Ο Δήμαρχος Αγρινίου παραχώρησε μια εφ’ όλη της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία» free press.
Συνέντευξη στον Θανάση Μπίκα
Ανέλαβε με τις μεγαλύτερες προσδοκίες τον μεγαλύτερο Δήμο του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Μετά από τέσσερα χρόνια στον δημαρχιακό θώκο μιας απαιτητικής πόλης, έφτασε η στιγμή να ζητήσει από τους δημότες για ακόμη μια φορά την εμπιστοσύνη τους.
Διανύουμε δειλά δειλά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2019 και ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, κάνει μια αποτίμηση στις ημέρες και τα έργα του. Δεν διστάζει δε, να δηλώσει ότι θέλει να επανεκλεγεί και στην επόμενη θητεία να μεταμορφώσει την πόλη του Αγρινίου.
Με ένα σύγχρονο και αισιόδοξο προφίλ, ο Γιώργος Παπαναστασίου δίνει έμφαση στις δράσεις του δήμου, πολιτιστικές και κοινωνικές, ενώ εξηγεί πως με τις ενέργειές του κατάφερε να νοικοκυρέψει τον Δήμο.
Κατάφερε να αναβαθμίσει το κέντρο του Δήμου, να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες. Απέσπασε το βραβείο Χρηστής Διακυβέρνησης και είναι επιθυμία του να μετατρέψει το Αγρίνιο σε μια «Έξυπνη Πόλη» σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Από την άλλη, σε έναν τόσο μεγάλο Δήμο υπάρχουν προβλήματα στου ορεινούς όγκους, στο επαρχιακό δίκτυο και στη πρόσβαση των δημοτών στο κέντρο του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, δίνει όλες τις απαντήσεις, μιλά για το Πάρκο, το κυκλοφοριακό, το νοσοκομείο, το οδικό δίκτυο, αλλά και αφήνει αιχμές σε όσους βάζουν εμπόδια στο έργο της δημοτικής αρχής.
Έχετε βάλει τη σφραγίδα σας στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του και γενικά στην αναβάθμιση της εικόνας του Αγρινίου. Είστε ικανοποιημένος;
«Είναι βασική μας πρόθεση η βελτίωση τη καθημερινότητας και συγκεκριμένα σε θέματα ευταξίας και καθαριότητας. Επίσης, αναβαθμίζουμε τον αστικό εξοπλισμό, κατασκευάζουμε πεζοδρόμια και έρχονται κι άλλα έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, με χρήματα του Δήμου κάνουμε παρεμβάσεις στο κέντρο του Αγρινίου. Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν δεν υπήρχε ο απαραίτητος στολισμός και οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Τα Χριστούγεννα άρχισαν να έρχονται στο Αγρίνιο επί θητείας μου και φαίνεται ότι οι δημότες έχουν αγκαλιάσει την σειρά εκδηλώσεων, τους στολισμούς. Χαίρομαι που οι δημότες επικροτούν τη σκληρή δουλειά μας, αλλά έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε».
Ποια είναι η γεύση που αφήνει το τέλος της 5ετούς θητείας σας;
«Κοιτάξτε ένας Δήμαρχος πρέπει να επιτελεί στο ακέραιο τα καθήκοντά του. Πρέπει να ασχολείται άπειρες ώρες, γεγονός που σημαίνει πολλή κούραση και ελάχιστος χρόνος. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος με ξενύχτια, ατελείωτες υποχρεώσεις και άγχος. Από την άλλη, είμαι διπλά ευτυχισμένος με όσα έχουμε πετύχει αυτό το διάστημα. Στοχεύσαμε στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στη παιδεία, στη κοινωνική πολιτική και αφήσαμε το αποτύπωμά μας. Κάναμε ένα μεγάλο άλμα σε αυτούς τους τομείς. Ανακατασκευάσαμε σχολικές μονάδες και παιδικούς σταθμούς. Ανακατασκευάσαμε όλους τους αθλητικούς χώρους και παραδώσαμε νέα έργα στολίδια για τη περιοχή. Ήταν προτεραιότητα για εμάς καθώς θέλαμε τα νέα παιδιά να έχουν τους κατάλληλους χώρους άθλησης. Στον Πολιτισμό, έγιναν και γίνονται σπουδαίες δράσεις με στόχο την εξωστρέφεια αυτής της πόλης που έχει ανάγκη. Αναβαθμίσαμε τις αίθουσες πολιτισμούς Άνεσις, Ελληνίς, ΔΗΠΕΘΕ. Άνοιξε το αρχαίο θέατρο Στράτου με μοναδικές παραστάσεις και γενικά μέχρι σήμερα διοργανώνουμε πληθώρα εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία του Δήμου. Αναπτύξαμε το κομμάτι του εθελοντισμού και από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλευρό του Δημότη».
Το βραβείο Χρηστής Διακυβέρνησης σηματοδοτεί τη νέα εποχή στη πόλη του Αγρινίου;
«Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα το οποίο επιβραβεύει τη στόχευση της δημοτικής αρχής που εξαρχής ήταν η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Δηλαδή γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες προς όφελος του δημότη με απώτερο σκοπό να περάσει το Αγρίνιο σε μια σύγχρονη εποχή και να γίνει μια Έξυπνη Πόλη».
Πάμε στα προβλήματα της πόλης. Πάρκο, κυκλοφοριακό, νοσοκομείο, πρόσβαση από Ιόνια οδό. Ποια είναι η θέση σας;
«Εμείς κάναμε μια ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία. Δώσαμε χρόνο για να γίνουν παρεμβάσεις σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια δόθηκαν απαντήσεις από τους μελετητές στο χώρο του Επιμελητηρίου. Στη συνέχεια πήραμε τις απαραίτητες οδηγίες και πλέον έχουμε ένα χρόνο στο Δασαρχείο όπου γίνονται τροποποιήσεις και διορθώσεις στις μελέτες. Παρά τις δημόσιες διαβουλεύσεις υπάρχουν συμπολίτες μας που πιέζουν διαρκώς υπηρεσιακούς παράγοντας καταγγέλλοντας οτιδήποτε με σκοπό να βραχυκυκλώσουν την διαδικασία. Το πάρκο του Αγρινίου δεν είναι αντιπολιτευτικός χώρος. Ανήκει στους δημότες και θα είναι προς όφελός τους από όποια δημοτική αρχή υλοποιηθεί. Έχει χρηματοδοτηθεί, θα ξεπεραστούν οι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και το πάρκο θα γίνει!
Το κυκλοφοριακό στο Αγρίνιο έχει φορτίσεις, όχι πάντα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Η φόρτιση οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε τη νοοτροπία να βγαίνουμε με το αυτοκίνητο στη πλατεία. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε ως δημοτική αρχή. Επίσης, έχουμε σχεδιάσει μια καινούρια κυκλοφοριακή μελέτη με κατασκευές πεζοδρόμων στο κέντρο του Αγρινίου, με μονοδρομήσεις και αντιδρομήσεις. Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση του δημοτικού parking (24h) βοηθά στην ανατροπή αυτής της κατάστασης. Ένα έργο που εντάσσει ο Δήμος Αγρινίου προς αυτή τη κατεύθυνση είναι η προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων με σταθμούς σε διάφορα σημεία της πόλης.
Θα ξεπεραστούν οι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και το πάρκο θα γίνει!
Το πρόβλημα με το νέο νοσοκομείο είναι το προσωπικό και η λειτουργία του. Χρειάζεται οπωσδήποτε ενίσχυση, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ευχόμαστε όλοι να λυθούν, αλλά με ευχολόγια δεν αλλάζει τίποτα, παρά χρειάζονται δραστικές κινήσεις. Το νοσηλευτικό προσωπικό και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να κρατήσουν το νοσοκομείο σε λειτουργία. Η πόλη μας τους οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ διότι δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και φοβερές ελλείψεις.
Το Αγρίνιο δικαιούται μια είσοδο και μι σύνδεση ανάλογη του μεγέθους της πόλης. Είμαστε το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο το οποίο διέρχεται η Ιόνια οδός και αντ’ αυτού έχουμε ένα άθλιο κι επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Στη Κλεισούρα περνούσαμε από το 1960, ένα παλιό οδικό δίκτυο του οποίου τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά δεν συνάδουν για τη σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια οδό. Τα υπόλοιπα είναι αστειότητες».
Είστε ευχαριστημένος με τη συνεργασία της Περιφέρειας;
«Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος. Σίγουρα έχει κάνει τις προσπάθειες, αλλά η σύνδεση του Αγρινίου όπως και το επαρχιακό δίκτυο μαρτυρούν την εικόνα εγκατάλειψης. Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους χωριών, αλλά κι ακόμη της ένωσης Αγρινίου-Καρπενησίου που θυμίζει τριτοκοσμική περιοχή. Χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις, χρήματα και τροφοδοσία με μεγάλο πρόγραμμα. Όπως και η αντιπλημμυρική προστασία είναι μια μεγάλη υπόθεση και δέχομαι καθημερινά τα παράπονα των δημοτών οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι αρμόδια για τον καθαρισμό των ρεμάτων, τους ψεκασμούς είναι η Περιφέρεια».
Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστείτε τον μεγαλύτερο Δήμο της Αιτωλοακαρνανίας; Είναι εφικτό διοικητικά και πόσο δημότης Αγρινίου νιώθει ο κάτοικος του Αγαλιανού ή της Ρίγανης;
«Αυτή είναι πραγματικά μια δύσκολη ερώτηση διότι πρόκειται για τον σχεδιασμό του Καλλικράτη. Μιλάμε για έναν Δήμο με τεράστια έκταση, ανισότητες, διαφορετικές περιοχές. Επίσης, η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου κάνουν δύσκολη την πρόσβαση και την παροχή υπηρεσιών στο κέντρο του. Είναι τραγικό τη σημερινή ημέρα να χρειάζεσαι 2-3 ώρες για να μεταβείς σε σημεία εντός του Δήμου. Είναι λυπηρό ο κάτοικος μιας ορεινής περιοχής να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στον γιατρό, το παιδί του στο φροντιστήριο. Ναι, είναι άδικο, αλλά όπως προείπα, σε κάποια πράγματα δεν είναι υπεύθυνος ο Δήμος Αγρινίου, παρά μόνο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος».
«Είναι γεγονός ότι τα κέντρα ευνοούνται παντού σε όλη την Ελλάδα σε οποιοδήποτε επίπεδο. Πολλοί παραπονιούνται ότι έχουμε ένα αθηνοκεντρικό κράτος και παραμελείται η περιφέρεια της χώρας. Όπως ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προσέχει την Πάτρα και αδικεί Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Αυτό καλλιεργείται και στους Δήμους όπου προτεραιότητα έχει η πόλη και βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα τα χωριά. Δε διαφωνώ, μπορεί να συμβαίνει έως ένα βαθμό, αλλά υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες».
Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά του Δήμου; Υπάρχει ένα υπέρογκο ύψος δανεισμού και αγωγές πολιτών εκατομμυρίων ευρώ κατά του Δήμου.
«Ρυθμίσαμε τα πάντα. Υπήρχε ένας δανεισμός 15 εκατ. ευρώ και σήμερα βρίσκεται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ. Κάναμε αναχρηματοδότηση του δανείου , πληρώνουμε πλέον το κεφάλαιο και όχι τους τόκους. Επιπλέον, καταφέραμε να πληρώνουμε τις αγωγές που έρχονται από το παρελθόν. Τα οικονομικά στοιχεία το Δήμου βελτιώνονται κάθε χρόνο. Είμαστε νοικοκύρηδες και βάλαμε σειρά».
Σε τι αποσκοπείτε στο επόμενο εξάμηνο δεδομένου ότι πρόκειται για προεκλογική περίοδο;
«Εμείς εργαζόμαστε αδιάκοπα και πριν και μετά τις εκλογές. Βγάζουμε έργα, σχεδιάζουμε, δημοπρατούμε χωρίς διαλλείματα. Θεωρούμε ότι θα είμαστε διοίκηση και στην επόμενη θητεία οπότε προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τον προγραμματισμό μας. Πολλά λέγονται και ακούγονται στη προσπάθεια κάποιων να αντιπολιτευτούν, αλλά μιλούν τα έργα μας. Έχουμε το όραμά μας, τον σχεδιασμό μας και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ξανά τα ηνία του Δήμου. Θέλω να επανεκλεγώ ακόμη μια φορά και ξεκαθαρίζω ότι θα είναι η τελευταία μου».
Σας ανησυχεί το γεγονός ότι περίπου 200 μέρες πριν τις εκλογές δεν έχει ανακοινωθεί κάποια ισχυρή κι ανταγωνιστική παράταξη;
«Είναι εποχή πολιτικών ζυμώσεων και πιστεύω ότι θα υπάρχουν αποτελέσματα. Ήδη ενημερώνομαι για ενδεχόμενες υποψηφιότητες. Το θέμα είναι να υπάρχουν ανταγωνιστικές υποψηφιότητες κι όχι κάποιοι που προσπαθούν να επωφεληθούν από την απλή αναλογική και να γίνουν δήθεν ρυθμιστές της επόμενης ημέρας. Θα πρέπει όλοι μαζί να σκεφτούμε ώριμα και να δούμε το συμφέρον της πόλης μας».
Θέλω να επανεκλεγώ ακόμη μια φορά και ξεκαθαρίζω ότι θα είναι η τελευταία μου.
Σχετικά με το νομοσχέδιο Κλεισθένη, τι να περιμένουμε την επόμενη ημέρα των εκλογών; Είστε πρόθυμος σε συνεργασίες με άλλες παρατάξεις για να διοικήσετε;
«Ο Κλεισθένης ήρθε για να δυσκολέψουν τα πράγματα στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για να βάλουν πόδι κάποιοι που δεν μπορούσαν βρουν άλλο τρόπο. Είναι η προσπάθεια των μειοψηφιών να γίνουν πλειοψηφίες. Μόνο που στη δημοκρατία διοικούν οι πλειοψηφίες. Όσον αφορά τις συνεργασίες θα είναι αρκετά δύσκολες διότι θα πρέπει να γίνονται σε βάση προγραμματικών δεσμεύσεων. Αν είναι για να βγουν τα νούμερα, τότε για ποιο όραμα θα μιλάμε; Ακόμη θα έχουμε συγκλήσεις κάτω από το τραπέζι που δεν πρεσβεύουν την υγιή πολιτική. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις και ευπρόσδεκτοι στη διοίκηση του Δήμου είναι εκείνοι που έχουν τις ίδιες Αρχές και το ίδιο Όραμα με εμάς».
Από την εμπειρία σας ως Δήμαρχος, ποιο είναι το μυστικό για να αφήσεις έργο σε μια πόλη;
«Εάν θες να φτιάξεις μια πόλη χρειάζεται συμμετοχή κι από τον τελευταίο πολίτη που ζει σε αυτή τη πόλη. Σαφώς και η κάθε δημοτική έχει το όραμά της και τις κατευθύνσεις της, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να όλοι μαζί να συνδράμουμε στη βελτίωση της καθημερινότητας. Πρέπει να ξεφύγουμε από μικροσυμφέροντα, κομματικές αγκυλώσεις και να κοιτάξουμε μπροστά όποιος κι αν διοικεί τον τόπο μας. Πρέπει όλοι μαζί να συσπειρωθούμε, να διεκδικήσουμε, να πιέσουμε για το καλύτερο του τόπου μας».
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 6 | Δεκέμβριος 2018