, παραχώρησε μια συνέντευξη στο iAitoloakarnania.gr λίγες ημέρες πριν τις κάλπες της 7ης Ιουλίου 2019.

Η γλυκύτητα, το χαμόγελο, η θετική διάθεση και η ευρωπαϊκή αύρα της Τόνιας Αράχωβα προσδίδει μια ιδιαίτερη λάμψη στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. 

Πριν από περίπου ένα μήνα, κληθηκε μάλιστα να δώσει ακόμη έναν αγώνα για τις ευρωεκλογές, καθώς επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Η Τόνια Αράχωβα κατάγεται από το Αγγελόκαστρο και με τις ακαδημαϊκές σπουδές, την πείρα από διάφορες θέσεις ευθύνης και τις παραστάσεις από την Ευρώπη, διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να γίνει η Αιτωλοακαρνανία ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός περιφερειακός πυλώνας ουσιαστικής ανάπτυξης και προκοπής.

Η Τόνια Αράχωβα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και έχει καταγωγή από το Αγγελόκαστρο. Έχει διατελέσει από τον Ιούνιο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2014 Λειτουργική Γενική Διευθύντρια στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος όπου και συνεχίζει και εργάζεται από το 1995. Έχει πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας από το ΕΚΠΑ, PPM (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική) από τα Τμήματα Οικονομικών Σπουδών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μs (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ με κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία) από το ΕΚΠΑ.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα στα 80 χρόνια λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης που εκλέχθηκε τον Μάρτιο του 2017 μέλος του Governing Board της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών (IFLA). Διατελεί officer στο Management & Marketing Section και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για το Βραβείο IFLA International Libraries Marketing Award.

Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Μιλά γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά. Είναι Διευθύντρια Σύνταξης του λογοτεχνικού περιοδικού (δε)κατα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την στρατηγική διοίκηση, το marketing, την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την πολιτιστική διπλωματία.

Από υποψήφια Ευρωβουλευτής, πλέον υποψήφια Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Πως είναι να κατεβαίνεις σε δυο εκλογικές διαδικασίες σε διάστημα ενός περίπου μήνα;

Αν αναλογιστείτε ότι ήταν η πρώτη που ασχολήθηκα ως υποψήφια με τα κοινά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η εμπειρία δεν περιγράφεται. Από την τεράστια τιμή να σε επιλέγει ως υποψήφια – δύο φορές – ένας πολιτικός με τις αντιλήψεις και το ηθικό ανάστημα του κυρίου Μητσοτάκη, μέχρι την ακόμα μεγαλύτερη τιμή να σου ανοίγουν τα σπίτια τους άνθρωποι από την Ρόδο μέχρι την Αμφιλοχία και τη Κνωσσό μέχρι τα Γιαννιτσά, το ταξίδι των τελευταίων 2 μηνών είναι απίστευτα διδακτικό και συναρπαστικό. Την ίδια στιγμή όμως, είναι ένα ταξίδι που με γεμίζει θλίψη αλλά και ορμή για σκληρή δουλειά, βλέποντας πόσο χρόνο και ευκαιρίες χάσαμε με το αδιανόητο έλλειμα ηγεσίας, ικανότητας, εντιμότητας και σοβαρότητας στο οποίο εγκλωβιστήκαμε τα τελευταία χρόνια.   

Πως αξιολογείται την εμπειρία σας από τη συμμετοχή σας στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας;

Έχοντας μία σημαντική επαγγελματική εμπειρία από το ευρωκοινοβούλιο και τον μικρόκοσμο του Στρασβούργου, οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν μία μοναδική ευκαιρία να συζητήσω με συμπολίτες μας από όλη την Ελλάδα αναφορικά με την έννοια της Ευρώπης και να αντιληφθώ το εύρος των προκλήσεων που υπάρχουν για την ΕΕ ώστε να ξαναφέρει τους πολίτες κοντά της. Επίσης μπόρεσα να αποτιμήσω την ζημιά του λαϊκισμού – τολμώ να πω διαχρονικά – αφού οπισθοδρομικές κομματικές πρακτικές οδηγούσαν πάντα στην εύκολη δαιμονοποίηση της ΕΕ για την όποια εγχώρια πολιτική ατολμία ή τις δικές μας αστοχίες.  

Μετά την περιοδεία σας σε ολόκληρη την χώρα, η Αιτωλοακαρνανία φαντάζει εύκολη υπόθεση;

Το αντίθετο. Η πρόκληση εδώ είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού οι προοπτικές του τόπου μας είναι εξαιρετικά σημαντικές, όπως και ανυπομονησία των Αιτωλοακαρνανών για να αφήσουν πίσω τους τα τελευταία 10 χρόνια κρίσης, απογοήτευσης και ανασφάλειας για το αύριο. Επίσης δεν παραβλέπω ότι ως νέα πολιτικός καλούμαι να αντιμετωπίσω μακροχρόνια φιλίες και σχέσεις και να διεκδικήσω πριν από την ψήφο την δυνατότητα να ακουστώ. Ομολογώ όμως ότι όπου έχω πάει με έχουν υποδεχτεί με ζεστές – αληθινές χειραψίες και διάθεση για συζήτηση. 

Αν και έχετε ρίζες από το Αγγελόκαστρο, πως είναι για κάποιον υποψήφιο που ζει εκτός νομού να πείσει τους Αιτωλοακαρνάνες ότι θα επιλύσει τα προβλήματά του;

Πέρα από υπέροχες παιδικές ή νεανικές αναμνήσεις και αρκετούς καλούς φίλους δεν είχα ποτέ επαγγελματική παρουσία στο νομό. Επειδή όμως ακούω συχνά τη συγκεκριμένη ερώτηση ακολουθούμενη από το «και τι θέλεις εσύ εδώ», θέλω να θυμίσω το προφανές. Η εποχή που εκλέγαμε στο κοινοβούλιο τοπικούς μεσολαβητές με την εξουσία έχει παρέλθει. Η εποχή μας απαιτεί να βάλουμε στο τραπέζι όλοι μας τις ικανότητες, τα ταλέντα, την επιρροή μας, τις εμπειρίες μας ώστε όλοι μαζί να συνθέσουμε λύσεις και προοπτικές για όλους μας. Πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλλω ώστε να γίνει η Αιτωλοακαρνανία ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός περιφερειακός πυλώνας ουσιαστικής ανάπτυξης και προκοπής.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει εκλεγεί ποτέ γυναίκα βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι ακόμη ένα κίνητρο για την επιτυχία σας;

Μολονότι πιστεύω ότι ένας άνθρωπος πρέπει να κρίνεται ή να επιλέγεται με άξονα την αξιοσύνη, την εντιμότητα, τις ικανότητες, την εργατικότητα και τα αποτελέσματά του, δεν σας κρύβω ότι η συγκεκριμένη λεπτομέρεια παίζει ένα μικρό ρόλο. Πιστεύω όμως πως το πιο σημαντικό σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα είναι να αντιληφθούμε ότι όλοι μας, ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας ή δραστηριοποίησης μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε για να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σοβαρότερα προβλήματα του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ποιες λύσεις προτείνετε για την αντιμετώπισή τους;

Αρχικά πιστεύω ότι κάθε πρόβλημα είναι σημαντικό εφόσον επιδρά στην καθημερινότητα κάποιων συμπολιτών μας ή περιορίζει την ευημερία και την προκοπή του τόπου μας. Για να απαντήσω όμως στην ερώτησή σας, πιστεύω ότι λείπει ένα συνεκτικό, σύγχρονο και ρεαλιστικό αναπτυξιακό πλάνο που να ταιριάζει τα σημαντικά ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά του τόπου μας με τα «θέλω» των Αιτωλοακαρνανών με αλλά και τα «μπορώ» της χώρας, της ΕΕ, της οικονομίας ή των επενδυτών. Δυστυχώς το εύκολο για πολλά πολλά χρόνια ήταν να υποσχόμαστε λύσεις ή φαραονικά έργα. Σήμερα οφείλουμε στα παιδιά μας να είμαστε σοβαρότεροι, να δουλέψουμε με πρόγραμμα και συνέπεια σεβόμενοι τον τόπο μας αλλά κυρίως αυτούς που έρχονται μετά από εμάς και οι οποίοι πρέπει να έχουν προοπτικές για δημιουργία και προκοπή για να μείνουν στην Αιτωλοακαρνανία. 

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους Αιτωλοακαρνάνες;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να αποτελείται από πρόσωπα με ικανότητες και όχι μόνο με αναγνωρισημότητα. Απέδειξε ότι βλέπει τους πολίτες με απόλυτα διαφορετικό τρόπο από ότι ο κ. Τσίπρας αλλά και ευρύτερα οι πολιτικοί του χθες. Απέδειξε την εμπιστοσύνη που έχει στον Έλληνα ψηφοφόρο να επιλέξει αυτόν που μπορεί να διεκδικήσει και να θωρακίσει, να ακούσει ουσιαστικές προτάσεις και προβληματισμούς και να αναλογιστεί με σοβαρότητα και θάρρος το ουσιαστικό συμφέρον του. Η επιλογή και η ευθύνη παραμένει στον πολίτη.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!