Loading...

Η «καρδιά» του Μεσολογγίου «χτύπησε» στο κέντρο της Αθήνας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική προσέλευση, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες διήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής, για την 193η Επέτειο της Εξόδου, το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 13 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών έγινε η κεντρική επετειακή εκδήλωση όπου πριν από την έναρξή της τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο του Τσολιά, στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου, στη μνήμη των πεσόντων της Εξόδου.
Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς:

α) Από τον κ. Γεώργιο Αντύπα, πρόεδρο του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής, Αντιστράτηγο ε. α.

β) Από τον κ. Νικόλαο Νούλα, πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών και Γενικό Διευθυντή της Λεοντείου Σχολής Αθηνών.

γ) Από τον κ. Σπύρο Καρβέλη Αντιδήμαρχο, ως εκπρόσωπο του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

δ) Ομιλία από τον συμπολίτη μας κ. Φώτη Σπυρόπουλο, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτορα της Νομικής του Πανεπ/μίου Αθηνών και Αντιπρόεδρο του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, με θέμα: «Η Αδελφότητα των Φιλοδικαίων στο πολιορκημένο Μεσολόγγι».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε, με την πολύ πετυχημένη μουσική παράσταση με τίτλο «ΕΞΟΔΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ», από το Μουσικό Όμιλο «ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Δημητρίου Μανωλάτου, με τη συμμετοχή πενταμελούς χορωδίας Ιεροψαλτών.

Αξίζει να τονιστεί ότι, η αξιόλογη αυτή παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, κάνοντας αρχή από την εκδήλωσή μας, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Μεσολόγγι σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Μετά την παράσταση, απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες για την συμμετοχή τους, στον κεντρικό ομιλητή κ. Φώτη Σπυρόπουλο από τον Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Καρβέλη και στον Αρχιμουσικό κ. Δημήτριο Μανωλάτο, για λογαριασμό του Μουσικού Ομίλου «Ιωσήφ Ρωγών», από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής, κ. Γεώργιο Αντύπα. Η εκδήλωση τελείωσε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και κατόπιν παρατέθηκε δεξίωση, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 14 Απριλίου στον Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης (οδός Αιόλου) εψάλη Επιμνημόσυνη Δέηση, στη μνήμη των πεσόντων στις Πολιορκίες και την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Δανάη Αναγνωστοπούλου μέλος του Δ.Σ. του Π.Κ.Ρ. και Φιλόλογο – Καθηγήτρια της Λεοντείου Σχολής, στην οποία απονεμήθηκε και αναμνηστική πλακέτα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γεώργιο Αντύπα.

Στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή, η οποία με επικεφαλής τη Φιλαρμονική «Ιωσήφ Ρωγών» της Ι. Π. Μεσολογγίου και με τη συνοδεία του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη-Συμιός», του Λαογραφικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης» του Ευηνοχωρίου, καθώς και μελών του Συλλόγου με παραδοσιακές φορεσιές και άρματα, κατευθύνθηκε στο «Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη» όπου κατατέθηκαν στεφάνια, από τους εξής Συλλόγους και φορείς:
Για την Περιφέρεια Αττικής, η κ. Αγγελική Λεβέντη, Αντιπεριφερειάρχης Δημοσίων Σχέσεων.
Εκ μέρους του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Καρβέλης.
Για το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Νούλας.
Για τον Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής, ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Αντύπας.

Επίσης κατέθεσαν στεφάνια και οι παρακάτω Σύλλογοι:
«ΠΑΝ.ΣΥ», «Ο.ΣΥ.Ε.Μ», «Σύλλογος Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνος Στερεάς Ελλάδος», «Σύνδεσμος Αιτωλικιωτών Αττικής Ο ΛΙΑΚΑΤΑΣ», «Η Διεθνής Αδελφότητα των Απογόνων Αγωνιστών», «Ο Σύλλογος Ντοβαίων 1821», «Η Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου Η ΕΞΟΔΟΣ», «Η Αερολέσχη ΦΟΙΝΙΞ», «Ο Μουσικός Όμιλος ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ» και «Ο Σύλλογος Πανηγυριστών Ο ΑΗ-ΣΥΜΙΟΣ».

Στις διήμερες εκδηλώσεις παρέστησαν και τίμησαν με τη παρουσία τους τις εκδηλώσεις του συλλόγου:
Εκ μέρους της περιφέρειας Αττικής, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αγγελική Λεβέντη.
Εκ μέρους του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Καρβέλης.
Η κ. Ξένια Δημητρίου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Οι πρώην βουλευτές, κύριοι Αριστοτέλης Μιμμής και Χρήστος Φωτόπουλος.

Οι υποψήφιοι βουλευτές Αιτωλ/νίας, κύριοι Σπήλιος Λιβανός και Βασίλειος Φεύγας. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ι. Π. Μεσολογγίου κ. Κων/νος Λύρος. Ο κ. Πάνος Σόμπολος, Πρόεδρος της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων. Ο κ. Πάνος Κοντός, καθηγητής Πανεπ/μίου Πρόεδρος της ΑΙ.ΠΟ.Ε, ο κ. Επμεινώνδας Λύρος εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας, η κ. Χριστίνα (χήρα) Σπύρου Μουστακλή, καθώς και αρκετοί πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλόγων.

Η εκδήλωση δε της Κυριακής καλύφθηκε και τηλεοπτικά, από το κανάλι “ΑΧΕΛΩΟΣ ΤV”. Μετά δε το πέρας της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής παρέθεσε γεύμα στο Σύλλογο Πανηγυριστών «Ο Άη-Συμιός», καθώς και στα μέλη του Μουσικού Ομίλου «Ιωσήφ Ρωγών» στο Κέντρο «ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ» στο Μοναστηράκι, στο οποίο παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Ι. Π. Μεσολογγίου κ. Σπύρος Καρβέλης, ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Κων/νος Λύρος και μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου μας.

«Ευχαριστούμε, τον συμπολίτη μας και ομιλητή της εκδήλωσης κ. Φώτη Σπυρόπουλο για τη συμμετοχή του και όλους όσους τίμησαν με τη παρουσία τους την εκδήλωσή μας. Αξίζουν δε πολλά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Μουσικού Ομίλου «Ιωσήφ Ρωγών» κ. Νεκτάριο Ζησιμόπουλο, στον Αρχιμουσικό κ. Δημήτριο Μανωλάτο, στην κ. Αποστολία Πάστρα για την σκηνοθεσία, καθώς και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης. Τους ευχαριστούμε δε, γιατί επέλεξαν την εκδήλωσή μας για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά το σπουδαίο αυτό Μουσικό έργο και τους ευχόμαστε, να έχουν πολλές ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον» τόνισε σε δήλωσή του εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου, ο πρόεδρος, Γιώργος Αντύπας.

Πηγή: messolonghinews.blogspot.com

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!