Loading...

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Η. Μπουργιώτη «Το βλέμμα της αιωνιότητας» στο Μεσολόγγι


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η γκαλερί «Τύρβη», στο Μεσολόγγι (Βενιζέλου 20) τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Θόδωρου Αγγελόπουλου, καλεί την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, ημέρα συμπλήρωσης επτά ετών από την απώλειά του και ώρα 8.00 μ.μ. στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Ηλία Μπουργιώτη «Το βλέμμα της αιωνιότητας».

Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες που ο καταξιωμένος φωτογράφος συνέλαβε με το φακό του, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των τριών τελευταίων ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μεταξύ των οποίων και της τελευταίας ημιτελούς ταινίας «Η άλλη θάλασσα». Ανθολογώντας στιγμές από τις δοκιμές, τα διαλείμματα και τις στιγμές περισυλλογής στη διάρκεια των γυρισμάτων, με ισότιμους συμπρωταγωνιστές στις φωτογραφίες τόσο τους ανώνυμους κομπάρσους όσο και γνωστούς ηθοποιούς, ο Ηλίας Μπουργιώτης προσπαθεί να αιχμαλωτίσει τη διαχρονικότητα της σκέψης και του έργου του μεγάλου σκηνοθέτη.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Μπουργιώτης: «Ξεκινώντας τη φωτογραφική μου αναζήτηση στην ελληνική ύπαιθρο στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ένας από τους δημιουργούς που με επηρέασαν με το έργο τους ήταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Με εντυπωσίαζε ο τρόπος που κινηματογραφούσε, τα πλάνα του, η φωτογραφία του, η μουσική των ταινιών του κ.ά. Κάπως έτσι γεννήθηκε το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο Αθέατη Ελλάδα. Από τότε είχα την επιθυμία να βρεθώ κοντά του σε μια κινηματογραφική δημιουργία του και να φωτογραφίσω το backstage. Αυτό είχε το μεγαλύτερο φωτογραφικό ενδιαφέρον για μένα, ήταν κάτι που μπορούσε να έχει τη δική μου φωτογραφική ματιά, ενώ όλοι και όλα κινούνταν στον ρυθμό της προετοιμασίας για κάποιο κινηματογραφικό πλάνο, ενώ όλα συνέβαιναν πίσω από την κινηματογραφική κάμερα. Πάντα θα θυμάμαι τα όσα έζησα στις τρεις αυτές ταινίες. Από την πρώτη συνάντηση στη λίμνη Κερκίνη, όταν με ρώτησε γιατί θέλω να φωτογραφίσω. Του έδωσα τότε και ξεφύλλισε το βιβλίο μου Αθέατη Ελλάδα, με κοίταξε, χαμογέλασε και συνέχισε… Έως το τελευταίο πορτρέτο που του έκανα εκείνο το εφιαλτικό βράδυ στο Κερατσίνι, στην ανολοκλήρωτη ταινία του «Η άλλη Θάλασσα»».

Ο Ηλίας Μπουργιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Συνεργάζεται ως freelance φωτογράφος με περιοδικά και εφημερίδες. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Galleries, Φεστιβάλ Φωτογραφίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Φιλανδία, Ελβετία, Δανία, Σλοβακία, Κροατία, κ.ά.). Φωτογραφίες του υπάρχουν στις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο Μουσείο Μπενάκη και σε ιδιωτικές συλλογές.

Ατομική Βιβλιογραφία:
Το Βλέμμα της Αιωνιότητας, εκδόσεις Τόπος , Αθήνα, 2015
Athens Classic Marathon, εκδόσεις Τόπος , Αθήνα, 2010
Spectators, εκδόσεις Greekworks.com, Nέα Υόρκη, ΗΠΑ 2006
Περίπατος στην Αθήνα, εκδόσεις Βέργας, Αθήνα 2004
Street Food, εκδόσεις Μοτίβο, Αθήνα 2004
Street Music, εκδόσεις Μοτίβο, Αθήνα 2004
Ευρωπαϊκός Νότος, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2002
Νεώριον-Ναυπηγεία Σύρου, εκδόσεις Κ.Ε.Κ. Νεωρίου Σύρου, Αθήνα 1997
Αθέατη Ελλάδα, εκδόσεις Βιβλιοσυνεργατή, Αθήνα 1996

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη στη διεύθυνση: www.iliasbourgiotis.com
Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 24 Ιανουαρίου – Σάββατο 2 Μαρτίου
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη έως Παρασκευή 11.00-13.30 και 18.00-20.30, Σάββατο 11.00-13.30





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!