Loading...

Το Μεσολόγγι καλείται να «αγκαλιάσει» 180 πρόσφυγες για πέντε μήνες!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μια «Μαύρη Παρασκευή» ξημέρωσε για την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου και δεν είναι λόγω των εκπτώσεων του «Black Friday», αλλά των εκπτώσεων σε ζητήματα αλληλεγγύης για την φιλοξενία 180 προσφύγων από την Αφρική – Έκτακτη σύσκεψη για λήψη απόφασης.

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί για την φιλοξενία 180 προσφύγων που έφτασαν αιφνιδιαστικά σε ξενοδοχειακή μονάδα της πόλης, την ημέρα της επίσκεψης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ανήμερα της Εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρχικά, το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Ιεράς Πόλως Μεσολογγίου, κ. Νίκου Καραπάνου, ο οποίος δήλωσε αντίθετος σε διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους εντός των ορίων του δήμου, ενώ σημείωσε ότι ο ξενοδόχος δέχτηκε την φιλοξενία τους προς ιδίον όφελος.

Από την άλλη, έντονες ήταν και οι αντιδράσεις και από τα αντίπαλα στρατόπεδα που δεν ενημερώθηκαν για την άφιξη των ανθρώπων, ενώ κάνουν λόγο για αντάλλαγμα στις εξαγγελίες Καμμένου, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που καταδικάζουν τις ξενοφοβικές αντιλήψεις και τη στάση της δημοτικής αρχής.

Άρχισαν τις βόλτες στο Μεσολόγγι οι πρόσφυγες που προσπαθούν να εγκλιματιστούν στο προσωρινό μέρος διαμονής και παρά το ξενοφοβικό παραλήρημα βρίσκουν αρκετούς ανθρώπους να νοιάζονται και να συμπονούν την δυσχερή κατάστασή τους καθώς το φιλόξενο Μεσολόγγι έχει αποτελέσει καταφύγιο και ιστορικό πέρασμα για πολλές φυλές και έθνη.

Photo Credits: Νίκος Παπαλέξης

Για πέντε μήνες στο Μεσολόγγι

Πρόκειται κυρίως για οικογένειες με μικρά παιδιά αφρικανικής καταγωγής οι οποίοι έχουν φθάσει στη χώρα μας προκειμένου να φιλοξενηθούν για πέντε μήνες σε διαθέσιμα καταλύματα που διατίθενται για το σκοπό αυτό κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης στα πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι μετανάστες θα μείνουν περίπου πέντε μήνες στο Μεσολόγγι ανάλογα με την ολοκλήρωση των διάφορων διαδικαστικών διαδικασιών, με προορισμό άλλες χώρες και στο διάστημα αυτό θα τους παρέχεται σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.

Να θυμίσουμε ότι ανάλογη πεντάμηνη φιλοξενία είχε γίνει πέρυσι και σε ξενοδοχείο του Ρίου στην Πάτρα χωρίς να συμβεί το παραμικρό και κυρίως χωρίς να πάρει μόνιμο χαρακτήρα η φιλοξενία.

Έκτακτη σύσκεψη

Το πρωί της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου και ώρα 10.30 π.μ. ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο, καλώντας σε συμμετοχή την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τα μέλη και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων. Η σύσκεψη αφορά την συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με σοβαρό τρέχων θέμα της πόλης του Μεσολογγίου.

Νίκος Καραπάνος: «Να προλάβουμε αυτό που ποτέ δεν θέλαμε να δούμε»

Παναγιώτης Κατσούλης: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες»

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της σημερινής επίσκεψης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην πόλη μας. Οι εξαγγελίες, για μια ακόμη φορά, περί του ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ το οποίο θα μετατραπεί σε μουσείο είναι η αναγκαία “στάχτη στα μάτια μας.

Πολλοί γνώριζαν εδώ και μέρες την εν κρυπτώ μεθόδευση μεταφοράς μεταναστών στην πόλη. Προφανώς οι κ.κ. της δημοτικής αρχής δεν το είχαν πάρει χαμπάρι και τώρα “θα πέσουν από τα σύννεφα”. Σε λίγο δε θα μας καλέσουν, κατόπιν εορτής, να εκδώσουμε ψηφίσματα και να χωριστούμε σε “ανθρωπιστές” και “ξενοφοβικούς”.

Κώστας Λύρος: «Οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να λειτουργούν ως ανταλλακτικό ισοδύναμο»

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπήρξε ιστορικά ένα φιλόξενο λιμάνι, που προσέφερε αγκαλιά αλληλεγγύης στους πολίτες.

Χωρίς διακρίσεις, χωρίς προτιμήσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς εξαιρέσεις.

Εμείς, στην ιστορική πόλη μας δεν έχουμε μάθει να κάνουμε εκπτώσεις, σε ζητήματα ηθικής, αρχών, αξιών και αλληλεγγύης.

Δεν κάνουμε όμως εκπτώσεις και στην αξιοπρέπεια και την κοινή λογική. Αιφνιδιαστικά και απρόσμενα, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο θέμα, με την εγκατάσταση 180 μεταναστών στην πόλη μας.

Όχι οποιαδήποτε στιγμή, αλλά την ίδια ώρα, που λαμβάναμε, στα λόγια τα προεκλογικά, τις υποσχέσεις μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας της σημερινής δημοτικής αρχής με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του κέντρου εκπαίδευσης, ως Μουσείο.

Η σύμπτωση των δυο εξελίξεων, είναι άκρως « εντυπωσιακή» για να την προσπεράσει κανείς.

Η σημερινή δημοτική αρχή, που φέρει μεγάλες ευθύνες για την υποβάθμιση της πόλης μας, μετά το ΤΕΙ, μετά από τόσα άλλα, τώρα έχασε και το ιστορικό στρατόπεδο.

Βασικοί πυλώνες για την οικονομική δραστηριότητα στην πόλη μας, και ταυτόχρονα διακριτές παράμετροι, που ταξίδευαν το όνομα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, σε ολόκληρη τη χώρα, είναι για μας παρελθόν.

Το ιστορικό στρατόπεδο 2/39 Σ.Ε. Μεσολογγίου δικαιούταν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Θα μπορούσε αφ΄ ενός να εξαιρεθεί από την κατάργησή του, δεδομένης της τεράστιας προσφοράς του, αφ’ ετέρου να αναβαθμιστεί με την δημιουργία Στρατιωτικών Σχολών στις μεγάλες εγκαταστάσεις που διαθέτει.

Γιατί δεν το ζητήσαμε;

Η ανθρώπινη ζωή, οι ζωές εκείνων που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους λόγω πολεμικών συγκρούσεων, και αναζητούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, δεν μπορούν να μπαίνουν στη ζυγαριά, ούτε να λειτουργούν ως “ανταλλακτικό ισοδύναμο”.

Γιατί η Δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε την πόλη για τον ερχομό αυτών των ανθρώπων;

Γιατί να μην είναι σε θέση να γνωρίζει τόσο σοβαρά θέματα;

Γιατί να εξαντλείται σε εντός των τειχών βαρuσήμαντες δηλώσεις, δίχως να προασπίζει τα συμφέροντα του Δήμου έξω και πέρα από αυτά;

Γιατί μας εγκλωβίζει σε αμυντικές μόνο τακτικές;

Για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Οι Δημότες του Δήμου μας περιμένουμε άμεσες, πειστικές και τεκμηριωμένες εξηγήσεις για το μείζον αυτό θέμα και όχι άλλες παραπλανητικές κραυγές.

Απαιτούμε από την Δημοτική αρχή υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

 

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!