Loading...

«Ανεγκέφαλοι» σκότωσαν άγρια άλογα στον Πεταλά


Μοιραστείτε το άρθρο...

Τα άγρια άλογα του Πεταλά αποτελούν προστατευόμενο είδος, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ασυνείδητους εκτελεστές τους.

Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση ότι άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τρία άγρια άλογα του Πεταλά τα οποία βρέθηκαν την Δευτέρα (14/01) κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Στράτου.

Συγκεκριμένα, ένας διερχόμενος οδηγός είδε αρχικά δύο άλογα νεκρά και μισοφαγωμένα από άλλα ζώα, ενώ στα 500 μέτρα πιο κάτω εντόπισε και ένα τρίτο άλογο, επίσης νεκρό. Μάλιστα, το ένα από τα νεκρά άλογα έφερε εμφανή τραύματα από κυνηγετικό όπλο στη ράχη του.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η αστυνομία, ενώ κλήθηκε και κτηνίατρος για να τα εξετάσει και να διαπιστωθεί η ακριβή αιτία θανάτου τους. Η αστυνομία σχημάτισε δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών για ζωοκτονία και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι στην Στράτο Αιτωλοακαρνανίας, θανάτωσαν τρία αδέσποτα άλογα, τα οποία πυροβόλησαν με κυνηγετικό όπλο.
Σύλληψη ημεδαπού για πλημμελή φύλαξη οπλισμού.

Photo Credits: Εθελοντική Ομάδα Αμφιλοχίας

Ποια είναι τα άλογα του Πεταλά

Μέλη μιας σπάνιας ράτσας που ζει ελεύθερα είναι τα άγρια άλογα του Πεταλά, μια έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων ανάμεσα στην Στράτο και την Αμφιλοχία, στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία κάποτε ήταν δασωμένη και γεμάτη άγρια ζωή.

Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι τα άλογα αγγίζουν τα 1.000 και ζουν κατά κοπάδια με 20-25 άλογα στο κοπάδι. Θεωρούνται η μεγαλύτερη αγέλη αλόγων της Ευρώπης και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι αγέλες σχηματίστηκαν όταν τα άλογα αφέθηκαν ελεύθερα στο βουνό τη δεκαετία του ’60 γιατί οι γεωργοί άρχισαν να χρησιμοποιούν μηχανήματα για τα χωράφια τους. Μόνα χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, άρχισαν να ζουν από ένστικτο σε ομάδες και αγέλες. Ωστόσο φαίνεται ότι τα άλογα ζούσαν εκεί από την αρχαιότητα και ότι τα νέα ζώα των τελευταίων δεκαετιών ενώθηκαν με αγέλες που ήδη ζούσαν στα βουνά.

Τα άλογα δεν κινδυνεύουν μόνο από τα στοιχεία της φύσης και από άλλα άγρια ζώα, αλλά και από τους ανθρώπους. Τα κυνηγούν καταρχάς οι γεωργοί γιατί πολλές φορές προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες. Το zoosos.gr γράφει ενδεικτικά πώς στα χωράφια στην Στράτο έχουν στηθεί παγίδες ανάμεσα στις ελιές.

Πριν από δύο χρόνια, τέσσερα άλογα σκοτώθηκαν και άλλο ένα τραυματίστηκε όταν συγκρούστηκαν με νταλίκα που κινούνταν πάνω στην Ιονία Οδό, η οποία είναι σε μικρή απόσταση από τις περιοχές όπου ζουν.

Σε τοπικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν ακόμη καταγγελίες για συμμορίες που παγιδεύουν τα άγρια ζώα κοντά σε πηγές και στη συνέχεια τα πωλούν στο εξωτερικό όπου θανατώνονται για το κρέας τους.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!