Loading...

Η διαδρομή του τμήματος Βόνιτσα-Άκτιο της Αμβρακίας Οδού


Μοιραστείτε το άρθρο...

Έπειτα από 9 χρόνια χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, δόθηκαν στην κυκλοφορία στις 24/04/19 τα πρώτα 15χλμ., Βόνιτσα-Άκτιο, του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού.

Το νέο τμήμα του αυτοκινητόδρομου ξεκινά περίπου 1,5χλμ μετά την Υποθαλάσσια Αρτηρία Ακτίου-Πρέβεζας και καταλήγει στην Βόνιτσα, στο ύψος του κόμβου με την Πάλαιρο, ολοκληρώνοντας και τη μισή παράκαμψη της πόλης. Πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, πλήρως ανισοπεδοποιημένο που θα βελτιώσει σημαντικά την οδήγηση από την Ιόνια Οδό προς Βόνιτσα, Λευκάδα και Πρέβεζα.

Με αυτά τα 15 χιλιόμετρα διευκολύνεται η πρόσβαση προς Λευκάδα-Άκτιο και Πρέβεζα και ήδη οι οδηγοί θα παρατηρήσουν μία μείωση στην χρονοαπόσταση κατά περίπου 10 λεπτά.

Κάντε μια βόλτα μέσα από το βίντεο της n.p photography

Η ιστορία της κατασκευής

Η ιστορία της κατασκευής των συνολικά 48,5 χλμ. που θα συνδέσουν το Ακτιο με τη λίμνη Αμβρακία ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου 2010 σπασμένη σε τέσσερα τμήματα.

• Το τμήμα Ακτιο – Δρυμός, με προϋπολογισμό μελέτης 142,8 εκατ. ευρώ και προθεσμία περαίωσης τον Ιούνιο του 2015, με ανάδοχο την ΑΕΓΕΚ, η οποία έδωσε έκπτωση 50% με τίμημα 71 εκατ. ευρώ.

• Το τμήμα Δρυμός, με προϋπολογισμό μελέτης 39,2 εκατ. ευρώ και προθεσμία περαίωσης τον Δεκέμβριο 2015, με ανάδοχο την ΙΟΝΙΟ ΑΕ (θυγατρική της ΑΕΓΕΚ), η οποία προσέφερε έκπτωση 50% με τίμημα 19 εκατ. ευρώ, που δεν κατάφερε να προχωρήσει το έργο και αναγκάστηκε να συνάψει κοινοπραξία με την ΤΟΜΗ, προκειμένου οι εργασίες να συνεχιστούν.

• Το τμήμα Δρυμός – Λουτράκι, με προϋπολογισμό μελέτης 46,8 εκατ. ευρώ και προθεσμία περαίωσης τον Ιούνιο του 2015. Η ΙΟΝΙΟΣ είχε δώσει έκπτωση 50% με 22 εκατ. τίμημα, όμως δεν μπόρεσε να συνεχίσει το έργο και συνέστησε κοινοπραξία με την ΑΚΤΩΡ.

• Η Παράκαμψη Αμφιλοχίας, με προϋπολογισμό μελέτης 62,2 εκατ. ευρώ και προθεσμία περαίωσης τον Δεκέμβριο του 2015, με ανάδοχο την κοινοπραξία Consorzio Stabile Italimprese Societa e Responsabilita Limitata. Οι Ιταλοί προσέφεραν έκπτωση 51% με τίμημα 30 εκατ. ευρώ.

Όμως τα έργα βάλτωσαν για διαφόρους λόγους, από την κακή οικονομική κατάσταση των αναδόχων έως την καθυστέρηση των μελετών, των απαλλοτριώσεων, τα γεωλογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα έπειτα από 5 χρόνια εργασιών, να φτάνουν μόλις στο 50% του φυσικού του αντικειμένου. Ετσι, επελέγη η λύση της εργολαβίας-σκούπα, με επιχείρημα και την ελλιπή περιβαλλοντική αδειοδότηση για τα σημεία όπου υπήρχε αλλαγή στον σχεδιασμό.

Το έργο

Με την ολοκλήρωση των 48 χλμ., η απόσταση Αντίρριο – Ακτιο και Αντίρριο – Λευκάδα θα μειωθεί σε περίπου 75-80 λεπτά και συνολικά η απόσταση από την Αθήνα θα μειωθεί αισθητά σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά από 4 ώρες που είναι σήμερα.

Ο αυτοκινητόδρομος της Αμβρακίας Οδού, μήκους 48,5 χλμ., θα είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος κάθετος άξονας της Ιονίας Οδού και έπονται εκείνος προς Αγρίνιο, Αστακό, Τζουμέρκα και Πρέβεζα που θα ολοκληρώσουν το αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.

Η Αμβρακία Οδός θα ξεκινάει συνδεόμενη με την Ιόνια Οδό από το νότιο άκρο της λίμνης Αμβρακίας και θα καταλήγει λίγο πριν από την υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου – Πρέβεζας. Προτεραιότητα πρόκειται να δοθεί στο ανατολικό άκρο, την Παράκαμψη Αμφιλοχίας, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ ως έργο phasing (έργο-γέφυρα που χρηματοδοτείται από δύο συνεχόμενα ΕΣΠΑ).





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!