Loading...

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «ἐλαία» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Με την αθρόα συμμετοχή του κοινού εγκαινιάστηκε η έκθεση «ἐλαία» στην Δημοτική Πινακοθήκη από τον Δήμαρχο Αγρινίου, κ. Γιώργο Παπαναστασίου.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 5ης «ἐλαία: Εκπαιδεύοντας ελαιοκομικά – ο δρόμος της ελιάς» που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου.

Ο κ. Παπαναστασίου κατά τον χαιρετισμό του στάθηκε στο γεγονός ότι η ελιά, ο ευλογημένος καρπός της γης μας, έχει επηρεάσει τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας δημιουργώντας έναν εντελώς ξεχωριστό πολιτισμό: «Το δένδρο που λάτρεψαν οι πρόγονοί μας και αποθέωσαν ως σύμβολο επιβράβευσης των άριστων έχει μετουσιωθεί σε παγκόσμιο σύμβολο της σοφίας. Αυτό το ιερό δένδρο ενέπνευσε σπουδαίους δημιουργούς επιβεβαιώνοντας την αξία του στο ελληνικό τοπίο και την προσφορά του στη ζωή και την ιστορία του τόπου. Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, φέτος συμμετέχει στις εκδηλώσεις “ἐλαία” με την παρουσίαση των έργων 13 δημιουργών οι οποίοι μας προσκαλούν να περπατήσουμε σε έναν εικαστικό ελαιώνα και να αναγνωρίσουμε την σπάνια κληρονομιά της οποίας είμαστε υπερήφανοι θεματοφύλακες. Ταυτόχρονα, με ιδιαίτερη χαρά, υποδεχόμαστε το εικαστικό και εποπτικό έργο του Εμμανουήλ Βάθη το οποίο προέρχεται από το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Φέτος, εκπληρώνουμε έναν θεμελιώδη στόχο του ΕΛΑΙΑ, τη διασύνδεση της ελιάς με τον πολιτισμό μας».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, Χρήστος Γαρουφαλής επεσήμανε ότι η έκθεση αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία -μέσα από τα έργα του Εμμαν. Βάθη που αφορούν την ελιά- να γνωρίσουμε τον επιστήμονα, τον εικαστικό και το μέγεθος της γενναιοδωρίας του: «Οφείλω ευχαριστίες προς το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών για την εμπιστοσύνη τους, στις συλλογές των οποίων ανήκει το έργο του Εμμ. Βάθη, αλλά και την εξαιρετική συνεργασία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Όταν ζωγράφιζα τα έργα για την ελιά, αλλά και τώρα προετοιμάζοντας αυτή την έκθεση σκεφτόμουνα πως η ελιά είναι σημαντική διότι αντιπροσωπεύει ό,τι μας ριζώνει, μας ταυτίζει και μας τοποθετεί μέσα στον κόσμο, είτε αυτό είναι η οικογένεια, η κοινότητα, η φυλή, το έθνος, η θρησκεία, είτε πάνω απ’ όλα ο χώρος που λέγεται σπίτι. Επίσης, να ευχαριστήσω από καρδιάς τους ιδιώτες που εμπιστεύτηκαν τα έργα τους καθώς και τους δημιουργούς που με χαρά υποδεχόμαστε στα αποψινά εγκαίνια: Κικί Περιβολάρη, Δημήτρη Ταλιάνη, Άγγελο Παναγιωτίδη, Νίκο Στρατάκη και τον δικόν μας Δημ. Παπατρέχα, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά για τη παρουσία σας».

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σημαντικών δημιουργών εμπνευσμένα από το ιερό δένδρο και προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές: Χρ. Μποκόρου, Φ. Μαστιχιάδη, Κ. Παπανικολάου, Άγγ. Παναγιωτίδη, Κ. Περιβολάρη, Ν. Στρατάκη, Π. Φειδάκη, Χρ. Γαρουφαλή, Ν. Φλέσσα, Δ. Παπατρέχα, Ηλ. Παπανικολάου και Δ. Ταλιάνη.

Διάρκεια: έως 17 Μαΐου 2019
Ώρες επισκέψεων: Τρίτη – Σάββατο 10:00-13:30 και 18:00-21:00. Κυριακή: 11:00-14:00, Δευτέρα & αργίες κλειστά
Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.
Πληροφορίες:
Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου (Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο), τηλ. 2641 360316, e-mail: [email protected], www.dipinag.gr.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!